Ce este spam tools şi cum se poate elimina
Uneltele Spam sunt programe ilegale folosite de către spameri pentru a-şi trimite mesajele unor sute de recipienţi diferiţi. Majoritatea acestor email-uri de tip junk caută să promoveze subiecte asociate farmaceuticii, replici şi phising. Phising-ul este considerat ca fiind cel mai periculos subiect deoarece în general implică link-uri maliţioase, ataşamente infectate şi alt conţinut similar. De asemenea, email-urile maliţioase pot redirecţiona victima către website-uri periculoase şi alte domenii considerate nesigure. Principala problemă aici este că nu ştiţi cu ce aveţi de a face, deci este recomandat să instalaţi un spam blocker demn de încredere (cunoscut şi ca filtru de email-uri) şi un software anti-spyware.
În general, uneltele Spam sunt capabile să lucreze cu o cantitate enormă de adrese de email. Pot fi folosite pentru a introduce un text predeterminat într-un mesaj, să adauge titlu, text şi alte componente după care să distribuie spam prin diferite servere de email-uri. În majoritatea ţărilor, un astfel de software este considerat ilegal, iar email-urile nesolicitate care sunt răspândite prin intermediul acestor unelte sunt numite maliţioase. Totuşi, doar jumătate din ele pot cauza infiltrarea de malware. De obicei, cealaltă jumătate prezintă doar conţinut comercial ce caută să promoveze cazinouri, programe de pierdere în greutate, produse farmaceutice, şi alte produse „miraculoase”.
Termenul pe care ar trebui să îl excludem este ‘referral spam‘. Această tactică a devenit deja o problemă pentru majoritatea proprietarilor de website-uri, web masters şi administratori deoarece poluează datele de la Google Analytics şi îi înşeală să viziteze domenii dubioase. Tehnica referral spam (sau referrer spam) este bazată pe repetarea cererilor site-urilor create utilizând un URL de referinţă. Dacă este utilizată corect, va face ca acel domeniu să apară în analiticile victimei şi îl poate înşela să îl viziteze. Utilizând această tactică, spamerii încearcă să mărească traficul website-urilor dorite. Indiferent de faptul că această activitate nu este considerată ca fiind periculoasă, referinţele false vă pot corupe datele Google Analytics şi statisticele, însă pot să cauzeze şi o creştere a timpului de încărcare, rate mai mari de salturi şi clasificări mai scăzute. În plus, referral spam poate fi şi o invitaţie la un website ce conţine malware, deci staţi departe de el!
Principalele categorii de Unelte Spam:
În funcţie de funcţionalitatea lor, uneltele SPAM sunt de obicei împărţite în aceste categorii:
- Software de extragere email. Astfel de unelte SPAM sunt în general utilizate pentru a colecta adrese de email de pe diverse website-uri, documente şi alte resurse. Imediat după ce sunt colectate, acestea sunt adăugate listei de mailing şi pregătite pentru utilizare;
- Programe de trimitere mail-uri în masă. Această categorie de unelte SPAM este de obicei folosită pentru a răspândi mesaje de email. Acestea ajută spamerii să îşi trimită email-urile unor sute de recipienţi diferiţi.
- Programe de administrare a email-urilor. Un astfel de software poate fi aplicat pentru a identifica şi elimina adresele de email inutile din lista de recipienţi email-uri. Aceste adrese de obicei includ email-urile unor organizaţii specifice care sunt capabile să identifice proprietarul uneltei SPAM.
- Referral spam. Această tehnică este folosită pentru a abuza website-ul referinţei şi să îi modifice URL-ul în pagina web dorită. Utilizând-o, spamerii se aşteaptă ca proprietarul website-ului să îşi vadă link-ul în Google Analytics şi să creadă că site-ul lui este important. Atenţie la faptul că majoritatea acestor website-uri care se bazează pe referrer spam sunt periculoase şi vizitarea lor poate duce la infiltrarea de malware!
Istoria Spam-ului:
Spam-ul a fost introdus în 1978 ca şi un mod nou de promovare pentru o companie numită Digital Equipment Corporation. Prima persoană care a folosit un email de tip spam pentru a se promova a fost Gary Thuerk. El şi asistentul său, Carl Gartley, au reuşit să îşi trimită mesajul spam la aproape 400 de recipienţi. Au reuşit acest lucru cu ajutorul unui singur email în masă, care nu fusese folosit anterior.
Data primului spam major utilizat este considerată ca fiind 1994, atunci când un cuplu de avocaţi au început să îşi promoveze serviciile de avocatură pentru imigranţi prin intermediul email-urilor în masă. Se pare că aceste email-uri, care adiţional au fost numite „Green Card spam” au reuşit să ajute acest cuplu să îşi mărească popularitatea din cauză că după câţiva ani aceştia au lansat o carte numită „How to make a fortune on the Information Superhighway”.
În zilele curente, majoritatea oamenilor au de a face cu campanii de spam agresive şi referral spam. O astfel de tehnică de spam este în general folosită pentru a promova anumite website-uri şi pentru a-i ajuta să mărească traficul de vizitatori. Cea mai mare cantitate de referrer spam este capturată pe website-urile WordPress.
Cele mai comune caracteristici ale mesajelor Spam:
- Adresă înşelătoare a expeditorului. Spamerii caută să facă utilizatorul să creadă că el/ea a primit email-ul de la o persoană familiară.
- Subiectul atrăgător.
- Conţinutul. Uneltele SPAM sunt de obicei setate să răspândească email-uri pline cu conţinut de promovare. Astfel de mesaje pot promova şi link-uri către website-uri terţe (legitime şi ilegale) şi ataşamente de email maliţioase.
- Nicio adresă pentru a răspunde.
- Buton de dezabonare. Acest buton a fost folosit activ pentru a răspândi malware, deci NU ar trebui să apăsaţi pe el.
Exemple de unelte Spam şi spam:
1st Mass Mailer este o unealtă SPAM cunoscută şi ca Mass Mailer. Este prezentată ca şi software puternic dedicat pentru a răspândi email-uri personalizate. Totuşi, dacă acest program intră pe mâinile unui spamer, el sau ea îl poate utiliza pentru a distribui mesaje maliţioase. Acest program permite şi crearea unei baze de date internă şi importarea unei liste cu abonaţi în aceasta.
‘You are cordially invited to celebrate our wedding’. Aceasta este ultima campanie SPAM, care a fost iniţiată cu ajutorul unei unelte Spam. Se cunoaşte că această campanie a fost folosită pentru a răspândi viermele Kuluoz, care este considerat ca fiind o ameninţare cibernetică extrem de serioasă, capabilă să fure informaţii personale. Experţii din securitate cred că există mii de oameni care au fost înşelaţi de acest mesaj înşelător. În cazul în care consideraţi că sunteţi unul dintre aceştia, ar trebui să vă scanaţi imediat calculatorul cu o unealtă de securitate demnă de încredere. În acest caz, utilizarea unui anti-spyware este recomandată.
Copyrightclaims.org este un referrer spam care se poate arăta în Google Analytics şi poate să îi falsifice datele. Vizitarea acestui domeniu nu este cea mai bună idee deoarece acesta este un site fals utilizat pentru a colecta trafic şi să redirecţioneze oamenii către alte domenii. Referrer spam Copyrightclaims.org este în principal răspândit prin intermediul bots-urilor spam. Cu toate că acest link nu este asociat nici unor pretinderi de drepturi de autor, poate să diminueze timpul de încărcare al website-ului dumneavoastră, rata de salt şi poate scădea poziţia.
Cum să vă protejaţi contra uneltelor Spam:
Ca şi concluzie, nu există utilizator de email care să fie capabil să evite spam-ul deoarece cu toţii ne publicăm adresele de email pe Internet. Experţii din securitate au estimat că ne aflăm cu toţii în riscul de a primi email-uri maliţioase ce caută să ne infecteze calculatoarele cu malware. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre proprietarii website-urilor şi despre referrer spam. Din acest motiv este recomandată instalarea unui anti-spyware demn de încredere, care poate descoperi fişierele maliţioase şi poate avertiza utilizatorul despre ele. Pentru a vă proteja calculatorul, puteţi folosi una dintre aceste unelte: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner. Aceste programe pot fi utilizate şi pentru eliminarea viruşilor, care pot fi răspândite cu ajutorul uneltelor SPAM. În majoritatea cazurilor, spamerii promovează aceste ameninţări:
- Cai troiani
- Ransomware
- Rogue anti-spyware
- Alţi viruşi.
Ultimii viruşi adăugaţi bazei de date
Termină Intego
CryptoLocker ghid de înlăturare
Eliminarea virusului Instagram
Informaţie actualizată: 2016-10-03