Fişa de referinţă a fişierelor de sistem
Un fişier, de obicei, este descris ca şi o unitate de stocare ce conţine date, informaţii, setări sau comenzi ale unui program. Sistemul calculatorului constă din diverse fişiere care utilizează o anumită parte din resursele lui. Fiecare sistem de PC conţine mii de nume de fişiere localizate în diferite locaţii. Cele mai populare tipuri de fişiere sunt fişierele de sistem, fişierele programelor, fişierele de date, fişierele executabile, fişierele text, şi fişierele directoarelor. Le puteţi identifica cu ajutorul extensiilor lor (scurte adăugiri care se află la sfârşitul numelor lor). Indiferent de tipul de OS instalat în calculator, fişierele sunt organizate cu ajutorul dosarelor. Acestea sunt stocate pe un hard drive sau pe alte dispozitive de stocare. Puteţi redenumi majoritatea fişierelor.
Există două tipuri de fişiere – inofensive şi maliţioase. Fişierele inofensive sunt componente de nădejde ale sistemului, necesare pentru funcţionarea adecvată a PC-ului. Acestea sunt asociate aplicaţiilor legitime, deci nu ar trebui să le eliminaţi din calculator. Cele mai importante sunt fişierele de sistem. Acestea au o legătură critică cu funcţionalitatea normală a calculatorului. După ştergerea sau modificarea acestor fişiere, puteţi avaria serios PC-ul.
Fişierele maliţioase reprezintă un risc serios la adresa calculatorului. Acestea pot scădea semnificativ viteza sistemului, stabilitatea, şi funcţionalitatea deoarece au tendinţa de a consuma mare parte din memorie şi spaţiul de pe disk. Atenţie la faptul că este destul de dificil de găsit fişierele maliţioase fără ajutorul unui software de securitate, deoarece creatorii de malware folosesc diverse trucuri pentru a le ascunde în sistem. De exemplu, aceştia pot folosi nume de fişiere aproape identice cu cele folosite de aplicaţiile legitime. În plus, pot încerca să le ascundă în diferite locaţii. La început, numele acestor fişiere pot părea similare cu numele fişierelor legitime. Totuşi, dacă vă uitaţi cu mai multă atenţie, devine clar că sunt scrise cu unele greşeli. Cel mai uşor mod de a afla dacă sistemul PC-ului conţine sau nu fişiere maliţioase, este prin scanarea lui cu un anti-spyware reputabil.
Pentru a vă ajuta să observaţi diferenţa dintre fişierele maliţioase şi cele legitime, am creat secţiunea de Fişiere. Aici, puteţi găsi sute de fişiere diferite care sunt asociate fie aplicaţiilor legitime sau viruşilor. Toate pot fi identificate cu ajutorul extensiilor lor. Cele mai populare sunt .exe, .dll, .db şi .lnk. Desigur, există mai multe fişiere maliţioase decât fişiere legitime în această secţiune, deoarece scopul nostru este să vă ajutăm să identificaţi un sistem de PC infectat.
Fiecare din fişierele adăugate în secţiunea Fişiere are o descriere şi un verdict (sau un status al fişierului). Această clasificare este cel mai important lucru pe care trebuie să îl verificaţi dacă nu aveţi timp să citiţi întreaga descriere a fişierului. În plus, puteţi vedea o listă de unelte care sunt recomandate pentru diagnosticarea calculatorului. Dacă vedeţi că aveţi de a face cu fişiere maliţioase, ar trebui să selectaţi unul dintre programele recomandate de noi, şi să eliminaţi acel fişier din calculatorul dumneavoastră.
Articole recente
LockApp.exe explicat
Definirea fişierului csrss.exe
Defineşte fişierul lsass.exe. Am nevoie de el?
Informaţie actualizată: 2017-11-08