Bare de unelte pentru browser

de Gabriel E. Hall - www - Actualizat | De tip: Bare de unelte pentru browser

În cel mai general sens, o bară de unelte pentru browser, este de obicei o filă orizontală care este ataşată secţiunii de sus a ferestrei browserului, şi rămâne vizibilă indiferent dacă pagina web se schimbă. Această bară, este în general proiectată pentru scopul de a permite utilizatorilor să controleze sau să modifice setările browserului de internet. Cu alte cuvinte, barele de unelte oferă o interfaţă grafică de utilizator (GUI), care asigură accesarea uşoară a unor diverse funcţionalităţi. Majoritatea suntem obişnuiţi să vedem şi să utilizăm înainte şi înapoi, reîmprospătare, şi butoanele de acasă, care sunt integrate în majoritatea browserelor de internet. Însă, unii vendori de software oferă mai mult de atât. Piaţa este încărcată cu diverse bare de unelte descărcabile, ce pot fi instalate în calculator, în cazul în care aveţi nevoie de unele funcţii extra ce nu au fost preinstalate cu browserul. În afară de barele de căutare de la Google, Yahoo sau Bing, barele de unelte pentru confidenţialitatea online, şi cele bazate pe securitate, au fost tot timpul printre cele mai populare add-ons. Deci, am decis să dedicăm acest articol discuţiei despre diferite tipuri de bare de unelte de securitate şi principiile lor de funcţionare. De asemenea, vom compara aceste unelte cu alte utilităţi de securitate şi vom oferi sugestii scurte despre cum puteţi evita instalarea unui browser add-on fals.

Tipuri de bare de unelte pentru securitate:

Esenţial, barele de unelte pentru securitate sunt extensiile utilităţilor de detectare malware, care în loc să se concentreze asupra detectării viruşilor din sistem, încearcă să ofere protecţie anti-malware în timp real, atunci când dumneavoastră navigaţi pe web. Există trei tipuri de bază a acestor browser add-ons:

  • Barele de unelte Neutral-Information
  • Barele de unelte SSL-Verification
  • Barele de unelte System-decision

Prima categorie este probabil cea mai simplă şi implică mai puţină interferenţă directă. Astfel de bare de unelte, oferă utilizatorilor doar informaţii de bază despre site, ce pot include numele domeniului, data înregistrării, numele gazdei, şi ţara gazdă. Folosind această informaţie, utilizatorul trebuie să decidă singur dacă site-ul este demn de încredere şi dacă acesta conţine sau nu elemente de phishing sau escrocherie. Astfel de unelte sunt recomandate utilizatorilor mai experimentaţi, care ştiu exact ce să facă cu informaţia obţinută. Dacă această informaţie vă este oferită fără vreo explicaţie, cu greu vă poate fi de folos. De fapt, studiile arată că aproximativ 45% din utilizatorii obişnuiţi ce utilizează barele de unelte cu informaţii neutre sunt escrocaţi online, ceea ce face din acest tip de protecţie cea mai puţin sigură din toate trei.

Barele de unelte SSL-Verification arată rezultate mai bune. Acestea se poziţionează între barele de unelte cu informaţii neutre şi cele de decizie a sistemului, cu 38% de utilizatori nefericiţi care au fost înşelaţi în a-şi dezvălui informaţiile personale sau au obţinut un software maliţios. Aceste bare de unelte scanează automat domeniile vizitate şi vă notifică despre cele care nu afişează certificate SSL. În plus, utilitatea de securitate prezintă logo-ul site-ului şi autoritatea de certificare (AC), care a emis certificatul. În acest mod, utilizatorii pot fi siguri că vizitează doar site-uri care oferă conexiune securizată între server-browser, şi în acelaşi timp, se abţin de la a introduce informaţii sensibile, precum parole şi detalii bancare pe domeniile necriptate.

În final, am ajuns la programul care arată cele mai bune rezultate în protecţia online. Se spune că barele de unelte system-decision au o rată de succes de aproximativ 67%. Acest lucru explică de ce mulţi furnizori reputabili de antivirus aleg această abordare dacă decid să ofere un serviciu de bară de unelte pentru securitate utilizatorilor. Spre deosebire de barele de unelte SSL-Verification sau neutral-information, acesta acţionează direct pe browser şi vă poate bloca paginile web frauduloase, afişând o alertă de avertizare fie pe bară sau chiar pe pagina web. Utilizatorii nu analizează chiar ei site-ul şi cad pradă unei judecăţi false, deci această bară de unelte este mai eficientă decât cele anterior discutate. Majoritatea barelor de unelte pentru browser ce sunt prezentate pe site-ul nostru sunt system-decision şi demne de încredere; chiar şi aşa, nu ar trebui să vă bazaţi doar pe ele pentru a vă proteja dispozitivul de malware.

Bare de unelte pentru securitate vs. programe de securitate:

Cu toate că s-a dovedit că sunt relativ eficiente, barele de unelte pentru securitate nu ar trebui confundate sau utilizate în locul utilităţilor de securitate cu toate funcţiile incluse. După cum am menţionat deja, acestea sunt doar unelte complementare care nu pot asigura o protecţie completă a sistemului contra malware-ului. În timp ce add ons-urile de securitate vă pot proteja contra domeniilor neverificate sau a potenţialelor site-uri de phishing, antiviruşii sunt responsabili pentru infecţii mai serioase, precum adware, ransomware, mineri, troiani, etc. În plus, dacă din greşeală descărcaţi un fişier sau program infectat, bara de unelte nu va putea face nimic pentru a-l introduce în carantină sau pentru a-l elimina. Utilităţile anti-malware, pe de altă parte, de obicei, au toate aceste funcţii şi sunt, fără îndoială, o opţiune mai demnă de încredere. Experţii au observat că barele de unelte pentru securitate şi alte add on-uri similare, deseori blochează şi site-uri legitime, deci pot eşua în a vă informa de cele maliţioase. Deci, pentru a asigura o protecţie completă a sistemului, ar trebui să verificaţi categoriile de anti-virus, anti-malware şi anti-spyware de pe site-ul nostru.

Barele de unelte maliţioase pentru securitate: cum să le evitaţi?

Pentru fiecare software legitim, există tot timpul un echivalent maliţios creat de către criminalii cibernetici, cu intenţia de a beneficia de pe urma utilizatorilor inocenţi. Barele de unelte pentru securitate nu sunt o excepţie. De fapt, aceste unelte sunt extrem de convenabile, deoarece pot fi distribuite cu uşurinţă în pachetele de software, de obicei cu programe de securitate maliţioasem sau deghizate ca şi Adobe Flash Player sau alte actualizări de software. În plus, astfel de bare de unelte pot veni la pachet cu browser hijackeri care promovează programe de securitate maliţioase. Prin urmare, ar trebui să efectuaţi o cercetare detaliată înainte de a instala astfel de unelte în calculatorul dumneavoastră. În mod contrar, puteţi sfârşi cu un malware serios în PC. În mod normal, barele de unelte false vă avertizează despre probleme neexistente ale PC-ului, trimit rezultate false şi încearcă să facă utilizatorii să cumpere versiunea „completă” a acestui produs fals de securitate. Unii pot forţa utilizatorii să se aboneze lunar la serviciile de suport tehnic, şi după ce sunt plătiţi, dispar fără urmă. Deci, ar trebui să fiţi atent atunci când alegeţi ce software merită instalat în calculatorul dumneavoastră, şi să nu mai menţionăm, să încredinţaţi securitatea calculatorului.

Ultimele recenzii ale programelor

Informaţie actualizată: 2016-11-14

Citiţi în alte limbi