Ransomware: website-uri şi bănci printre ultimele ţinte
Recent, experţii din securitate au lansat un avertisment ce raportează despre o creştere clară a atacurilor de tip ransomware. Conform acestora, ultimele versiuni de la CTB Locker, Cryptowall, Teslacrypt şi alte ameninţări ransomware au început să infecteze website-uri şi să ceară recompense în schimbul fişierelor acestora. Se pare că principalele ţinte sunt site-urile comerciale cu platformă Magento. Totuşi, nu există vreo garanţie precum că proprietarii de site-uri WordPress şi alţi administratori nu vor fi nevoiţi să îşi refacă website-urile din cauza lui CTB Locker sau a altor ransomware-uri. Crearea de copii este cel mai important lucru pentru protejarea fişierelor de pe website, deci asiguraţi-vă că faceţi acest lucru dacă sunteţi administrator.
Celălalt avertisment vine de la CEIFF (Consiliul de Examinare a Instituţiilor Financiare Federale din US). Acesta pretinde că ameninţările de tip ransomware au început să atace băncile. După infiltrarea în sistem, ransomware-ul care are ca ţintă banca va încerca să înşele vizitatorul că FBI, Departamentul de Securitate Homeland sau vreo altă autoritate guvernamentală îi cere lui sau ei să achite o taxă pentru activitate ilegală pe Internet. Desigur, ransomware-ul criptează fişierele înainte de a arăta această avertizare pe ecranul utilizatorului şi cere o plată de 5000 de dolari.
A fost estimat deja faptul că Cryptowall şi alte ameninţări de tip ransomware îşi pot ajuta dezvoltatorii să genereze aproximativ 400,000 de dolari pe lună, şi că nu există şansa ca aceste numere să scadă în viitorul apropiat. Hackerii continuă să îşi îmbunătăţească metodele de răspândire a viruşilor, şi se pare că fiecare sistem de operare este vulnerabil lui CTB Locker şi a altor ameninţări din această categorie (inclusiv Linux).
Protecţia anti ransomware, precum şi eliminarea acestuia, nu poate fi imaginată fără o unealtă de securitate sigură şi cu ultimele ei actualizări. Din nefericire, chiar după instalarea unui anti-spyware puternic, oamenii nu îşi actualizează programele la ultimele versiuni şi îşi lasă calculatoarele fără protecţie. De asemenea, utilizatorii nu urmează practici sigure de navigare. De notat este faptul că există două tehnici foarte populare de distribuţie a ransomware-urilor. Acestea includ escrocheria cu suport tehnic şi site-urile WordPress afectate care redirecţionează utilizatorii către surse cu ransomware. Ar trebui să staţi departe de ambele. În final, nu uitaţi să creaţi copii ale fişierelor deoarece acesta este cel mai uşor mod de a vă recupera fişierele afectate. Dacă aveţi copii, puteţi fi sigur că apariţia unui ransomware nu vă va lăsa fără fişierele dumneavoastră.