Firewall-uri

de Jake Doevan - - Actualizat | De tip: Firewall-uri

Firewall-ul este un software sau o utilitate hardware, proiectată în mod special pentru securizarea reţelei. Monitorizează tot traficul ce intră şi pleacă din reţeaua privată, şi se asigură că nu apare din afară vreo conexiune neautorizată. De obicei, acest software este considerat ca fiind un strat de protecţie extra, care ajută la păstrarea la distanţă a hackerilor şi a altor ameninţări cibernetice. După cum recomandă experţii din informatică, ar trebui utilizat în conjucţie cu unul dintre aceste programe de securitate:

Deoarece, zilnic, infecţiile cibernetice devin din ce în ce mai agresive, firewall-ul a devenit o unealtă necesară pentru a vă proteja calculatoarele şi alte dispozitive de o varietate de atacuri. Indiferent de faptul că cel mai popular mod de a vă asigura protecţia este prin obţinerea unui anti-virus sau anti-spyware şi păstrarea actualizată a acestora, bazându-vă tot timpul pe aceste programe este naiv şi riscant. Unii viruşi sunt capabili să treacă chiar şi de cele mai sofisticate unelte contra viruşi, şi se pot infiltra în sistem fără a fi observaţi, deci firewall-ul este considerat o altă utilitate utilă de protejare a calculatorului.

Cum funcţionează firewall-urile

După cum am menţionat deja, firewall-urile blochează conexiunile neautorizate şi se asigură că reţeaua privată este securizată. Cu alte cuvinte, toate datele care intră şi ies din calculatorul privat sunt filtrate prin firewall şi inspectate conform standardelor de securitate. În cazul în care conexiunea este suspicioasă şi nu corespunde standardelor predeterminate, aceasta va fi blocată automat. Alte caracteristici importante ale firewall-urilor sunt reprezentate de faptul că oferă utilizatorului mai mult control şi putere administrativă asupra securităţii calculatorului. În funcţie de firewall, poate afişa o recenzie despre tipul şi extinderea traficului, şi poate permite utilizatorului să administreze manual acest lucru. Pentru asta, trebuie să setaţi anumite reguli pentru ca firewall-ul să le urmeze. Mai exact, puteţi „refuza” sau „accepta” un anumit trafic de intrare sau ieşire, conform nevoilor dumneavoastră. Deci, dacă vedeţi un proces suspicios în lista de conexiuni de intrare, le puteţi refuza şi bloca instant. Acelaşi lucru poate fi făcut şi cu traficul de ieşire. Totuşi, în general, setările de bază ale unui firewall sunt proiectate pentru a detecta traficul cu potenţial periculos şi să îl termine automat, deci nu trebuie să vă faceţi griji despre configurare.

Tipuri de firewall-uri

Există două tipuri de firewall-uri. Acestea pot fi fie de tip software sau mecanisme hardware. Haideţi să discutăm despre ele mai detaliat:

Firewall-urile de tip hardware deseori, sunt integrate în routerele de tip broadband sau pot fi achiziţionate separat. Acestea sunt ca o punte între reţeaua privată şi cea globală. De obicei, firewall-urile proiectate pentru uz privat pot ajunge până la 4 dispozitive, în timp ce reţelele de calculatoare ale corporaţiilor folosesc un echipament mai puternic, orientat către afaceri. Pentru cea mai bună protecţie, pot fi aplicate mai multe firewall-uri de la diverşi producători.

Firewall-ul de tip software este o soluţie diferită deoarece nu necesită achiziţionarea de echipament suplimentar. Tot ce trebuie să faceţi este să îl descărcaţi şi instalaţi ca pe orice altă aplicaţie. Desigur, există firewall-uri implementate care vin împreună cu dispozitivul, cu toate că un strat în plus de protecţie este tot timpul o opţiune recomandată. Firewall-ul de tip software poate fi personalizat şi pot fi create reguli noi pentru a vă proteja calculatorul de riscul de infiltrare. Atât firewall-ul de tip software cât şi cel hardware pot fi la fel de eficienţi. Desigur, combinarea acestora plus o utilitate antivirus este cea mai recomandată soluţie.

Tehnici de filtrare a traficului

Deoarece există mulţi producători şi tipuri de firewall, există şi un număr de tehnici utilizate pentru filtrarea traficului sigur şi a celui cu potenţial periculos. Există patru strategii de bază pentru filtrare ce merită menţionate.

  1. Filtrarea pachetelor. Aceasta este una dintre tehnicile de filtrare iniţiale, cunoscută şi ca stateless firewall. Acest filtru inspectează pachetul sau traficul Transport Control Protocol (TPS) pentru a determina dacă este sigur şi intră în regula predeterminată. Totuşi, astfel de programe necesită configurare manuală. Acest lucru poate fi privit ca o provocare pentru cei cu mai puţină experienţă în calculatoare. Într-un astfel de caz, este indicat să optaţi pentru opţiuni automatizate.
  2. Aplicaţia gateway. Aceasta este o tehnică automată de filtrare care analizează datele transmise şi aplică regulile de trafic de pe reţea pentru anumite aplicaţii sau servicii. Principalul dezavantaj al acestei metode de filtrare este că afectează negativ performanţa sistemului, cu toate că tehnica în sine este extrem de eficientă.
  3. Proxy server. Prin utilizarea acestei tehnici, toate datele ce intră şi pleacă sunt interceptate şi modificate pentru a nu afişa adevărata adresă a reţelei. Mai multe firewall-uri utilizează mai multe din aceste tehnici în acelaşi timp, pentru a asigura cea mai bună protecţie.

Există multe alte tehnici de filtrare care nu au fost menţionate în acest articol, totuşi, cel mai important este să ştiţi că firewall-urile vă protejează calculatorul de ameninţările din afară, şi în acelaşi timp, vă permite să navigaţi pe web şi să folosiţi neîntrerupt aplicaţiile preferate. Ar trebui să luaţi în considerare folosirea unui firewall în funcţie de nevoile dumneavoastră, abilităţile informatice şi financiare. De asemenea, este benefic să cercetaţi puţin şi să inspectaţi recenziile altor utilizatori înainte de a cumpăra sau descărca un anumit produs.

De ce este necesar să vă echipaţi calculatorul cu un firewall?

Obţinerea şi setarea unui firewall în calculator este un pas esenţial, ce adaugă un plus semnificativ de securitate sistemului dumneavoastră. Desigur, nu asigură protecţie necondiţionată deoarece criminalii cibernetici îşi îmbunătăţesc încontinuu tehnicile. Cu toate că scopul firewall-ului este de a vă proteja calculatorul de diferiţi troiani, viermi, şi alte infecţii, făcând calculatorul invizibil virtual, mulţi viruşi reuşesc să treacă de stratul de securitate şi să infecteze calculatoarele. Din acest motiv este necesar să combinaţi un firewall cu alte utilităţi contra viruşi, precum antivirus, anti-spyware şi altele.

De asemenea, este important să menţineţi actualizat acest software, deoarece permite acestor utilităţi să opereze la capacitate maximă. Un sistem de operare stabil este un alt lucru ce duce la un calculator sigur şi fără viruşi. Actualizările de sistem regulate asigură că funcţiile de protejare deja construite corespund ultimelor standarde din securitate, şi că toate vulnerabilităţile de sistem sunt fixate şi eliminate. Prin urmare, dacă tot consideraţi că este o idee bună să instalaţi un firewall ca şi un strat adiţional de protecţie, vă încurajăm să nu ezitaţi şi să vă protejaţi fără întârziere calculatorul.

Ultimele recenzii ale programelor

Informaţie actualizată: 2017-11-10

Citiţi în alte limbi