Viruşi şi malware-uri cibernetici
Viruşii cibernetici (cunoscuţi şi ca malware) sunt programe maliţioase create pentru a iniţia activităţi neautorizate în sistemul PC-ului afectat. Aceştia pot conduce calculatorul la probleme serioase, deci utilizatorii ar trebui să evite instalarea viruşilor în calculatoarele lor. În majoritatea cazurilor, viruşii cibernetici sunt creaţi pentru a genera bani, deci pot începe prin urmărirea victimei şi colectarea de informaţii personale identificabile sau neidentificabile. În plus, pot cauza redirecţionări, încetiniri sau alte probleme similare. Cele mai populare categorii de malware sunt adware, browser hijacker, ransomware, troian, şi spyware.
Malware-ul infectează sistemul fără aprobarea sau înştiinţarea utilizatorului. Puteţi descărca un astfel de software maliţios în calculatorul dumneavoastră la pachet cu software nelicenţiat, precum jocuri ilegale, crack-uri pentru anti-spyware/anti-virus, şi alte descărcări similare. Utilizatorii ar trebui să fie foarte atenţi şi cu email-urile deoarece acestea pot conţine link-uri maliţioase sau ataşamente infectate. În final, cercetătorii din securitate ne avertizează în legătură cu website-urile ilegale, şi reclamele de tip pop-up înşelătoare care de asemenea au exploatat în mod activ distribuţia de malware. Dacă o reclamă arată prea bine ca să fie adevărată, ar trebui să o ignoraţi. Majoritatea acestor programe pot fi oprite cu ajutorul unui anti-malware reputabil. Totuşi, uneori, chiar şi cele mai puternice programe de securitate eşuează în a proteja calculatorul deoarece toţi viruşii cibernetici sunt în mod constant îmbunătăţiţi, şi este nevoie de timp pentru a dezvolta noi actualizări pentru anti-malware.
Funcţionalitatea viruşilor cibernetici depinde de tipul lor, însă pierderea de bani şi date este cea mai comună problemă cauzată de programele maliţioase. De asemenea, victimele pot da peste probleme legate de browser (modificarea paginii de start / paginii principale / noii file, apariţia reclamelor, redirecţionări către website-uri maliţioase, etc.) şi probleme legate de PC (încetiniri ale sistemului, probleme la pornirea unui software legitim, apariţia unor scanări false de sistem, etc.). Malware-ul poate să infecteze sistemul şi cu alţi viruşi şi poate încerca să conecteze calculatorul afectat la botnet şi să îl utilizeze pentru distribuire de spam. Majoritatea ameninţărilor, care aparţin categoriei de malware, rulează silenţios în fundalul sistemului şi utilizatorii nu au habar că acesta este infectat. Chiar şi aşa, procesele dubioase din Task Manager, apariţia unor bare de unelte ciudate în browserul web, modificări necunoscute în setările sistemului şi încetinirile de sistem ar trebui să vă avertizeze în legătură cu securitatea PC-ului.
Dacă deja aţi observat una dintre aceste probleme, este posibil ca PC-ul dumneavoastră să fi fost infectat. Pentru a afla cu ce aveţi de a face precum şi metoda de eliminare pe care trebuie să o utilizaţi, trebuie să identificaţi mai întâi tipul de ameninţare. Puteţi face acest lucru vizitând baza de date a viruşilor cibernetici sau rulând o scanare completă a sistemului cu unul dintre programele anti-malware recomandate de către noi. Dacă deja cunoaşteţi numele malware-ului, puteţi să vă fixaţi calculatorul urmând ghidul nostru detaliat sau rulând o scanare completă a sistemului cu acelaşi software anti-spyware. Pentru a alege programul potrivit, verificaţi secţiunea Software. Vă recomandăm cu tărie să utilizaţi uneltele recomandate de către noi pentru a vă repara calculatorul.
Ultimii viruşi adăugaţi bazei de date
Termină Intego
CryptoLocker ghid de înlăturare
Eliminarea virusului Instagram
Informaţie actualizată: 2016-09-06