Experţii ne avertizează în legătură cu o aşteptată creştere a activităţii malware de Black Friday
25 noiembrie este cea mai aşteptată zi de către cumpărătorii entuziaşti. În timp ce unii se pregătesc să bată magazinele, unii stau acasă în speranţa de a vâna cele mai bune oferte online de Black Friday. Din nefericire, pentru ultimul grup, această tendinţă de shopping poate duce la întâlnirea unor lucruri total diferite faţă de bunurile dorite, de exemplu, Locky. Creatorii de malware stochează cele mai frauduloase şi groaznice programe pentru cele două luni cu probabil cel mai activ trafic de internet din tot anul. Aceştia lucrează la scoaterea pe web a cât mai mult conţinut infecţios. Deci, şansele de a deveni victima unui atac de tip malware pe parcursul acestei perioade creşte drastic.
Conform statisticelor, anul trecut, numărul de infecţii cu malware a crescut cu jumătate, în comparaţie cu atacurile înregistrate în 2014. Este prezisă o creştere şi anul acesta. Experţii ne avertizează în legătură cu trei tactici principale utilizate de către escrocii online şi hackeri pentru astfel de ocazii:
- Promovare înşelătoare. Pe durata vânzărilor majore şi a sezonului de vacanţă, în general, companiile investesc mai mult în promovarea online, deci în mod normal, veţi observa mai multe oferte decât de obicei. Creatorii de malware se folosesc de acest lucru pentru a introduce reclame maliţioase lângă cele legitime, în acest mod îmbunătăţind distribuţia creaţiilor frauduloase, precum mylucky123.com sau virusul web-start.org. De obicei, reclamele false nu par suspicioase, deci este dificil să le diferenţiaţi de cele reale.
- Email spam. Nu sună convenabil să primiţe cele mai bune oferte de Black Friday direct în inbox-ul dumneavoastră, unde sunteţi doar la un click depărtare de a vizualiza şi achiziţiona unele bunuri pe care le căutaţi de ceva timp? Cu siguranţă sună bine, însă aceste oferte nu vin de la vânzătorii oficiali, ci de la expeditori necunoscuţi — cel mai probabil sunteţi ţintit de către escroci care lucrează la infectarea oamenilor cu ransomware-ul Thor sau cu alte ameninţări similare. Atenţie! Astfel de escroci inteligenţi pot acţiona ca şi companii reputabile şi pot încerca să vă ademenească să le cumpăraţi marfa.
- Link-uri maliţioase pe pagini web. Aceasta este o altă tehnică ce oferă hackerilor posibilitatea de a oferi utilizatorilor conţinut maliţios în timp ce ei caută bunuri online. Aceste link-uri pot fi afişate pe website-uri reputabile sau pot conţine malware, precum browser hijackeri sau adware.
Reţineţi că astfel de infecţii pot conduce la scurgeri de date, probleme de performanţă a sistemului sau chiar coruperea completă a acestuia. Deci, tot timpul este bine să urmaţi vechea zicală şi să speraţi la mai bine, însă pregătiţi-vă pentru ce e mai rău. Staţi departe de dosarul de spam din email-ul dumneavoastră şi abţineţi-vă să deschidă email-uri necunoscute, indiferent de cât de tentant arată. Acelaşi lucru este valabil şi pentru reclame — nu credeţi tot ce vedeţi online şi înainte de a întreprinde ceva luaţi în considerare potenţialele consecinţe. Deci, distraţi-vă şi cumpăraţi până nu mai puteţi, însă nu uitaţi să rămâneţi vigilent!