Ce este rundll32.exe? Ar trebui să îl elimin?

Fişierul Rundll32.exe – un proces legitim utilizat pentru a plasa librăriile .dll în memorie

Rundll32.exe este un proces legitim al sistemului de operare Microsoft Windows, care nu afectează în mod negativ performanţa sistemului. Din contră, fişierul original este responsabil pentru a încărca şi rula librăria de link-uri dinamice (fişierele .dll). Cu toate acestea, mulţi oameni l-au raportat pe rundll32.exe ca şi virus. În timp ce unii oameni au întâlnit un mesaj ce indica  „Error code: rundll32.exe” în timp ce navigau pe Chrome, Firefox, IE, sau Edge, alţii au observat mai multe procese rundll32.exe ce rulau în Task Manager şi un uz înalt al CPU-ului din cauza lui rundll32.exe. Astfel de probleme, precum şi altele similare ale acestui fişier pot indica faptul că PC-ul dumneavoastră este infectat cu un program cu potenţial negativ, adware, spyware, troian, keylogger, un miner de monede virtuale, sau cu vreo altă infecţie.

Nume rundll32.exe
Autor Microsoft
Găsit în Task manager
Asociat cu explorer.exe
Nivel de pericol Aproape inexistent
Verificarea legitimităţii fişierului Pentru a vă asigura că Rundll32 este sigur, rulaţi FortectIntego 

Versiunea originală a fişierului rundll32.exe vine cu toate versiunile de Windows OS, şi lucrează prin angajarea unei funcţii ce este exportată dintr-un modul anume DLL. În termeni non-tehnici, ajută la executarea fişierelor DLL şi plasarea librăriilor lor în memoria sistemului. Sub nicio circumstanţă nu ar trebui terminat acest proces deoarece este esenţial pentru operarea adecvată a sistemului dumneavoastră.

Totuşi, dacă aţi observat mai multe procese rundll32.exe în Windows Task Manager sau popup-ul „Error code: rundll32.exe” a început să apară în timp ce navigaţi pe net, dorim să vă recomandăm verificarea sistemului cu FortectIntego sau un alt antimalware profesional. Foarte probabil, recent, aţi instalat un freeware şi, accidental, aţi fost de acord cu instalarea ataşamentelor acestuia.

Virusul rundll32.exe poate fi declanşat de o extensie de browser suportată de reclame, care în afară de reclamele rundll32.exe poate cauza şi următoarele efecte secundare la adresa performanţei PC-ului:

  • O cantitate imensă de reclame intrusive;
  • Reclame interstiţiale enervante;
  • Încetinirea browserului;
  • Redirecţionări către website-uri necunoscute/dubioase;
  • Îngheţări ale sistemului, etc.

IMPORTANT: infecţia cu adware nu este cea mai rea parte din poveste. Fişierul rundll32.exe, deseori, este o ţintă a hackerilor care caută să ascundă infecţii severe precum spyware, keyloggeri, troiani şi altele. Momentan, hackerii preferă să ascundă minerii de criptomonede sub fişiere legitime ale sistemului de operare Windows.

Fişierul legitim rundll32.exe, de obicei, se găseşte în dosarul C:\Windows\System32. Dacă suspectaţi că un virus sau un malware ar fi corupt fişierul, verificaţi locaţia fişierului. Dacă nu este localizat în dosarul System32, atunci ar trebui să eliminaţi imediat fişierul rundll32.exe. Pentru acest scop, folosiţi un antivirus demn de încredere cu definiţiile actualizate. În mod contrar, poate începe să descarce malware în PC.

Principalele tehnici folosite pentru a răspândi malware

Majoritatea fişierelor legitime din Windows OS sunt deja în sistem şi nu pot fi descărcate pe cont propriu. În caz de corupere, astfel de componente de sistem pot fi fixate prin instalarea ultimelor actualizări sau prin utilizarea unor unelte profesionale de optimizare a sistemului, precum Reimage.

Cu toate acestea, malware-ul care pretinde că este unul dintre fişierele din sistem se poate strecura în acesta prin mai multe moduri. Cea mai comună tehnică de distribuire malware este prin pachetele de freeware. Pentru scopuri de monetizare, dezvoltatorii de freeware îşi suplimentează produsele cu mai multe extensii de browser, add-ons, şi bare de unelte care călătoresc marcate ca şi componente implicite. În consecinţă, dacă utilizatorul sfârşeşte prin a selecta metoda de instalare Rapidă, el sau ea va fi de acord cu instalarea întregului pachet. Pentru a preveni apariţia unui adware sau a unui browser hijacker în sistem, este necesar să selectaţi tot timpul setarea Avansată şi să deselectaţi componentele nedorite.

Infecţiile cibernetice mai severe, de obicei, sunt transmise prin intermediul kiturilor de exploatare, a emailurilor spam maliţioase, link-urilor infectate, website-urilor false sau de phishing, prin actualizări false, software-uri instalate ilegal, şi aşa mai departe. Cu toate că nu există protecţie 100% faţă de infecţiile cibernetice severe, păstrarea unui sistem actualizat şi o unealtă antimalware profesională, de obicei, sunt suficiente pentru a ţine departe infecţiile.

Ghid detaliat de eliminare a lui rundll32.exe

Fişierul original rundll32.exe nu ar trebui terminat sau modificat. Eliminarea lui rundll32.exe poate cauza probleme severe sistemului. Cu toate acestea, dacă suspectaţi că acest fişier a fost compromis, ar trebui să scanaţi sistemul cu un anti-malware. Nu puteţi elimina manual virusul rundll32.exe. 

Primul semn al erorii rundll32.exe este o creştere a consumului CPU-ului. În plus, ar trebui să ruleze mai multe procese ale acestui fişier în Task Manager, şi niciunul nu poate fi terminat. În final, încetiniri generale ale sistemului, căderi, şi îngheţări sunt ale simptome comune ale malware-ului rundll32.exe.

Descărcare
faceţi acum!
Descărcare
Fortect Fericirea
Garantată
Descărcare
Intego Fericirea
Garantată
Compatibil cu Microsoft Windows Compatibil cu macOS
Ce trebuie să fac dacă a eşuat
Dacă nu aţi reuşit să eliminaţi daunele aduse de virus folosind Fortect Intego, sadresaţi o întrebare echipei noastre de suport tehnic şi oferiţi cât mai multe detalii posibile.
Fortect Intego are un scaner gratuit, limitat. Fortect Intego oferă mai multe odată cu achiziționarea versiunii lui complete. Atunci când scanerul gratuit detectează probleme, le puteți fixa folosind funcția manual repair, care este gratuită, sau puteți decide să achiziționați versiunea completă pentru a le fixa automat.
Software Alternant
Fiecare software are un anumit scop. Dacă nu ați reușit să fixați fișierele corupte cu Fortect, încercați să rulați SpyHunter 5.
Software Alternant
Fiecare software are un anumit scop. Dacă nu ați reușit să fixați fișierele corupte cu Intego, încercați să rulați Combo Cleaner.
Despre autor
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Cercetător web pasionat

Dacă acest ghid gratuit de înlăturare v-a ajutat şi sunteţi satisfăcut de serviciile noastre, vă rugăm să luaţi în considerare a face o donaţie pentru a menţine acest serviciu în viaţă. Chiar şi o sumă mică va fi apreciată.

Contactați Gabriel E. Hall
Despre compania Esolutions

Ghiduri de înlăturare în alte limbi