Câţi bani pot face criminalii cibernetici din viruşi?

How much cash could cybercriminals make from viruses?

După cum vă puteţi imagina, viruşii sunt creaţi pentru a face bani. Totuşi, aţi încercat vreodată să vă daţi seama cam câţi bani fac aceşti băieţi răi, care sunt responsabili pentru crearea lor?

Conform unui nou studiu al unei companii de securitate bine cunoscută, Trustwave, hackerii pot obţine un profit de 1,500% după investirea în ransomware. Reţineţi că preţul mediu al unui ransomware este de aproximativ 5,900 de dolari, deci profitul acestei investiţii este impresionant- de până la 90.000 de dolari într-o singură lună de operare! Ceea ce poate fi câştigat cu ajutorul browser hijacker-ilor sau adware-urilor nu este încă ştiut, însă nu putem declara că aceşti viruşi nu sunt capabili de a obţine venituri similare pentru proprietarii lor…

Conform experţilor Trustwave, un hacker are nevoie de trei unelte separate pentru a implementa crime cu ajutorul ransomware-urilor- un virus, un kit de exploatare şi o listă cu victime. Ei susţin că pe durata cercetărilor efectuate nu au întâmpinat nicio problemă cu descoperirea acestor unelte în Europa de Est, Asia şi America Latină. Cumpărătorului nu îi sunt oferite doar ransomware-ul şi kit-ul online. Se pare că, de asemenea, poate primi o sursă cu victime de pe un website compromis şi poate încerca să infecteze acele victime cu ransomware-uri precum CTB Locker, Cryptolocker, Cryptowall precum şi altele. După ce intră în sistem, aceşti viruşi pot cripta cu uşurinţă fişierele importante ale victimei după care să ceară o recompensă. Trustwave de asemenea oferă un astfel de exemplu: dacă un criminal infectează în fiecare zi 10% din 20,000 de vizitatori a unui website compromis şi doar 0,5% din acele victime plătesc recompensa de $300, o campanie de acest tip le poate aduce câştiguri de 90,000 de dolari pe lună.

Vă rugăm, asiguraţi-vă că v-aţi luat precauţiile necesare pentru a primi abilitatea de a evita plata pentru criminalii cibernetici. Pentru acest lucru ar trebui să luaţi în considerare copii ale fişierelor importante şi alte documente. Cum le puteţi crea? Puteţi selecta opţiuni ca backup extern sau cloud backup. Aici, puteţi afla mai multe despre aceste opţiuni: De ce am nevoie de backup şi ce opţiuni am pentru acest lucru?

Despre autor
Julie Splinters
Julie Splinters - Specialist în eliminarea de malware

Julie Splinters este editoarea de ştiri de la Faravirus.ro. Este licenţiată în literatura engleză.

Contactați Julie Splinters
Despre compania Esolutions

Citiţi în alte limbi
Fişiere
Software
Comparaţi