Ce este unelte de sistem şi cum se poate elimina

de Alice Woods - - Actualizat | De tip: Unelte de sistem

Uneltele de sistem sunt programe de calculator ce pot fi utilizate pentru a implementa diferite sarcini. Oamenii le descarcă în sistem cu anumite intenţii, precum să îndeplinească sarcinile dorite, să caute să îmbunătăţească performanţa şi securitatea maşinii, să obţină o experienţă mai bună atunci când navighează pe internet, sau pur şi simplu pentru a repara nişte erori specifice ale PC-ului. Majoritatea acestor programe aparţin unor companii reputabile, deci sunt sigure şi uşor de utilizat. Puteţi dezinstala o unealtă de sistem din calculatorul dumneavoastră dezinstalându-i funcţia.

Uneltele de sistem pot fi împărţite în două categorii – legitime şi maliţioase. Experţii din securitate avertizează oamenii despre uneltele de sistem maliţioase deoarece acestea se pot comporta ca şi viruşii sau malware-urile. Indiferent de ce se menţionează pe website-ul oficial al unui astfel de program, poate începe să cauzeze diferite activităţi imediat după ce a fost instalat în calculator. În mod normal, versiunile chestionabile ale uneltelor de sistem pot cauza încetiniri, scanări de sistem înşelătoare, notificări nedorite şi reclame de tip pop-up, redirecţionări către website-uri necunoscute şi alte activităţi similare. Astfel de unelte de sistem pot fi clasificate ca şi „programe cu potenţial nedorit” şi ar trebui dezinstalate din calculator IMEDIAT.

Ar trebui să reţineţi că puteţi găsi o unealtă de sistem înşelătoare în calculatorul dumneavoastră fără să o fi descărcat deoarece astfel de programe au fost activ răspândite la pachet cu alte aplicaţii (majoritatea legitime). Aici, sunt prezentate ca şi componente opţionale ce pot fi observate doar dacă utilizatorul monitorizează instalarea programului. De asemenea, majoritatea uneltelor de sistem chestionabile nu pot fi dezinstalate din calculator în modul tradiţional deoarece tind să folosească anumite tehnici pentru a se ascunde de utilizatori. În acest caz, un anti-spyware reputabil este recomandat. 

Tipuri de unelte de sistem maliţioase ce ar trebui evitate:

  • Uneltele false de optimizare PC. Indiferent de faptul că aceste programe sunt considerate inofensive, pot cauza scanări ale sistemului enervante şi să afişeze notificări de securitate pe ecran. În mod normal, pretind că PC-ul este plin de diverse erori (intrări de regiştri inutile, fişiere, şi alt conţinut), ce ar trebui eliminate. De asemenea, se oferă să repare aceste erori în schimbul achiziţiei versiunii licenţiate. Principala problemă aici este că pot detecta doar o mică parte din componentele inutile din calculatorul dumneavoastră. În plus, eliminarea lor cu greu poate să mărească viteza PC-ului deoarece ar trebui să eliminaţi mii pentru a vedea o diferenţă în funcţionalitatea PC-ului.
  • Scareware. Nici acest software nu prezintă un risc la adresa sistemului calculatorului dumneavoastră. Totuşi, după cum sugerează şi numele, poate arăta scanări de sistem înşelătoare şi notificări de securitate pentru a încerca să vă sperie să credeţi că PC-ul este infectat. De asemenea, puteţi fi informat că singurul mod de a vă repara calculatorul este prin achiziţionarea versiunii licenţiate a scareware-ului. Imediat după ce dezvoltatorii acestor programe îşi primesc banii, pur şi simplu se vor opri din a mai arăta mesajele de avertizare înşelătoare în calculatoarele victimelor.
  • Motoare de căutare chestionabile. În majoritatea cazurilor, astfel de site-uri de căutare sunt considerate unelte de căutare demne de încredere. Totuşi, acestea pot apărea în sistem fără a le descărca. Au fost activ răspândite cu ajutorul metodei la pachet, deci oamenii le pot permite instalarea fără a înţelege acest lucru. Unele versiuni ale acestor unelte de sistem vă pot arăta rezultate falsificate ale căutărilor şi să conducă utilizatorii către website-uri nefamiliare.

Tehnici de distribuţie a uneltelor de sistem înşelătoare:

Programele nedrepte, clasificate ca şi „unelte de sistem” nu ar trebui descărcate în sistem. Chiar dacă nu reprezintă vreun risc la adresa fişierelor dumneavoastră sau pentru alte date similare, acestea pot cauza activităţi nedorite. Aici, sunt prezentate cele mai populare metode folosite pentru distribuirea uneltelor de sistem:

  • Site-uri oficiale. Puteţi instala cu uşurinţă o unealtă de sistem de pe website-ul oficial al acesteia. După cum am menţionat, majoritatea acestor programe sunt inofensive, deci pot fi promovate cu ajutorul site-urilor lor.
  • Reclame de tip pop-up înşelătoare. Fiecare reclamă de tip pop-up ar trebui tratată cu grijă, mai ales cele care se oferă să fixeze gratuit un PC. Dacă nu doriţi să sfârşiţi cu unelte de sistem dubioase în calculator, ar trebui să staţi departe de reclamele ce pretind că vă pot scana PC-ul cu un scaner de PC gratuit sau că ar trebui să instalaţi o actualizare în calculator. În mod normal, astfel de reclame sunt folosite pentru a răspândi programe chestionabile.
  • Pachete de software-uri. Metoda la pachet joacă un rol foarte important în distribuirea uneltelor de sistem legitime şi chestionabile. Pentru a vă proteja trebuie să alegeţi metoda de instalare Personalizată sau Avansată de fiecare dată când instalaţi în calculator un program gratuit.

Exemple de programe chestionabile ce ar trebui evitate:

Disk Optimizer Pro pretinde a fi un program ce poate fixa erori, să elimine intrările vechi din regiştri, şi să îmbunătăţească viteza calculatorului. Din nefericire, este posibil să nu observaţi o îmbunătăţire clară la funcţionalitatea PC-ului după achiziţionarea acestei aplicaţii. Există mulţi utilizatori de PC care deja au plătit pentru licenţa acestuia şi pretind că nu pot observa vreo îmbunătăţire în funcţionalitatea PC-urilor lor. De fapt, vă recomandăm să evitaţi orice unealtă de optimizare a PC-ului sau cel puţin să le selectaţi versiunile gratuite. Acest lucru garantează că nu veţi pierde banii. În plus, ar trebui să eliminaţi acei optimizatori ce au fost instalaţi în calculator la pachet cu alte programe.

Puteţi instala PC Mechanic 2015 pentru a vă proteja calculatorul de programe maliţioase şi pentru a elimina componentele nedorite din sistem. Din nefericire, veţi fi dezamăgit după ce veţi face aces lucru pentru că s-a dovedit că acest program nu este bun de nimic. Cu greu poate arăta fişierele maliţioase şi alte componente ce nu ar trebui instalate în calculator. În plus, poate să înceapă să cauzeze multe notificări nedorite în calculator imediat după ce se instalează în calculator pentru că principalul lucru pe care îl caută acest program este să îşi sperie utilizatorii să achiziţioneze licenţa.

YAC este o unealtă de securitate foarte populară, însă ar trebui să fiţi foarte atent cu el. În primul rând, poate să modifice pagina de start şi motorul de căutare. După ce va face acest lucru, poate să înceapă să cauzeze redirecţionări şi reclame de tip pop-up nedorite pe fiecare browser, reclame utilizate pentru a promova versiunea licenţiată. Depinde de dumneavoastră dacă decideţi că merită sau nu achiziţionată. Chiar şi aşa, majoritatea experţilor din securitate cred că acesta este un mod direct de a pierde bani.

Metode de eliminare care pot fi utilizate pentru eliminarea uneltelor de sistem:

În majoritatea cazurilor, oamenii decid să elimine uneltele de sistem pentru că nu le mai folosesc sau pentru că vor să elibereze spaţiu de pe hard disk. Totuşi, puteţi decide să le eliminaţi după ce aţi observat activităţi nedorite în calculator. După cum am menţionat, unele unelte de sistem sunt considerate maliţioase şi ar trebui eliminate din sistem. Aici sunt două opţiuni diferite din care puteţi alege pentru a face acest lucru:

Eliminarea manuală a uneltelor de sistem. Dacă aveţi o unealtă de sistem inutilă în calculator, o puteţi dezinstala manual. Pentru acest lucru, ar trebui să folosiţi „Programs and Features” selectând „Start”; „Control Panel” şi „Programs”. Când aţi observat programul de care nu aveţi nevoie, selectaţi „Uninstall”.

Metoda de eliminare automată pentru a elimina uneltele de sistem maliţioase. În cazul în care aveţi de a face cu o versiune maliţioasă (sau dubioasă) a unei unelte de sistem, ar trebui să selectaţi opţiunea de eliminare automată. FortectIntego sau SpyHunter 5Combo Cleaner vă pot ajuta să vă asiguraţi că nu mai există în calculatorul dumneavoastră componente nedorite ce au legătură cu uneltele dumneavoastră de sistem.

Ultimii viruşi adăugaţi bazei de date

CryptoLocker ghid de înlăturare

Cryptolocker. Cryptolocker  este un ransomware periculos, ce a fost în mod clar lansat de către același grup de criminali cibernetici ce sunt responsabili pentru lansarea FBI virus, Police Central e-crime Unit virus, Department of Justice virus și multe alte amenințări.

Informaţie actualizată: 2016-09-14

Citiţi în alte limbi

Fişiere
Software
Comparaţi