Analizare Chromium

Chromium este un proiect de browser web,open-source,  lansat de Google

Chromium este un proiect iniţiat de Google în 2008. Acest cod open-source permite programatorilor să creeze diverse browsere web. Cu toate acestea, proiectul în sine a început pentru a crea un browser web Google Chrome, notoriu. Momentan, dezvoltatorii pot modifica şi îmbunătăţi acest cod pentru a lansa unelte noi pentru a naviga pe web, care oferă utilizatorilor funcţii avansate.

Browserul web Chromium este la fel de sigur ca şi Google Chrome. Totuşi, exact ca multe alte proiecte open-source, şi acesta poate fi utilizat în scopuri dubioase. Prin urmare, este important să învăţaţi să identificaţi browserele web legitime şi pe cele cu potenţial periculos.

Din cauza similarităţii numelor, mulţi utilizatori încă nu înţeleg ce este Chromium şi cum diferă de Google Chrome. Deci, în acest articol, vă vom explica principalele diferenţe dintre aceste două produse, şi vă vom spune cum să recunoaşteţi browserele Chromium legitime şi maliţioase.

Chromium vs Chrome: descâlcirea definiţiilor

Definiţia Chromium-ului pe website-ul oficial identifică principalele diferenţe faţă de Google Chrome – nu este un browser:

Chromium este un proiect de browser, open-source, care ţinteşte să construiască un mod mai sigur, mai rapid şi mai stabil pentru ca toţi utilizatorii să experimenteze web-ul.

După cum am menţionat la început, proiectul Chromium Google este codul de bază pentru construirea lui Google Chrome – un browser web folosit în întreaga lume. Prin urmare, Chromium este un cod de programare, în timp ce Chrome este produsul finit.

Mai jos, puteţi vedea un tabel în care se arată mai multe operaţii, design şi alte diferenţe între ele:

Google Chrome Chromium
Logo multicolorat Logo albastru
Monitorizat de dezvoltatorii de la Chrome Modificat de distribuitori
Actualizat automat de Chrome Actualizările depind de dezvoltator
Noile lansări sunt testate cu atenţie Distribuitorii pot alege cât de mult să testeze noile lansări
Security Sandbox este activ ca şi implicit Sandbox depinde de dezvoltator
Raportarea lipsei de răspuns este activă ca şi implicit Raportarea lipsei de răspuns nu este activă
Funcţia de urmărire a utilizării Nu există funcţia de metrice a utilizatorului
Suport pentru alte tipuri de video  

Totuşi, dezvoltatorii au profitat de codul open-source şi au creat mai multe unelte de navigare. Browserul Chromium, în mod normal, are aceleaşi funcţii ce sunt explicate în partea dreaptă a tabelului. Cu toate acestea, diferite programe pot avea funcţionalităţi şi funcţii unice ce au fost adăugate de către creatorii lor.

Chiar dacă Google Chrome şi Chromium operează în aproape aceeaşi manieră, Chrome-ul încă este considerat mai convenabil şi eficient. Singurul avantaj al lui Google Chromium este oportunitatea de a-l personaliza conform nevoilor dumneavoastră. Cu toate acestea, trebuie să ştiţi ce să faceţi.

Alegerea browserului web Chromium: cele mai bune exemple de pe piaţă

După cum am menţionat deja, Chromium a fost lansat cu intenţia de a ajuta utilizatorii să umple un browser deja cunoscut cu funcţii extra. Există numeroase browsere bazate pe Chromium, având funcţionalităţi, nivele de securitate şi intimitate, şi design-uri diferite. Cele mai faimoase sunt Vivaldi, Comodo Dragon şi Epic.

Vivaldi ţinteşte să amintească despre funcţiile lipsă ale lui Opera

Image of Vivaldi web browser

Vivaldi este unul dintre ultimele browsere bazate pe Chromium, ce a fost prezentat de Vivaldi Technologies. Compania a fost lansată de fostul CEO şi cofondator al lui Opera Software, deci dezvoltatorul nu este un începător . Ţelul lui Vivaldi este de a readuce majoritatea funcţiilor care au fost eliminate din Opera la ultimele actualizări.

Cele mai distinctive funcţii ale browserului web Chromium sunt cantitatea de teme şi modurile prin care sunt oferite utilizatorilor. Aceştia pot schimba imaginea de fundal, pagina de start, bara de adrese, poziţia paginilor şi multe alte opţiuni. Vivaldi permite şi „stivuirea” şi „împachetarea” ferestrelor, adăugarea notelor pentru favorite şi instalarea de extensii dezvoltate pentru Google Chrome.

Funcţii principale:

  • Modificarea automată a culorii
  • Personalizarea programabilă a temelor
  • Stivuire, împachetare pentru ferestre
  • Blocare de conţinut, filtre de culori, debugger CSS
  • Scurtături personalizate din tastatură
  • Comenzi rapide
  • etc.

Browserul Epic oferă protecţie avansată a intimităţii

Image of Epic Privacy web browser

Principala funcţie a browserului Epic este intimitatea. Fiind dezvoltat de Hidden Reflex, acest browser Chromium pretinde că este capabil să ajute utilizatorii să îşi îmbunătăţească securitatea online, astfel încât să poată uita nevoia de a naviga doar când se află în mod incognito sau cu ajutorul VPN-ului.

Principalul mod prin care Epic funcţionează se bazează pe ştergerea tuturor datelor de navigare imediat după închiderea acestuia. Luând în considerare faptul că acesta nu stochează următoarele informaţii, unii utilizatori chiar pot opta pentru acest browser web bazat pe Chromium:

  • cookies
  • cache
  • istoric

În plus, se cunoaşte că Epic se bazează pe conexiunile SSL, pe scripturi de blocare a urmăririlor, şi chiar poate să vă cripteze datele pentru a vă ascunde locaţia sau pentru a vă ajuta să accesaţi website-uri blocate . Din nefericire, acest browser Chromium nu este compatibil cu administratori de parole şi este posibil să nu poată funcţiona pe anumite website-uri. Vestea bună este că este compatibil cu Windows şi Mac OS X.

Comodo Dragon oferă opţiuni sigure de navigare

Image of Comodo Dragon web browser

Un alt dezvoltator de software, ce foloseşte codul lui Chromium pentru a-şi proiecta propriul browser web este Comodo Group. Acest dezvoltator este cunoscut pentru faptul că a petrecut ani pentru a crea software-uri de securitate, platforme de management IT şi alte soluţii similare.

Conform acestora, motivul pentru care utilizatorii ar trebui să opteze pentru browserul Comodo Dragon este pentru că oferă securitate. În plus, aceştia promit cel mai rapid motor de căutare şi o interfaţă extrem de prietenoasă cu utilizatorul . Din nefericire, în acest moment, acest browser Chromium este compatibil doar cu Windows.

Cum îmbunătăţeşte acest browser Chromium securitatea online a utilizatorilor? Mai important, nu activează urmărirea utilizatorului de la Chrome, sugestii de căutare şi alte funcţii chestionabile ce sunt activ folosite de către această unealtă de căutare faimoasă. În plus, se bazează pe certificatul SSL pentru a-şi măsura încrederea. GUI-ul este similar cu acest browser, deci nu vă veţi simţi pierdut după ce îl descărcaţi.

Image of Chromium browsers

Malware-ul Chromium: atunci când codul open-source este folosit în scopuri maliţioase

Utilizatorii care sunt în căutarea unei unelte noi pentru a naviga pe web, deseori întreabă dacă Chromium este sigur şi dacă ar trebui să îl utilizeze. Cele trei browsere bazate pe Chromium, menţionate mai sus, sunt absolut legitime. Totuşi, lista cu programe similare însă mai puţin populare, poate fi extinsă.

Totuşi, în timp ce unii dezvoltatori se grăbesc să creeze browsere web cu funcţii îmbunătăţite, alţii au profitat de codul open-source pentru a lansa unelte false de căutare. Experţii din securitate deja au observat o tendinţă nouă – apariţia browserelor Chromium maliţioase, e.g. virusul Chromium.

Din nefericire, mulţi utilizatori nu ştiu că au de a face cu programe cu potenţial nedorit ce pretind că sunt browsere bazate pe Chromium, legitime şi sigure de utilizat . Totuşi, ar trebui să vă amintiţi aceste nume şi să staţi departe de ele:

Oricare dintre aceste programe vă poate pune intimitatea şi securitatea în risc. În plus, pot iniţia modificări nedorite în sistem, să cauzeze îngheţarea browserului în timp ce navigaţi pe web şi alte probleme. Deci, este recomandată eliminarea browserului Chromium nedorit. Din fericire, aceste unelte false pot fi dezinstalate fie manual sau automat.

Identificarea browserului Chromium maliţios

Majoritatea browserelor web Chromium, ce sunt false, sunt promovate ca şi unelte ce ajută la îmbunătăţirea experienţei de navigare a utilizatorilor, oferă rezultate mai bune ale căutărilor sau protejează intimitatea. De obicei, dezvoltatorii acestor programe pretind că sunt asociaţi cu Google sau cu proiectul oficial Chromium, utilizându-le credenţialele, design-ul sau alte detalii similare.

Totuşi, analizarea unor diferite exemple ale virusului Chromium a dezvăluit că acestea operează ca şi programe cu potenţial nedorit, şi nu ca programe utile. Principalele funcţii negative asociate acestor programe sunt:

  1. Răspândirea în pachete de software. De obicei, browserele Chromium false sunt promovate în pachete de freeware sau shareware. Prin urmare, instalarea incorectă a programelor gratuite poate conduce la instalarea unui browser nedorit. Se poate întâmpla atunci când instalaţi un software utilizând setările Rapide/Recomandate, care nu dezvăluie în mod deschis despre componentele adiţionale.
  2. Urmărirea datelor. De obicei, un browser fals Chromium urmăreşte activitatea online a utilizatorului. Acesta colectează termeni de căutare, istoricul de navigare, adresa de IP, şi alte detalii similare non-personale identificabile. Reţineţi că, oricând, există şansa ca aceştia să încerce să vă fure date sensibile, precum credenţiale, parole sau informaţii bancare.
  3. Livrarea de reclame agresive. Aceste browsere corupte sunt capabile să livreze o cantitate enormă de reclame online. Activităţile de urmărire a datelor permit construirea profilului de utilizator şi livrarea de reclame personalizate, pe care este posibil ca utilizatorii să apese. O cantitate excesivă de reclame diminuează experienţa de navigare. Acestea pot acoperi conţinut necesar sau întreg ecranul, nu aveţi un buton de închidere activ (x) şi pot redirecţiona către website-uri comerciale. Cu toate acestea, unele dintre aceste reclame pot include conţinut maliţios sau redirecţionări către website-uri cu escroci sau de phishing.

Dacă aţi avut de a face cu oricare dintre aceste funcţii negative, ar trebui să ştiţi că există şansa de a fi devenit victima unui browser Chromium maliţios. Păstrarea unui astfel de program în sistem poate duce la pierderi financiare sau furt de identitate. Deci, este important să eliminaţi imediat browserul Chromium.

Lucruri de reţinut atunci când utilizaţi browserul Chromium

Pentru a nu deveni victima malware-ului Chromium, trebuie să fiţi atent atunci când alegeţi un browser web bazat pe Chromium. Pentru asta, ar trebui să urmaţi aceste trucuri simple de securitate:

  • Verificaţi informaţiile despre dezvoltatori. Ar trebui să le căutaţi proiectele anterioare, şi să citiţi recenziile utilizatorilor despre browserul web Chromium pe care doriţi să îl instalaţi.
  • Citiţi recenzii şi opinii online. Înainte de a instala browserul Chromium, citiţi nu doar opiniile utilizatorilor şi şi ale dezvoltatorilor website-urilor (ar putea fi false), însă căutaţi-le opiniile de pe forum-uri şi blog-uri. În plus, încercaţi să găsiţi recenzii de ale experţilor.
  • Descărcaţi browsere bazate pe Chromium doar de pe website-urile publicatorilor. Reţineţi că site-urile terţe pot include versiuni maliţioase ale programului. Deci, puteţi instala cu uşurinţă virusul Chromium în locul unei unelte legitime.
  • Dacă observaţi activităţi dubioase, dezinstalaţi imediat Chromium-ul. Dacă aţi observat mai multe reclame decât de obicei, redirecţionări către site-uri dubioase, promoţii cu software-uri chestionabile imediat după instalarea unui browser nou, ar trebui să îl eliminaţi IMEDIAT pe Chromium pentru a vă proteja PC-ul şi intimitatea.
Descărcare
Despre autor
Jake Doevan
Jake Doevan - Viaţa este prea scurtă pentru a-ţi pierde timpul cu viruşi

Contactați Jake Doevan
Despre compania Esolutions