Tocmai a apărut un nou val de Cryptolocker!
După cum pretind experţii din securitatea PC-urilor în ultimul lor anunţ, oamenii ar trebui să se aştepte la un nou val de Cryptolocker [Cryptolocker]. Chiar în acest moment, riscaţi să deveniţi infectaţi cu această ameninţare (sau alte versiuni ale acesteia) dacă locuiţi în Australia şi Europa. Totuşi, dacă locuiţi în SUA sau în Ţările din Orientul Îndepărtat, tot ar trebui să aveţi grijă atunci când deschideţi ataşamentele email-urilor sau atunci când apăsaţi pe reclamele comerciale de tip pop-up deoarece există o mare posibilitate, căutând să îşi mărească veniturile, că hackerii vor începe să răspândească acest ransomware în oricare colţ al lumii.
Se ştie că majoritatea distribuitorilor din securitate au deja uneltele actualizate astfel încât să poată să recunoască noile versiuni ale ransomware-ului Cryptolocker înainte de a se infiltra. Chiar şi aşa, tot trebuie să evitaţi mesajele din email-uri ce vă cer să descărcaţi ataşamente „importante” în calculatorul dumneavoastră. În plus, ar trebui să păstraţi distanţa faţă de reclamele pop-up ce se arată pe parcursul navigărilor online. Dacă o alertă vă informează despre actualizări lipsă şi vă oferă posibilitatea de a le descărca gratuit, ar trebui să o ignoraţi. Este mai sigur să vizitaţi website-ul oficial al programului ca să vedeţi ce lipseşte din calculatorul dumneavoastră.
Care sunt ultimele versiuni ale Cryptolocker despre care ar trebui să ştii?
Prima este numită virusul Los Pollos Hermanos. Indiferent de cât de surprinzător sună numele acestei ameninţări, se pare că este o versiune foarte sofisticată a virusului Cryptolocker care, momentan, ţinteşte doar utilizatorii australieni. După infectarea sistemului şi criptarea tuturor fişierelor predeterminate, această ameninţare cere o recompensă de $450, ce este mult mai mare decât suma de bani cerută de primele versiuni ale lui Cryptolocker. În plus, se pare că acesta nu este sfârşitul. Dacă victima nu reuşeşte să plătească recompensa, Los Pollos Hermanos promite să ridice suma la $1000. După cum puteţi vedea, este un malware foarte josnic cu un nume foarte stupid.
O altă ameninţare ce este strâns conectată cu Cryptolocker este numită BitCryptor. A fost detectată acum câteva zile şi, conform ultimelor rapoarte, deja a reuşit să se infiltreze în câteva sute de calculatoare. Acest ransomware este diferit de cele ce au fost testate anterior deoarece este capabil de a bloca procesele predeterminate din administratorul de sarcini (task manager). Desigur, o parte a proceselor pe care virusul a fost proiectat să le blocheze aparţin programelor de securitate, precum mbam, spyhunter, roguekiller, etc. Acest lucru poate iniţia probleme cu uşurinţă, atunci când încercaţi să înlăturaţi acest ransomware din sistem. În momentul actual, BitCryptor cere o recompensă de 216 euro, deci este evident că este răspândit în mare parte în Europa. Totuşi, după cum v-am atenţionat deja, oricare din variantele Cryptolocker poate fi modificată după nevoile hackerului….
Vă rugăm, asiguraţi-vă că aveţi un regim de rezervă în calculatorul dumneavoastră pentru a evita pierderea neaşteptată a fişierelor importante! Dacă încă nu aveţi copii extra ale pozelor, fişierelor cu muzică, artă sau alte fişiere importante, ar trebui să verificaţi această postare pentru a şti cum să le ţineţi în siguranţă: De ce am nevoie de copie de rezervă şi ce opţiuni am pentru acest lucru? Dacă fişierele dumneavoastră au fost deja criptate, trebuie să încercaţi aceste unelte: R-Studio, Photorec sau Kaspesky Ransomware Decryptor.
În final, nu uitaţi să instalaţi un software de securitate puternic pentru a preveni instalarea unui malware, inclusiv a virusului Cryptolocker. În acest caz particular, vă recomandăm să utilizaţi două programe diferite: FortectIntego şi Webroot SecureAnywhere AntiVirus.