Malware poate cauza moartea!

Un virus cibernetic poate fi mai devastator decât credeţi

Este posibil să vă întrebaţi dacă un malware chiar poate cauza moartea cuiva. Indiferent de cât de exagerat sună această presupunere, din nefericire, într-adevăr poate contribui acesteia. Se pare că până recent internetul a fost accesibil doar unui grup mic de persoane. Totuşi, infiltrându-se mai mult în vieţile noastre zilnice, importanţa acestuia câştigă mai multă relevanţă.

Suntem înconjuraţi de numeroase dispozitive conectate la internet, fie ele jucării pentru copii, o încuietoare inteligentă pentru uşă sau un ceas inteligent. Mai mult, sistemele suportate de Wi-Fi se găsesc peste tot: în staţiile de tren, parcări, supermarket-uri, şi spitale. Din nefericire, faptul că depindem de un sistem digital măreşte şansele atacurilor virtuale.

Malware causes deaths!

Cazurile lui WannaCry, care a cauzat haos pe întreg mapamondul, şi Locky au dezvăluit faptul că malware-ul ţinteşte spitalele din ce în ce mai mult . Mai multe urgenţe au fost nevoite să evacueze pacienţii sau să amâne operaţii deja planificate. Mai mult, incidentele în care cauza suspectată a unui avion prăbuşit conduce la o ameninţare virtuală serveşte ca un apel de trezire . Nu este vorba de confidenţialitatea datelor dumneavoastră sau intimitatea cibernetică, ci acum o infecţie virtuală ţinteşte o entitate mult mai valoroasă – viaţa dumneavoastră.

Incidentele cauzate de malware nu mai sunt ştiinţifico-fantastice

Acum mai bine de un an, un român, Marcel Datcu, şi-a ucis fiul şi s-a sinucis după ce a descoperit o avertizare FALSĂ pe ecranul calculatorului său. Avertizarea coruptă pretindea că FBI-ul l-a observat în timp ce el vizita un site pornografic şi că acum trebuie să plătească o taxă de 70.000 de lei (mai mult de 18.000 de euro) pentru a evita să stea în închisoare 11 ani. Victima a decis să i-a în considerare modul mai greu pentru a evita pedeapsa inventată de către proprietarii acestei ransomware. Înainte de a lua viaţa fiului său, precum şi a sa, acesta a scris un bilet sinucigaş. Spunea că nu poate să meargă la închisoare pentru 11 ani şi să îşi lase fiul să sufere singur.

Din nefericire, acesta nu este singurul caz cauzat de malware. Există zeci de exemple similare ce arată cât de groaznici pot fi hackerii atunci când caută să scoată bani de la victimele lor. După ce infectează sistemele PC-urilor ţintite, aceştia folosesc notificări înfricoşătoare încercând să îşi convingă victimele că au de a face cu autorităţi guvernamentale sau alte părţi ce nu pot fi ignorate.

Dacă victima nu are abilităţi tehnice pentru a-şi da seama ce fel de mesaje sunt reale şi care aparţin criminalilor cibernetici, el sau ea poate decide să îşi ia propria viaţă sau pur şi simplu pot muri din cauza unui atac de cord.

Internauţii creduli rămân o ţintă uşoară pentru escroci

Una dintre aceste victime este Corrie Santayana (numele a fost schimbat şi este cunoscut doar consiliului editorial), care a fost implicată într-o campanie serioasă de malvertising pe un Blue Screen of Death. Blue Screen of Death (sau BSOD) este o tehnică socială inginerească utilizată pentru a arăta conţinutul dorit (notificări, banere şi reclame de tip pop-up), în timp ce oamenii navighează pe internet.

Chiar dacă majoritatea victimelor pot decide cu uşurinţă să ignore mesajele ca fiind false, alţii pot fi convinşi că trebuie să urmeze comenzi specifice pentru a se salva. Corrie a decis că o alertă ce spunea “Windows Heath is Critical! Do not restart! Please contact Microsoft technicians” este una reală. După ce a contactat hackerii, i s-a spus că trebuie să achiziţioneze un pachet de suport special care costa 1000 de dolari.

Aceasta nu a vrut să aştepte mult şi a făcut imediat un transfer bancar pentru a plăti non-existentul şi ieftinul „pachet de software”. Din nefericire, i-au fost necesare câteva ore ca să îşi dea seama că banii ei s-au dus la nişte escroci. După ce fiul său i-a spus că a fost escrocată, aceasta a murit în sufrageria sa din cauza unui atac de cord.

Trucuri din securitatea cibernetică pentru a evita consecinţe dezastruoase

Experţii din securitate avertizează oamenii că există sute de tehnici diferite utilizate de către hackeri pentru a-i pune în pericol. Aceşti criminali nu încearcă să le fure doar banii. Îi pot conduce şi la moarte. Dacă doriţi să vă protejaţi pe dumneavoastră şi pe cei din jur (părinţi, copii şi alţi membri a-i familiei), reţineţi următoarele sfaturi:

  • dacă primiţi o alertă de sistem, căutaţi numerele de telefon sau adresele de email – dacă nu are niciuna, este o escrocherie
  • protejaţi-vă sistemul de operare cu o combinaţie de unelte anti-virus şi anti-malware; actualizaţi-le regular
  • folosiţi VPN pentru a securiza conexiunea la internet pe dispozitivele inteligente;
  • nu vă grăbiţi să deschideţi ataşamentele, pe care se presupune că le-aţi fi primit de la instituţii oficiale, fără a verifica identitatea expeditorului; acelaşi lucru se aplică şi la apelurile telefonice.
  • În afară de asistenţii digitali care vă protejează PC-ul şi datele, rămâneţi vigilent. Gândirea raţională şi grija sunt arme puternice în lupta contra escrocheriilor moderne şi a fraudelor online.
Despre autor
Alice Woods
Alice Woods

Îi place să înveţe utilizatorii despre prevenirea viruşilor...

Contactați Alice Woods
Despre compania Esolutions

Citiţi în alte limbi
Fişiere
Software
Comparaţi