Cum să eliminaţi un malware

de Jake Doevan - - Actualizat | De tip: Malware

Malware-ul este un termen abstract, care descrie o gamă largă de programe maliţioase. Include troiani, viermi, rootkits, ransomware, ameninţări cibernetice şi chiar programe cu potenţial nedorit (PUP). Malware-ul, de obicei, este instalat în sistem fără ştirea sau aprobarea utilizatorului, exploatând vulnerabilităţile din securitate. Doar programele anti-malware actualizate sunt capabile să îi prevină infiltrarea. Experţii din securitate îndeamnă oamenii să ia în considerare instalarea unei aplicaţii reputabile pentru a-şi proteja calculatoarele şi pentru a evita atacurile de tip malware.

Software-urile maliţioase sunt utilizate în general pentru a iniţia activităţi neautorizate în calculator şi să îşi ajute proprietarul să genereze venituri. Poate fi proiectat pentru a fura informaţii personale, precum nume de autentificare şi date bancare, sau poate încerca să cripteze fişierele importante din calculator şi să facă pe proprietarul acestora să plătească o recompensă în schimbul cheii de decriptare. Indiferent, unele versiuni de malware (adware, browser hijackeri şi altele similare) sunt utilizate doar pentru a afişa conţinut promoţional în calculatoarele oamenilor şi să genereze venituri pay-per-click. Aproape fiecare ameninţare malware are abilitatea de a bloca un software de securitate legitim. În plus, se pot actualiza singure, să descarce malware adiţional sau să cauzeze găuri în securitatea sistemului de PC afectat.

Evoluţia malware-ului

Primul exemplu de malware s-a arătat în 1986, atunci când doi fraţi din Pakistan au lansat un program, cunoscut ca şi Brain. Este considerat ca fiind primul virus, care a fost compatibil cu IBM. S-a răspândit prin intermediul floppy diskurilor şi cauza doar mesaje enervante în sistemul PC-ului afectat.

Următoarea ameninţare serioasă s-a arătat tocmai în 1992. Se numea Michelangelo şi era similară cu viruşii din ziua de azi. Conform unor diverse rapoarte, aproape 20 de mii de utilizatori de PC au raportat pierderi de date din cauza virusului Michelangelo.

Începând cu anul 2000, experţii din securitate au început să observe o creştere serioasă în malware. Viruşii moderni, precum viermii şi troianii, au început să se răspândească. PC-urile infectate erau conectate la botnets şi transformate în maşini de venituri uriaşe.

Astăzi, autorii de malware devin din ce în ce mai serioşi şi lansează versiuni de viruşi cât mai moderne. S-a raportat că din 2005, numărul de malware a crescut de la 1 milion la 96 de milioane de versiuni diferite. Destul de impresionant, nu?

Moduri prin care programele maliţioase se infiltrează în calculatoare

Malware-ul se poate răspândi utilizând diverse tehnici. Aici, sunt cele mai comune:

  • Website-uri ilegale şi infectate. Website-urile ilegale au fost tot timpul considerate principalul participant la distribuţia de malware. Majoritatea acestor site-uri prezintă conţinut pornografic, însă puteţi fi infectat şi după vizitarea unui website de jocuri, torrent sau chiar unul legitim de ştiri care a fost compromis de către atacatorii care au injectat un script maliţios în acesta.
  • Ataşamente de email infectate. În mod normal, această schemă de distribuţie malware se bazează pe botnet-urile care sunt utilizate pentru a trimite email-uri înşelătoare recipienţilor. Aceste email-uri false ar trebui să convingă lumea să apese pe link-ul maliţios sau să descare un fişier executabil infectat în sistem. Curent, hackerii au crescut numărul de email-uri false pentru că oamenii cu greu le verifică dacă sunt de încredere înainte de a le descărca în sistem.
  • Promovare maliţioasă. Malware-ul poate fi răspândit şi prin intermediul reclamelor şi link-urilor maliţioase şi, de fapt, acestea au fost activ exploatate în ultima vreme. Aceste link-uri şi reclame se pot deghiza ca şi actualizări pentru un program anume, informaţii despre reduceri de preţuri şi oferte de a lua parte la un chestionar. Imediat după ce victima apasă pe un astfel de link sau reclamă, malware-ul intră în sistem şi cauzează activităţi nedorite.
  • Alt malware. Diferite tipuri de malware pot fi folosite pentru a descărca alte ameninţări în sistemul PC-ului afectat. În cazul în care calculatorul dumneavoastră este infectat cu un ransomware sau anti-spyware fals, este posibil să descoperiţi că un alt virus de tip malware, precum adware sau browser hijacker, a fost instalat în calculatorul dumneavoastră fără aprobare.

Simptome ale atacului malware

Unul dintre cele mai comune semne care arată că PC-ul dumneavoastră este infectat cu malware este reprezentat de notificările false de securitate şi mesajele de avertizare înşelătoare de pe ecranul calculatorului. În acest caz, este posibil să fiţi infectat cu una dintre aceste versiuni de malware:

Primul grup de ameninţare caută să sperie utilizatorii, făcându-i să creadă că au de a face cu o utilitate de securitate reputabilă care încearcă să îi avertizeze despre viruşi. În realitate, toate aceste avertismente sunt utilizate doar pentru a speria utilizatorii şi să îi facă să cumpere un anti-spyware fals. Cel de al doilea grup de malware arată un singur avertisment, care pretinde că utilizatorul trebuie să achite o taxă pentru activităţi ilegale pe Internet. În plus, ransomware-ul poate să cripteze fişierele importante şi să vă facă să plătiţi recompensa.

Dacă suferiţi din cauza redirecţionărilor pe browserul web sau din cauza unui număr ridicat de reclame de tip pop-up, atunci aveţi de a face cu un astfel de malware:

Aceste programe de tip malware, se bazează pe schema pay-per-click, deci principalul lor ţel este să atace browserul web şi să afişeze diverse tipuri de reclame de tip pop-up. După ce apasă pe ele, utilizatorul este redirecţionat către website-uri sponsorizate. Majoritatea acestor programe nu sunt maliţioase, însă îşi întrerup victimele cu conţinut nedorit şi uneori dăunător.

Încetiniri ale sistemului, probleme de stabilitate, probleme de performanţă şi aplicaţii de securitate blocate pot fi observate după infiltrarea unui malware. Din nefericire, aceste simptome cu greu vă pot ajuta să identificaţi tipul de malware, deoarece poate fi oricare dintre aceşti viruşi:

Oricare dintre aceste ameninţări de tip malware este capabilă să utilizeze o cantitate considerabilă din resursele calculatorului. În plus, astfel de programe pot bloca cu uşurinţă software-ul de securitate şi în acest mod încearcă să îşi prevină eliminarea. Atenţie la faptul că ignorând aceste simptome, poate conduce la probleme adiţionale, precum furt de identitate sau la pierderea datelor bancare şi a altor informaţii. În final, păstrând în sistem un malware vă va face în viitor PC-ul vulnerabil la alte ameninţări.

Exemple de malware

PC Optimizer Pro. Acest program poate fi adăugat categoriei „unelte de optimizare PC false” deoarece pretinde că este capabil să îmbunătăţească performanţa calculatorului, însă nu face nimic în această privinţă. Activitatea acestuia se bazează doar pe scanări inutile ale sistemului care raportează despre intrări de regiştri inventate, fişiere corupte şi alte componente ale sistemului care ar încetini performanţa PC-ului. După ce convinge victima de faptul că trebuie să elimine aceste date „dăunătoare” din calculator, optimizatorul de PC îl/o redirecţionează către pagina de achiziţie. Desigur, nu ar trebui să cumpăraţi versiunea licenţiată pentru că nu veţi observa vreo îmbunătăţire după descărcarea acesteia în calculator.

Virusul surogat COM. Acesta este un exemplu de malware periculos, care a fost clasificat ca şi „cal troian”. Atunci când este în sistem, poate modifica cu uşurinţă setările din calculator, să vă monitorizeze activitatea şi să fure date importante. De asemenea, poate descărca alte ameninţări în sistem fără aprobarea şi ştirea dumneavoastră. Acest virus a fost răspândit în mod activ cu ajutorul actualizărilor false pentru Flash şi FLV Player, deci se crede că sunt mii de calculatoare care au fost infectate cu malware-ul COM Surroggate.

DNS Unblocker. Indiferent de faptul că majoritatea malware-urilor de tip adware pot iniţia cu greu probleme serioase în calculatorul dumneavoastră, DNS Unblocker ar trebui evitat. În primul rând, poate cauza o cantitate enormă de pop-up-uri şi alt conţinut comercial pe fiecare din website-urile preferate. În al doilea rând, poate utiliza aceste reclame pentru a vă redirecţiona către website-uri maliţioase. În final, poate colecta informaţii despre activitatea dumneavoastră de navigare pe Internet, după care să împartă aceste date cu terţe asociate (şi neasociate!).

Opţiuni de eliminare malware

Cel mai bun mod de a elimina malware este prin utilizarea unei unelte anti-malware de încredere. Doar opţiunea de eliminare automată vă poate ajuta să identificaţi toate componentele maliţioase. În plus, este posibil să aveţi de a face cu un tip de malware dificil, care vă poate bloca software-ul de securitate. În cazul în care uneltele recomandate de noi nu v-au ajutat să vă reparaţi calculatorul, ar trebui să efectuaţi aceşti paşi alternativi:

  • Repetaţi instalarea anti-spyware-ului. După, redenumiţi fişierul executabil şi lansaţi-l;
  • Porniţi calculatorul în Safe Mode şi repetaţi instalarea anti-malware-ului;
  • Instalaţi un program anti-malware alternativ;
  • Folosiţi funcţia SpyHunter Spyware HelpDesk;
  • Contactaţi serviciul clienţi 2spyware prin intermediul secţiunii “Întrebaţi-ne”.

Ultimul malware adăugat în baza de date

Baza de date cu malware-uri

Martie 07, 2018

Virusul Skype

Viruşii şi escrocheriile Skype continuă să ameninţe utilizatorii. Mai mult
Ianuarie 29, 2018

Virusul Twitter

Ce este virusul Twitter? Virusul Twitter este o infecţie cibernetică serioasă, care a devenit foarte activă aceste zile.Mai mult
Ianuarie 17, 2018

Win32.CoinMiner

Virusul CoinMiner încă este activ. Virusul CoinMiner operează ca şi o comandă de minare a bitcoin-urilor în calculatoarele utilizatorilor.Mai mult
Ianuarie 02, 2018

Monero Miner

Criptomonedele au dus la dezvoltarea de Monero Mineri maliţioşi. Mai mult
Noiembrie 21, 2017

Virusul Terdot

Troianul Terdot fură credenţialele de social media. Terdot este un troian bancar, apărut la jumătatea lui 2016.Mai mult
Noiembrie 15, 2017

Virusul Youtube

Virusul Youtube devine mai persuasiv. Virusul Youtube este definiţia a mai multor forme de malware, care folosesc numele acestui serviciu de redare video într-un mod sau altul.Mai mult
Noiembrie 03, 2017

Virusul Android

Experţii din securitate despre virusul Android. Virusul Android este un termen prezentat pentru a încerca să descrie aplicaţia maliţioasă ce este capabilă să afecteze telefoanele Android.Mai mult
Octombrie 31, 2017

Virusul Facebook

Virusul Facebook este un parazit al calculatorului periculos, ce infectează sistemele atunci când vizitaţi această reţea socială. Mai mult
Octombrie 03, 2017

Virusul Floxif

Malware-ul Floxif se ascundea în CCleaner. Floxif este numele unui troian periculos care a fost observat răspândindu-se cu o versiune coruptă a popularului program de optimizare PC, CCleaner.Mai mult
Octombrie 03, 2017

Virusul CCleaner 5.33

Versiunea CCleaner 5.33 ce a fost coruptă a adus malware pentru 2.27 de milioane de utilizatori. Mai mult
Septembrie 13, 2017

Virusul YahLover.worm

Ce se ascunde în spatele alertelor de la YahLover.worm? Atunci când virusul YahLover.worm păşeşte pe browserele utilizatorilor, acesta va încerca să îi convingă de faptul că au fost victimele unui virus.Mai mult

Informaţie actualizată: 2016-10-24

Citiţi în alte limbi

Programe pentru eliminarea de malware
Comparaţi
Urmăriţi-ne pe Facebook