Cerber nu renunţă la poziţia de ransomware-ul numărul 1 din lume

Nu există vreo îndoială asupra faptului că anul 2016 a fost anul ransomware-ului , însă a fost un an de succes în special pentru un parazit anume — virusul Cerber. Dominaţia lui Cerber a crescut treptat, iar acest malware a reuşit să depăşească un număr de competitori puternici precum Locky şi Osiris . Pe parcursul urcării în top, virusul a trecut printr-un număr de îmbunătăţiri şi modificări, fără de care probabil nu ar fi ajuns atât de departe. Există deja 10 versiuni diferite ale acestui virus şi majoritatea se răspândesc prin email-uri de tip spam şi actualizări false de software-uri . Niciuna dintre aceste variante nu a fost încă decriptată, lucru care demonstrează că un grup de hackeri experiementaţi lucrează la acest proiect maliţios. Din nefericire, experţii din securitatea online nu prevăd o diminuare în activitatea lui Cerber din acest an, deci hackerii vor continua să obţină profit ilegal colectat de la victimele nebănuitoare.

Cerber a fost tot timpul o ameninţare distructivă şi periculoasă; chiar şi aşa, cele mai recente modificări au adus-o la un cu totul alt nivel. Acum, oricine poate lua parte la distribuirea acestuia deoarece autorii au lansat aşa numita campanie ransomware ca-şi-serviciu şi au permis celor care doresc să fie hackeri să utilizeze codul sursă al programului pentru a-şi crea propriile lor versiuni a ransomware-ului Cerber. Acesta este promovat pe reţeaua anonimă TOR şi poate fi obţinut prin licitaţie sau plătind direct hackerii. În plus, această unealtă este complet personalizabilă, deci utilizatorii pot selecta tipul de fişiere pe care doresc să îl cripteze, suma recompensei şi metoda de distribuţie a virusului. Este imposibil de spus câte versiuni ale acestui virus sunt în acest moment pe web, însă putem doar presupune că numărul lor creşte semnificativ.

Ca şi plus al campaniei RaaS, expansiunea lui Cerber a fost ajutată în mod semnificativ şi de kitul de exploatare RIG , pe care creatorii ransomware-ului l-au aplicat la distribuirea de malware. Această tehnică permite virusului să localizeze şi să ţintească anumite vulnerabilităţi software, şi să le exploateze pentru transmiterea virusului în calculator. Deci, fără excepţie, programele neactualizate pot atrage acest malware atât în calculatoarele personale, cât şi pe reţelele corporaţiilor. Chiar şi aşa, Cerber este clasificat ca şi ransomware-ul numărul unu pentru un motiv. Nu putem scăpa de faptul că infectează chiar şi cele mai bine menţinute calculatoare. Însă, putem scăpa de pierderea datelor creând copii de rezervă ale fişierelor. Deci, dacă încă nu aveţi astfel de copii, nu pierdeţi timpul şi începeţi.

Despre autor
Alice Woods
Alice Woods

Îi place să înveţe utilizatorii despre prevenirea viruşilor...

Contactați Alice Woods
Despre compania Esolutions

Citiţi în alte limbi
Fişiere
Software
Comparaţi