Un nou atac al virusului Facebook Messenger livrează link-uri către video-uri false

Noua escrocherie Facebook Messenger sugerează că pe Internet există un video cu dumneavoastră

Utilizatorii de Facebook au observat şi raportat o nouă escrocherie care face rondurile pe populara reţea . De această dată, este acelaşi vechi virus Facebook Messenger, care compromite conturile utilizatorilor, şi acţionează în numele victimei pentru a distribui link-ul maliţios.

Escrocheria foloseşte o tehnică de bază din ingineria socială care atrage potenţiala victimă pentru a apăsa pe URL-ul furnizat, În plus, victima se simte în siguranţă, deoarece link-ul vine de la unul dintre prietenii ei de pe Facebook. Mesajul, de obicei, include o linie scurtă care pare similară cu “tu eşti? [numele] :|.”

New Facebook Messenger virus attack delivers fake video links

Emoji-ul de la sfârşitul mesajului diferă, iar link-ul trimis este scurtat, prin urmare utilizatorul nu poate să îşi dea seama unde conduce acel link. Cu toate acestea, scurtătura indică faptul că link-ul duce la un video misterios, şi astfel trezeşte curiozitatea utilizatorului de a-l vedea.

Strategie tipică: Instalaţi ceva pentru a vedea video-ul

Experţii din securitatea cibernetică sunt deja familiarizaţi cu această tehnică folosită pentru a înşea utilizatorii să instaleze virusul Facebook Message Video. Imediat după ce victima apasă pe link-ul compromis şi intră pe website-ul de phishing (care, aparent, a fost proiectat astfel încât să semene cu Youtube sau o altă platformă populară de redare video), un mesaj de tip pop-up apare, cerând victimei să instaleze o actualizare sau o aplicaţie (poate fi un Adobe Flash Player fals sau un plugin).

Fişierul sugerat utilizatorului nu conţine vreun software asociat redării video, ci pur şi simplu poartă o sarcină maliţioasă care compromite contul victimei şi trimite mesaje înşelătoare tuturor contactelor victimei.

Vorbind de Adobe Flash Players false, dorim să vă informăm că acestea sunt unele dintre cele mai periculoase ameninţări din securitate. Unul dintre ultimele atacuri cibernetice a fost bazat pe pop-up-uri false care apăreau pe website-uri compromise, îndemnând oamenii să instaleze o actualizare pentru Flash Player. Din păcate, lansarea fişierului install_flash_player.exe infecta calculatorul cu ransomware-ul Bad Rabbit.

Lucruri pe care să le faceţi în cazul în care contul dumneavoastră de Facebook a fost compromis

Dacă noul virus Facebook v-a trezit curiozitatea şi aţi fost de acord cu instalarea fişierului maliţios oferit de site-urile promovate prin intermediul acestei escrocherii noi , trebuie să eliminaţi malware-ul şi să vă securizaţi contul.

  • Primul lucru pe care vi-l recomandăm să îl faceţi este să vă informaţi prietenii despre atacul virusului şi să le spuneţi că dacă apasă pe link-ul trimis de dumneavoastră le poate compromite profilurile de Facebook.
  • După, ar trebui să vă verificaţi calculatorul de virusul Facebook şi să îl eliminaţi fără întârziere. Nu vă recomandăm să vă schimbaţi parola înainte de eliminarea virusului deoarece vă poate fura parola în timp ce o tastaţi.
  • După ce virusul este eliminat, securizaţi-vă contul. Modificaţi parola şi luaţi în considerare activarea metodei de autentificare în doi paşi.
Despre autor
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Cercetător web pasionat

Gabriel E. Hall este o cercetătoare de malware-uri, pasionată, care lucrează pentru faravirus.ro de aproape un deceniu.

Contactați Gabriel E. Hall
Despre compania Esolutions

Citiţi în alte limbi
Fişiere
Software
Comparaţi