Cum să eliminaţi un adware

de Olivia Morelli - - Actualizat | De tip: Adwareul

Adwareul (cunoscut şi ca program ce suportă reclame sau program ce suportă publicitate) este un software utilizat pentru publicitate. Odată instalat în sistem, va cauza apariţia de conţinut promoţional, inclusiv ferestre de tip pop-up, reclame de tip baner, link-uri in text şi alte reclame similare, care ar trebui să mărească popularitatea unor website-uri terţe.

Adware-ul, de obicei, este lansat pentru promovarea unor părţi asociate şi pentru a genera venituri dezvoltatorilor acestuia. Totuşi, atunci când este adăugat unui browser, un astfel de software poate să colecteze şi informaţii identificabile non personale (Non-PII) despre activitatea utilizatorilor de pe internet. Datele colectate sunt utilizate pentru a acumula statistici generale, precum ce website-uri vizitează cel mai des oamenii, pe ce reclame apasă şi datele pe care le introduc.

Reţineţi că adware-ul de obicei, este împărţit în două categorii – cu potenţial nedorit şi legitime. Programele ilegale de promovare sunt foarte periculoase deoarece acestea pot începe să colecteze informaţii sensitive. În acest caz, utilizatorul poate dezvălui fără a şti detalii despre autentificări, adresa de email, adresa de IP a calculatorului, locaţia acestuia plus alte date similare.

Cum să eliminaţi un adware

Comportamentul tipic al adware-ului în sistem

Dacă un adware se infiltrează în sistem, de obicei, îşi va instala fişierele şi va începe să ruleze în fundalul sistemului. Va iniţia următoarele activităţi:

  • Va afişa reclame de tip pop up, banere, şi link-uri in text. Conţinutul ar trebui să promoveze părţi afiliate care caută să îşi crească popularitatea.
  • Va cauza redirecţionări către website-uri afiliate de pe fiecare browser web. O astfel de activitate este iniţiată şi pentru a încerca să mărească traficul web a acestor website-uri.
  • Va instala componente adiţionale fără autorizarea utilizatorului. În mod normal, adware-urile promovează bare de unelte ce au legătură cu publicitatea, alte adware-uri şi software-uri terţe nedorite.
  • Va urmări activitatea oamenilor de pe Internet şi va aduna informaţii despre interesele lor, cele mai vizitate website-uri, datele introduse, etc. Odată colectate, întregul pachet de date este trimis unui server de la distanţă.
  • Degradarea generală a performanţei sistemului. Unii paraziţi de tip adware sunt prost programaţi, deci pot cauza încetiniri şi instabilitatea calculatorului.
  • Se va actualiza pe internet fără a notifica utilizatorul despre instalarea unor fişiere adiţionale.
  • Nu va oferi funcţia de dezinstalare pentru a preveni eliminarea din sistem. De asemenea, puteţi observa că după ce aţi eliminat adware-ul din calculator, va reapărea după ce reporniţi calculatorul. Această funcţie, de asemenea, este o caracteristică moştenită a programelor de tip adware.

Cum să eliminaţi un adware

Cele mai comune tehnici de distribuţie

Adware-ul nu se răspândeşte la fel ca viruşii. Astfel de programe nu utilizează troiani şi alte componente maliţioase similare atunci când încearcă să infecteze sistemul. În schimb, se bazează pe trei metode de distribuţie:

Website-uri oficiale înşelătoare: Majoritatea programelor de tip adware îşi au un website oficial care le prezintă ca şi unelte utile, de exemplu, add-ons puternice, asistenţi de cumpărături utili, sau plugin-uri pentru jocuri amuzante. Dacă veţi crede că o astfel de aplicaţie este capabilă să vă ajute să economisiţi bani, puteţi sfârşi cu acest adware în calculatorul dumneavoastră. Din acest motiv, este recomandat să căutaţi pe internet mai multe informaţii depsre programul pe care doriţi să îl instalaţi. 

La pachet: Există foarte multe programe gratuite (produse freeware şi shareware) care au avut la pachet adware. Dacă nu monitorizaţi instalarea unui astfel de freeware, puteţi sfârşi cu un browser add-on nedorit, o extensie, un plugin, o bară de unelte şi alte adware-uri similare. Dezinstalarea aplicaţiei gazdă nu ajută la eliminarea adware-ului asociat. Această metodă de distribuţie este cea mai comună atunci când se promovează adware-uri şi paraziţi similari, precum browser hijackeri. Pentru a vă proteja, trebuie tot timpul să selectaţi fie instalarea personalizată fie avansată a freeware-ului.

Reclame de tip pop-up false: Apăsarea pe reclame de tip pop-up înşelătoare poate de asemenea să fie periculoasă şi să vă conducă la infiltrarea unui program de tip adware. Majoritatea acestor notificări „recomandă” descărcarea unor actualizări lipsă, un software necesar, şi alte componente similare. Experţii din securitate recomandă ignorarea acestor alerte. Cea mai sigură metodă de actualizare / instalare a programelor necesare este prin utilizarea website-urilor oficiale ale acestora.

Cum să eliminaţi un adware

Exemple ale celor mai relevante programe de tip adware

DNS Unlocker: este un adware extrem de agresiv care aplică diverse tehnici pentru a preveni eliminarea din sistem. Îl puteţi instala pentru a debloca anumite website-uri, însă tot ce veţi putea primi este un număr mare de reclame pop up înşelătoare pe site-urile favorite. Apăsarea pe acestea nu este recomandată deoarece reclamele DNS Unlocker pot conduce la infiltrarea altor adware-uri, precum DNS Unblocker, DNS-Locker, DNS-Keeper. Totuşi, în majoritatea cazurilor acest program se infiltrează în calculator fără autorizaţia utilizatorului.

Outrageous Deal: Este un adware care utilizează campanii publicitare intense pentru a se promova. Îl puteţi instala de pe website-ul său oficial sau la pachet cu alte programe. Vă recomandăm să eliminaţi astfel de programe deoarece reclamele Outrageous Deal şi alte notificări similare vă pot conduce către site-uri maliţioase ce caută să vă ia banii. Dacă nu sunteţi un utilizator de PC experimentat, puteţi da greş în eliminarea manuală a acestui program, deci este recomandată eliminarea automată a lui Outrageous Deal.

Offers4U: Acest adware este promovat ca şi asistent de cumpărături, însă cu greu puteţi găsi o persoană care a reuşit să economisească bani cu ajutorul acestuia. În mod normal, astfel de programe îşi utilizează reclamele pentru a redirecţiona oamenii către website-uri predeterminate. Din acest motiv, conţin diverse notificări despre reduceri şi comparaţii de preţuri. Principala problemă este că nu puteţi şti către ce site veţi fi redirecţionat. Dacă doriţi să evitaţi redirecţionările Offers4U, ar trebui să eliminaţi acest adware.

Cum să eliminaţi un adware

Fixarea calculatorului după infiltrarea unui adware

Există două metode diferite care pot fi folosite atunci când încercaţi să eliminaţi un adware din sistem:

Metoda de eliminare manuală: Fiecare parazit de tip adware are proprii paşi de eliminare care ar trebui efectuaţi atunci când încercaţi să îl eliminaţi din sistem. Aceştia sunt scrişi imediat după ce experţii din securitate de la Faravirus.ro testează exemplul de adware şi găsesc cea mai uşoară metodă de eliminare.

Totuşi, numeroase cazuri au demonstrat că eliminarea manuală a adware-ului poate fi complicată deoarece aceste programe se răspândesc la pachet cu diverse componente. Pentru a evita lăsarea unor fişiere nedorite şi alte componente similare în calculatorul dumneavoastră, ar trebui să selectaţi opţiunea de eliminare Automată.

Eliminarea automată a unui adware: Cel mai sigur mod de eliminare a unui adware şi a componentelor acestuia este prin utilizarea unui program anti-spyware legitim. În acest caz, ar trebui să alegeţi cu înţelepciune deoarece există foarte multe recenzii înşelătoare pe internet.

Echipa Faravirus.ro notifică întotdeauna utilizatorul despre uneltele care pot fi folosite pentru a elimina un adware specific. În mod normal, astfel de programe au o bază de date cu semnătura parazitului care le permite să detecteze şi să elimine majoritatea componentelor nedorite.

Ultimele adware-uri adăugate în baza de date

Informaţie actualizată: 2016-03-18

Citiţi în alte limbi

Programe de eliminat adware-uri
Comparaţi