Statistici îngrijorătoare: majoritatea email-urilor de tip spam maliţioase poartă ransomware

Recent, am discutat despre această creştere a activităţii de spam de anul acesta, care deja a atins şi chiar a trecut de vârful din 2010. Nu mai suntem surprinşi să găsim zeci sau sute de email-uri de tip spam în căsuţele noastre de email, în fiecare zi. Utilizatorii mai experimentaţi au învăţat să le ignore, însă membrii comunităţii online, mai puţin informaţi, încă sunt în pericolul de a se implica în escrocherii cu suport tehnic sau phishing. Mai mult, o întâlnire cu spamul poate conduce la o infectare serioasă a calculatorului. În acest punct, ransomware-ul este ameninţarea cibernetică cea mai de temut. Aceste programe sunt vicioase: imediat după ce se infiltrează în calculatoare, blochează fişierele de pe hard disk şi de pe dispozitivele externe de stocare, dacă sunt conectate. După, cer ca victimele să achite o recompensă dacă îşi vreau fişierele înapoi.

Virusul Locky a fost printre primele ransomware-uri unde creatorii au adoptat campaniile de spam maliţioase pentru a răspândi acest program. Cu toate că au fost dovezi asupra faptului că această tehnică a mai fost utilizată, Locky a reuşit să o folosească pe o scală mai extensivă şi nouă. Numeroase ransomware-uri apărute după Locky, precum Zepto şi ODIN, au utilizat exact aceeaşi metodă pentru a intra în calculatoarele victimelor. Vorbind de numere mai exacte, ar trebui să menţionăm „Threat Summary” de la Proofpoint, recent lansat, al celui de al treilea trimestru al anului 2016, care arată că un procentaj copleşitor de 96,8 din email-urile maliţioase primite în întreaga lume poartă Locky sau o altă versiune a acestui malware ataşată. Proofpoints, de asemenea, menţionează că şi alte ransomware-uri, ce includ CryptFile2, MarsJoke şi Cerber, care nu sunt la fel de răspândite, dar care au fost la fel de activ distribuite în ultimul trimestru. Ca şi concluzie, se spune că răspândirea de ransomware a crescut de 10 ori din 2015. Astfel de numere sunt în mod special îngrijorătoare, şi dovedesc că aceste campanii de spam sunt mai active decât vreodată, în timp ce o mare parte din utilizatorii de internet sunt slab informaţi în legătură cu aspectul securităţii cibernetice, sau pur şi simplu au ales să o ignore. Din nefericire, astfel de tendinţe contribuie la creşterea de spam infectat cu malware.

Având toate aceste statistici înfricoşătoare în minte, este posibil să vă întrebaţi dacă există vreun mod de a vă proteja contra infecţiilor de tip ransomware. Vom fi sinceri, dezvoltatorii de malware pot fi extrem de creativi când vine vorba de înşelarea utilizatorilor în a descărca ataşamentele infectate de pe email. Facturi ce par legitime, amenzi pentru viteză, confirmări ale cumpărăturilor, şi chiar notificări oficiale pot fi trimise pe adresa dumneavoastră, însă nu ar trebui să vă grăbiţi să descărcaţi acele fişiere ataşate, chiar dacă aveţi încredere în persoana care le-a trimis. În schimb, verificaţi cu expeditorul pentru a vă asigura că email-ul este sigur şi pentru dumneavoastră. De asemenea, este recomandat să aveţi copii ale datelor dumneavoastră ce sunt valoroase, şi păstrate pe un dispozitiv de stocare extern în cazul unei urgenţe.

Despre autor
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Iniţiatorul

Ugnius Kiguolis este un analist de malware profesionist, care este şi fondatorul şi proprietarul lui Faravirus.ro. În acest moment, acest deţine funcţia de editor-şef.

Contactați Ugnius Kiguolis
Despre compania Esolutions

Citiţi în alte limbi