Adware-urile şi browser hijackeri sunt acum pe locul doi printre malware-uri

Adwares and browser hijackers are now in the second place among malwaresPrima jumătate a anului 2015 poate fi denumită perioada adware-urilor şi a browser hijacker-ilor. Experţii în securitate deja au dezvăluit că adware-urile şi hijackerii au ocupat locul doi printre malware-uri, în timp ce la sfârşitul anului 2013 erau doar pe locul cinci iar la sfârşitulul lui 2012- pe locul şapte! Troienii încă pot fi numiţi cea mai populară ameninţare printre malware, însă este mai mult decât evident că adware-urile au atins niveluri de necrezut.

Cum putem explica acest lucru? În primul rând, cu ajutorul acestor programe cu potenţial nedorit, hackerii au o oportunitate mai mare de a câştiga bani. Ei nu au nevoie să infecteze calculatoarele cu troieni bancari şi să încerce să fure bani din băncile care în mod activ au adoptat tehnologii precum dublu factor de autentificare. Ei au nevoie doar să redirecţioneze utilizatorii către website-uri afiliate şi să colecteze veniturile. De asemenea, apariţia reclamelor de tip pop-up pe parcursul navigării oamenilor pe Internet nu pare a fi foarte alarmantă. Unii dintre utilizatorii infectaţi pur şi simplu continuă să închidă aceste reclame fără a realiza că PC-urile lor au fost infectate. Din nefericire, acest lucru reprezintă o cale sigură de a pierde informaţii non-identificabile personale ce în mod normal, sunt colectate de către adware-uri şi hijackeri. De asemenea, puteţi fi redirecţionaţi către website-uri suspecte utilizate pentru a promova programe dubioase. De ce ar trebui să aveţi de a face cu aşa ceva?

Deci, ce v-ar putea ajuta să dezvăluiţi faptul că un adware/ hijacker se ascunde în calculatorul dumneavoastră? Primul lucru- schimbările din pagina de start şi/sau motorul de căutare implicit. Dacă aţi descoperit delta-homes.com [delta-homes.com], isearch.omiga-plus.com [isearch.omiga-plus.com], mystartsearch.com [mystartsearch.com] sau un alt motor de căutare în locul celui preferat de dumneavoastră, ar trebui să rulaţi o scanare cu anti-virusul sau anti-spyware-ul dumneavoastră. Conform analiştilor din securitatea PC-urilor, aceştia sunt cei mai comuni browser hijackeri descoperiţi, însă există sute ca aceştia ce au fost răspândiţi în mod activ în prima jumătate a lui 2015. Toate aceste ameninţări au abilitatea de a arăta rezultate ale căutărilor modificate şi să redirecţioneze victimele către website-urile cerute, deci ar trebui evitaţi.

Al doilea semn care vă poate arăta că un adware sau un program cu potenţial nedorit a intrat în calculatorul dumneavoastră fără acord este reprezentat de către apariţia reclamelor enervante. Credem că nu există utilizator care să nu fi observat reclamele Adchoices pe durata navigărilor pe Internet. Totuşi, de asemenea, puteţi observa reclame ‘Reimage’ PC Repair Online, Picexa plus alte reclame de tip pop-up pe parcursul căutărilor pe Internet. Cele mai periculoase dintre ele sunt cele care raportează despre actualizări lipsă. Acestea pot pretinde că utilizatorul ar trebui să actualizeze programe precum Java, Flash Player, FLV Player, administratori de descărcare sau browserul. Desigur, aceasta este doar o înşelătorie astfel încât să convingă utilizatorul de PC că trebuie să descarce actualizările ce îi lipsesc. În realitate, aceste „actualizări” sunt doar alte programe cu potenţial nedorit sau chiar viruşi.

În sfârşit, atunci când avem la bord un adware sau un browser hijacker, putem observa încetiniri suspecte a fiecărui web browser. Acest lucru se întâmplă deoarece aceste ameninţări sunt capabile de a adăuga propriile componente fiecărui web browser găsit în sistem.

Totuşi, credem că ameninţările ransomware, precum Cryptolocker sau CTB Locker, încă reprezintă cele mai periculoase ameninţări. În timp ce browser hijackerii şi adware-urile pot lucra pe la spatele dumneavoastră şi vă pot expune riscului de furt de identitate sau infiltrarea de malware, ransomware-urile criptate sunt capabile de a cripta fiecare fişier pe care îl aveţi în calculator, făcându-le inutile. Fiecare criptare este urmată de o taxă de răscumpărare ce poate fi de fie $100 sau $500 şi chiar mai mult…

Despre autor
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Iniţiatorul

Ugnius Kiguolis este un analist de malware profesionist, care este şi fondatorul şi proprietarul lui Faravirus.ro. În acest moment, acest deţine funcţia de editor-şef.

Contactați Ugnius Kiguolis
Despre compania Esolutions

Citiţi în alte limbi
Software
Comparaţi