Ce este adwareul şi cum se poate elimina

de Olivia Morelli - - Actualizat | De tip: Adwareul
12

Adwareul (cunoscut şi ca program ce suportă reclame sau program ce suportă publicitate) este un software utilizat pentru publicitate. Odată instalat în sistem, va cauza apariţia de conţinut promoţional, inclusiv ferestre de tip pop-up, reclame de tip baner, link-uri in text şi alte reclame similare, care ar trebui să mărească popularitatea unor website-uri terţe.

Adware-ul, de obicei, este lansat pentru promovarea unor părţi asociate şi pentru a genera venituri dezvoltatorilor acestuia. Totuşi, atunci când este adăugat unui browser, un astfel de software poate să colecteze şi informaţii identificabile non personale (Non-PII) despre activitatea utilizatorilor de pe internet. Datele colectate sunt utilizate pentru a acumula statistici generale, precum ce website-uri vizitează cel mai des oamenii, pe ce reclame apasă şi datele pe care le introduc. Reţineţi că adware-ul de obicei, este împărţit în două categorii – cu potenţial nedorit şi legitime. Programele ilegale de promovare sunt foarte periculoase deoarece acestea pot începe să colecteze informaţii sensitive. În acest caz, utilizatorul poate dezvălui fără a şti detalii despre autentificări, adresa de email, adresa de IP a calculatorului, locaţia acestuia plus alte date similare.

Adware

Comportamentul tipic al adware-ului în sistem

Dacă un adware se infiltrează în sistem, de obicei, îşi va instala fişierele şi va începe să ruleze în fundalul sistemului. Va iniţia următoarele activităţi:

  • Va afişa reclame de tip pop up, banere, şi link-uri in text. Conţinutul ar trebui să promoveze părţi afiliate care caută să îşi crească popularitatea.
  • Va cauza redirecţionări către website-uri afiliate de pe fiecare browser web. O astfel de activitate este iniţiată şi pentru a încerca să mărească traficul web a acestor website-uri.
  • Va instala componente adiţionale fără autorizarea utilizatorului. În mod normal, adware-urile promovează bare de unelte ce au legătură cu publicitatea, alte adware-uri şi software-uri terţe nedorite.
  • Va urmări activitatea oamenilor de pe Internet şi va aduna informaţii despre interesele lor, cele mai vizitate website-uri, datele introduse, etc. Odată colectate, întregul pachet de date este trimis unui server de la distanţă.
  • Degradarea generală a performanţei sistemului. Unii paraziţi de tip adware sunt prost programaţi, deci pot cauza încetiniri şi instabilitatea calculatorului.
  • Se va actualiza pe internet fără a notifica utilizatorul despre instalarea unor fişiere adiţionale.
  • Nu va oferi funcţia de dezinstalare pentru a preveni eliminarea din sistem. De asemenea, puteţi observa că după ce aţi eliminat adware-ul din calculator, va reapărea după ce reporniţi calculatorul. Această funcţie, de asemenea, este o caracteristică moştenită a programelor de tip adware.

Cele mai comune tehnici de distribuţie

Adware-ul nu se răspândeşte la fel ca viruşii. Astfel de programe nu utilizează troiani şi alte componente maliţioase similare atunci când încearcă să infecteze sistemul. În schimb, se bazează pe trei metode de distribuţie:

Website-uri oficiale înşelătoare: Majoritatea programelor de tip adware îşi au un website oficial care le prezintă ca şi unelte utile, de exemplu, add-ons puternice, asistenţi de cumpărături utili, sau plugin-uri pentru jocuri amuzante. Dacă veţi crede că o astfel de aplicaţie este capabilă să vă ajute să economisiţi bani, puteţi sfârşi cu acest adware în calculatorul dumneavoastră. Din acest motiv, este recomandat să căutaţi pe internet mai multe informaţii depsre programul pe care doriţi să îl instalaţi. 

La pachet: Există foarte multe programe gratuite (produse freeware şi shareware) care au avut la pachet adware. Dacă nu monitorizaţi instalarea unui astfel de freeware, puteţi sfârşi cu un browser add-on nedorit, o extensie, un plugin, o bară de unelte şi alte adware-uri similare. Dezinstalarea aplicaţiei gazdă nu ajută la eliminarea adware-ului asociat. Această metodă de distribuţie este cea mai comună atunci când se promovează adware-uri şi paraziţi similari, precum browser hijackeri. Pentru a vă proteja, trebuie tot timpul să selectaţi fie instalarea personalizată fie avansată a freeware-ului.

Reclame de tip pop-up false: Apăsarea pe reclame de tip pop-up înşelătoare poate de asemenea să fie periculoasă şi să vă conducă la infiltrarea unui program de tip adware. Majoritatea acestor notificări „recomandă” descărcarea unor actualizări lipsă, un software necesar, şi alte componente similare. Experţii din securitate recomandă ignorarea acestor alerte. Cea mai sigură metodă de actualizare / instalare a programelor necesare este prin utilizarea website-urilor oficiale ale acestora.

Exemple ale celor mai relevante programe de tip adware

DNS Unlocker: este un adware extrem de agresiv care aplică diverse tehnici pentru a preveni eliminarea din sistem. Îl puteţi instala pentru a debloca anumite website-uri, însă tot ce veţi putea primi este un număr mare de reclame pop up înşelătoare pe site-urile favorite. Apăsarea pe acestea nu este recomandată deoarece reclamele DNS Unlocker pot conduce la infiltrarea altor adware-uri, precum DNS Unblocker, DNS-Locker, DNS-Keeper. Totuşi, în majoritatea cazurilor acest program se infiltrează în calculator fără autorizaţia utilizatorului.

Outrageous Deal: Este un adware care utilizează campanii publicitare intense pentru a se promova. Îl puteţi instala de pe website-ul său oficial sau la pachet cu alte programe. Vă recomandăm să eliminaţi astfel de programe deoarece reclamele Outrageous Deal şi alte notificări similare vă pot conduce către site-uri maliţioase ce caută să vă ia banii. Dacă nu sunteţi un utilizator de PC experimentat, puteţi da greş în eliminarea manuală a acestui program, deci este recomandată eliminarea automată a lui Outrageous Deal.

Offers4U: Acest adware este promovat ca şi asistent de cumpărături, însă cu greu puteţi găsi o persoană care a reuşit să economisească bani cu ajutorul acestuia. În mod normal, astfel de programe îşi utilizează reclamele pentru a redirecţiona oamenii către website-uri predeterminate. Din acest motiv, conţin diverse notificări despre reduceri şi comparaţii de preţuri. Principala problemă este că nu puteţi şti către ce site veţi fi redirecţionat. Dacă doriţi să evitaţi redirecţionările Offers4U, ar trebui să eliminaţi acest adware.

Fixarea calculatorului după infiltrarea unui adware

Există două metode diferite care pot fi folosite atunci când încercaţi să eliminaţi un adware din sistem:

Metoda de eliminare manuală: Fiecare parazit de tip adware are proprii paşi de eliminare care ar trebui efectuaţi atunci când încercaţi să îl eliminaţi din sistem. Aceştia sunt scrişi imediat după ce experţii din securitate de la 2spyware testează exemplul de adware şi găsesc cea mai uşoară metodă de eliminare. Totuşi, numeroase cazuri au demonstrat că eliminarea manuală a adware-ului poate fi complicată deoarece aceste programe se răspândesc la pachet cu diverse componente. Pentru a evita lăsarea unor fişiere nedorite şi alte componente similare în calculatorul dumneavoastră, ar trebui să selectaţi opţiunea de eliminare Automată.

Eliminarea automată a unui adware: Cel mai sigur mod de eliminare a unui adware şi a componentelor acestuia este prin utilizarea unui program anti-spyware legitim. În acest caz, ar trebui să alegeţi cu înţelepciune deoarece există foarte multe recenzii înşelătoare pe internet. Echipa 2spyware notifică întotdeauna utilizatorul despre uneltele care pot fi folosite pentru a elimina un adware specific. În mod normal, astfel de programe au o bază de date cu semnătura parazitului care le permite să detecteze şi să elimine majoritatea componentelor nedorite.

Ultimii viruşi adăugaţi bazei de date

Ce sunt reclamele de la Adsupply

Analiză Adsupply Adsupply este un program de tip adware larg răspândit, care a fost dezvoltat pentru a obţine venit din pay-per-click.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/reclamele-de-la-adsupply/">Mai mult
Aplicaţie adware Viruşi   Septembrie 15, 2017

şterge virusul de tip pop-up Popcash.net

De ce apar reclamele Popcash? Virusul Popcash vă poate amărî viaţa deoarece această infecţie cibernetică este înşelătoare şi aproape nedetectabilă.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-tip-pop-up-popcash-net/">Mai mult
Aplicaţie adware Viruşi   Septembrie 14, 2017

înlătură reclamele Liveadexchanger.com

Fapte descoperite de către echipa noastră de cercetători despre reclamele Liveadexchanger: Mulţi dintre noi interacţionează cu calculatoarele şi navighează pe internet zilnic, şi programele precum virusul Liveadexchanger pot ruina complet această experienţă.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/reclamele-liveadexchanger-com/">Mai mult
Aplicaţie adware Viruşi   Septembrie 14, 2017

Baza de date Adwareul

Septembrie 11, 2017

RevContent

Informaţii generale despre adware-ul RevContent: RevContent este o extensie de browser care colectează informaţii despre interesele dumneavoastră de pe istoricul de navigare şi furnizează o mulţime de reclame pe browserele Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox şi altele.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/revcontent/">Mai mult
Septembrie 08, 2017

Bara de unelte EasyDirectionsFinder

Bara de unelte EasyDirectionsFinder şi adevăratul ei scop în PC-ul dumneavoastră Bara de unelte EasyDirectionsFinder este un serviciu legitim de navigare ce oferă produse dezvoltate de către o companie numită Mindspark Interactive Network.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/bara-de-unelte-easydirectionsfinder/">Mai mult
Septembrie 08, 2017

Virusul Online.io

Poate cauza probleme sistemului de operare virusul Online.io? < a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-online-io/">Mai mult
Septembrie 06, 2017

Reclamele de tip pop-up de la MacKeeper

Conform utilizatorilor, MacKeeper NU este o aplicaţie demnă de încredere.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/reclamele-de-tip-pop-up-de-la-mackeeper/">Mai mult
Septembrie 05, 2017

Virusul “Error #268D3”

Cum pot identifica virusul “Error #268D3” în calculatorul meu? < a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-error-268d3/">Mai mult
August 24, 2017

Virusul SaveFrom.net

De ce este considerat de neîncredere site-ul SaveFrom.net? < a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-savefrom-net/">Mai mult
August 23, 2017

Virusul Amigo

Adware-ul Amigo vă poate infecta browserul şi iniţia redirecţionări către site-uri suspicioase Amigo este dezvoltat de Mail.Ru Group şi prezentat ca şi un browser web puternic cu reţele sociale implementate.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-amigo/">Mai mult
August 23, 2017

GUPlayer

Adware-ul GUPlayer afişează în mod repetat reclame terţe şi enervează utilizatorii de calculatoare GUPlayer este un software de tip adware care cade în grupul programelor cu potenţial nedorit .< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/guplayer/">Mai mult
August 10, 2017

Escrocheria de tip suport tehnic “Windows Detected ZEUS Virus”

Adevărul din spatele alertelor “Windows Detected ZEUS Virus” Dacă, în timp ce navigaţi online, întâlniţi un website care spune “Windows Detected ZEUS Virus” sau “You have a Zeus virus,” este posibil să fi întâlnit o escrocherie de tip suport tehnic.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/escrocheria-de-tip-suport-tehnic-windows-detected-zeus-virus/">Mai mult
August 08, 2017

Adware-ul DNS Unlocker

Ce este DNS Unlocker? DNS Unlocker este o aplicaţie gratuită care deja a iniţiat diverse discuţii printre utilizatorii de Internet.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/adware-ul-dns-unlocker/">Mai mult
August 08, 2017

Virusul Advanced Mac Cleaner

Ar trebui să am încredere în Advanced Mac Cleaner? Virusul Advanced Mac Cleaner deja a ridicat discuţii pe diverse forumuri de pe Internet , şi se pare că mulţi utilizatori încearcă să afle dacă acest program este demn de încredere sau doar o escrocherie.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-advanced-mac-cleaner/">Mai mult
August 07, 2017

Superfish

Ce este Superfish? Superfish este un program cu potenţial nedorit, ce poate începe a-şi arăta reclamele pe durata sesiunilor dumneavoastră de căutare.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/superfish/">Mai mult
August 04, 2017

Virusul Driver Update

Ce ar trebui să ştiţi despre Driver Update? Driver Update este un program chestionabil, creat de Slimware Utilities, program care ar trebui să identifice şi să fixeze drive-urile vechi şi să actualizeze software-uri.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-driver-update/">Mai mult
August 04, 2017

Reclamele de la Onclkds.com

Reclamele de la Onclkds.com primite în mod repetat Reclamele Onclkds.com pot ajunge în calculatorul dumneavoastră împreună cu un program gratuit, suspicios pe care l-aţi descărcat recent de pe Internet.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/reclamele-de-la-onclkds-com/">Mai mult
August 03, 2017

Genius Box

Ce este Genius Box? Genius Box este o aplicaţie cu potenţial nedorit, o extensie de browser, care are ascunse unele funcţii.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/genius-box/">Mai mult
August 03, 2017

Reclamele de tip pop-up de la VideoStripe

VideoStripe foloseşte o metodă  de piaţă agresivă şi înşelătoare pentru a-şi promova platforma de vizionare filme VideoStripe pretinde că este o platformă care permite vizionarea legală de filme.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/reclamele-de-tip-pop-up-de-la-videostripe/">Mai mult
August 03, 2017

Virusul Shmokiads

Virusul Shmokiads îndeamnă victimele să instaleze mai multe programe chestionabile Shmokiads este o reţea dubioasă de reclame care împinge reclame suspicioase prin intermediul domeniului Shmokiads.com.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-shmokiads/">Mai mult

Informaţie actualizată: 2016-03-18

Sursa: http://www.2-spyware.com/adware-removal

Citiţi în alte limbi

Software
Comparaţi
Urmăriţi-ne pe Facebook