Cum să dezactivaţi macros în Windows şi Mac OS X?

Cum să dezactivaţi macros în Windows şi Mac OS X?

Ransomware-ul este cu siguranţă, cea mai periculoasă infecţie cibernetică din ziua de azi. Atacurile acestuia pot fi destructive şi pot duce la pierderi de date, la expunerea publică a datelor sensibile sau pierderi financiare, pentru a numi doar câteva.

Conform statisticelor, pe parcursul lui 2017, aproape 50% din organizaţii au fost ţintite de către o formă de virus ce blochează fişiere, să nu mai menţionăm milioanele de calculatoare personale ale utilizatorilor. Deci, experţii din securitatea cibernetică îndeamnă instituţiile şi utilizatorii privaţi să ia măsuri adecvate pentru a-şi securiza datele şi pentru a preveni potenţialele atacuri.

Crearea copiilor de rezervă este, fără îndoială, cel mai sigur mod de a păstra informaţiile valoroase în siguranţă şi pentru a asigura recuperarea facilă după o breşă neaşteptată. Însă, cum rămâne cu prevenirea ransomware-urilor? Este posibil să luptăm contra acestor viruşi?

Din nefericire, nu există o metodă 100% eficientă care ne-ar permite să fim activi pe web, şi în acelaşi timp, încrezători în securitatea noastră. Chiar şi aşa, există unele lucruri pe care le-aţi putea face pentru a diminua riscul de atac cu ransomware. Nu mai trebuie să spunem că trebuie să păstraţi tot timpul software-urile şi sistemul de operare actualizate, şi să obţineţi un software anti-virus pentru a vă oferi suport în timp real.

În timp ce majoritatea utilizatorilor au grijă de paşii menţionaţi anterior, unii uită că 59% din ransomware-uri se răspândesc prin ataşamente de email, care poartă documente Word infectate, proiectate pentru a executa atacuri bazate pe macro. Macro este o funcţie care permite automatizarea unor sarcini anume prin intermediul unor serii de comenzi predeterminate.

Din păcate, hackerii au adaptat acest script pentru a lansa malware în calculatoarele ţintite. Majoritatea ransomware-urilor nu vor putea să fie lansate decât dacă Macro-urile sunt activate; deci, este recomandat să păstraţi această funcţie dezactivată. Reţineţi că OS X are această funcţie, deci dacă sunteţi utilizator de Mac, nu uitaţi să o dezactivaţi! Mai jos, puteţi afla cum să dezactivaţi Macros în Windows şi Mac OS X.

Dezactivarea Macro-urilor în Windows:

  1. Deschideţi un document Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, etc.) şi mergeţi la fereastra File;
  2. Când meniul sus-jos apare, selectaţi Options;
    Disable Macros on Windows. Step 2
  3. Localizaţi Trust Center şi apăsaţi pe el. Acum, apăsaţi pe butonul Trust Center Settings…;Disable Macros on Windows. Step 3
  4. Navigaţi la Macros Settings şi, odată ajuns acolo, alegeţi una dintre cele două opţiuni de sus disable all Macros. Apăsaţi OK pentru a salva modificările;
    Disable Macros on Windows. Step 4
  5. Restartaţi PC-ul.

Dezactivarea Macro-urilor în Mac OS X:

În versiunile Mac OS X începând din 2016 şi mai noi, Macro-urile sunt, de obicei, dezactivate ca şi implicit, deci nu trebuie să vă faceţi griji în legătură cu dezactivarea lor. Chiar şi aşa, încă mai puteţi verifica dacă totul este în ordine, urmând aceşti paşi:

  1. Deschideţi un document Microsoft Office în Mac-ul dumneavoastră;
  2. Apăsaţi pe titlul aplicaţiei (Word de exemplu) pe care îl vedeţi în bara de meniu de mai sus, de lângă iconiţa Apple. Când apare meniul sus-jos, mergeţi la Preferences;Disable Macros on Mac OS X. Step 1
  3. Când apare noua fereastră, navigaţi la Personal Settings şi selectaţi Security & Privacy;Disable Macros on Mac OS X. Step 2
  4. Într-o nouă fereastră, asiguraţi-vă că căsuţa de lângă Warn before opening a file that contains macros este selectată;
    Disable Macros on Mac OS X. Step 3

Sperăm că aceste instrucţiuni vă vor ajuta să adăugaţi acel strat adiţional de protecţie dispozitivului dumneavoastră, şi că va reduce riscul de infiltrare cu ransomware-uri.

Despre autor
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Cercetător web pasionat

Gabriel E. Hall este o cercetătoare de malware-uri, pasionată, care lucrează pentru faravirus.ro de aproape un deceniu.

Contactați Gabriel E. Hall
Despre compania Esolutions

Citiţi în alte limbi