Ce este browser hijacker şi cum se poate elimina

de Gabriel E. Hall - - Actualizat | De tip: Browser hijacker
12

Browser hijacker este un program cu potenţial nedorit, de obicei un add-on sau plugin pentru browserul web, care cauzează modificări în setările browserului web. Astfel de programe îşi încep activitatea de la modificarea paginii de start, a motorului de căutare implicit, şi a noii ferestre. Imediat după ce browser hijackerul termină de efectuat aceste modificări, obţine abilitatea de a redirecţiona oamenii către website-uri predeterminate care încearcă să îşi crească popularitatea. Prin promovarea website-urilor cerute şi prin ajutarea lor de a-şi îmbunătăţi traficul de vizitatori, dezvoltatorii de browser hijackeri obţin bani. Din nefericire, nu există vreo garanţie precum că toate aceste website-uri sunt legitime şi inofensive.

Aproape toţi browser hijackerii sunt capabili de a colecta informaţii despre obiceiurile de navigare ale oamenilor. Astfel de programe pot şti ce fel de termeni de căutare folosiţi, ce site-uri vizitaţi cel mai des, ce fişiere încărcaţi, ce informaţii introduceţi şi alte date similare, care sunt considerate informaţii identificabile non-personale (Non -PII). Totuşi, versiunile fraudulente ale browser hijackerilor pot încerca să colecteze date identificabile personale şi să le dezvăluie altor terţe. Se poate spune că toate programele clasificate ca hijackeri sunt lansate din motive comerciale. Dacă doriţi să vă protejaţi intimitatea şi să îmbunătăţiţi securitatea PC-ului dumneavoastră, ar trebui să eliminaţi programele de tip browser hijacker din sistem.

Browser hijackers

Efectul asupra sistemului şi a performanţei calculatorului

Imediat după ce un browser hijacker va intra în sistemul PC-ului dorit, în mod normal va cauza aceste activităţi:

  • Modificări pe fiecare browser wb. Atunci când este infectat cu un browser hijacker, vă puteţi aştepta să descoperiţi o pagină de start necunoscută, un alt motor de căutare, şi o nouă filă. În plus, browser hijackerii pot adăuga sau elimina intrări în lista dumneavoastră de favorite şi să le umple cu favorite necunoscute sau chiar nedorite. Va iniţia aceste schimbări de sistem fără aprobarea utilizatorilor. 
  • Redirecţionări către domenii necunoscute. Browser hijackerii sunt cel mai utilizaţi pentru a redirecţiona oamenii către website-uri predeterminate, promovându-le în acest mod. Acest efect este obţinut prin afişarea de rezultate modificate ale căutărilor şi uneori chiar prin blocarea website-urilor cunoscute. Atenţie la faptul că nu există vreo garanţie precum că toate aceste website-uri sunt inofensive, deci redirecţionările pot diminua serios securitatea calculatorului. 
  • Colectarea de informaţii personale non-identificabile. Similar programelor de tip adware, browser hijackerii pot încerca să înregistreze informaţii care au legătură cu activitatea de pe web a utilizatorilor. Conform dezvoltatorilor acestor programe, aceştia colectează în principal date despre activitatea de pe web a oamenilor, precum website-urile vizitate, informaţiile adăugate pe ele, adresa de IP a calculatorului, locaţia acestuia, tipul de browser, etc. Totuşi, oamenii fraudulenţi pot utiliza un astfel de software pentru a colecta date despre autentificări, informaţii de contact, şi alte detalii confidenţiale.  
  • Prevenirea eliminării din sistem. În mod normal, browser hijackerii nu oferă o opţiune de dezinstalare pentru a preveni eliminarea lor. De asemenea, se pot baza pe obiecte ajutătoare ale browserului care pot cauza reapariţia lor pe browser imediat după repornirea sistemului PC-ului.
  • Cauzarea de probleme asociate stabilităţii şi performanţei sistemului. Majoritatea browser hijackerilor încetinesc browserul web şi performanţa calculatorului deoarece unele dintre acestea sunt dezvoltate slab. Atunci când sunteţi infectat cu o astfel de versiune de browser hijacker, puteţi observa şi probleme de instabilitate, erori şi probleme generale de performanţă în calculatorul dumneavoastră. 

Metode de distribuire a browser hijackerilor

În distribuţia browser hijackerilor au fost exploatate patru moduri majore:

Freeware, shareware sau programe sprijinite de reclame. Atenţie la faptul că există mulţi administratori de descărcare, programe de redare video, programe de înregistrare video şi alte programe gratuite care vin la pachet cu browser add-ons sau bare de unelte dubioase. Chiar şi produsele de încredere pot fi setate pentru a înşela oamenii să îşi modifice setările implicite ale browserului.

Website-uri oficiale înşelătoare. Puteţi fi convins să descărcaţi manual un program înşelător, considerat browser hijacker. Vă rugăm, verificaţi de două ori motoarele de căutare, barele de unelte, browser add-ons, şi extensiile înainte de a le instala în calculatorul dumneavoastră. Le puteţi căuta pe Google numele şi să vedeţi ce cred alţi oameni despre ele.

Programele de tip adware. Şi aceste programe cu potenţial nedorit au fost utilizate pentru a răspândi browser hijackeri ca şi componente opţionale. În primul rând, nu recomandăm descărcarea de adware în sistem. De asemenea, dacă dumneavoastră consideraţi că reclamele intrusive nu sunt neapărat un lucru rău, ar trebui să monitorizaţi instalarea unui astfel de software deoarece poate instala cu uşurinţă un browser hijacker în PC-ul dumneavoastră.

Reclamele de tip pop-up false. Unii browser hijackeri s-au răspândit cu ajutorul reclamelor false care raportează despre actualizări lipsă. În cazul în care o notificare de tip pop-up ce pretinde că Java, FlashPlayer sau FLV Player au actualizări lipsă, ar trebui să o ignoraţi deoarece poate fi utilizată doar pentru a distribui programe nesigure. Imediat după ce victima apasă pe o astfel de reclamă de tip pop-up, un script dăunător va instala un browser hijacker sau un alt PUP similar.

Cei mai comuni browser hijackeri

delta-homes.com: Mii de oameni au fost afectaţi de către acest browser hijacker maliţios. S-a răspândit activ la pachet cu atât programe legitime cât şi maliţioase, deci nu este o surpriză faptul că mulţi utilizatori l-au descoperit în calculatoarele lor fără a-i aproba instalarea. Ultima versiune a virusului Delta Homes poate fi eliminată doar cu ajutorului unui anti-spyware actualizat.

mystartsearch.com: Un alt exemplu clar de browser hijacker. Indiferent de cât de atractiv arată, reclamele ce sunt afişate prin intermediul acestuia pot fi periculoase. Mystartsearch poate fi eliminat fie manual sau automat, însă cercetătorii de la 2spyware recomandă a doua opţiune. În mod contrar, nu puteţi fi sigur de faptul că toate componentele adiţionale, inclusiv obiectele ajutătoare a browserului, sunt eliminate din calculatorul dumneavoastră.

dregol.com: Ar trebui să fiţi atent cu acest motor de căutare deoarece poate ataca fiecare browser web fără autorizaţia dumneavoastră. După ce va face acest lucru, poate să vă urmărească şi să colecteze informaţii despre dumneavoastră. Nu puteţi şti ce fel de date sunt colecţionate cu ajutorul acestui program şi de ce sunt capabile terţele atunci când le folosesc.

Ce puteţi face dacă credeţi că PC-ul dumneavoastră este infectat

Puteţi elimina un browser hijacker cu ajutorul metodei de eliminare manuală sau automată. Aici aveţi mai multe informaţii despre aceste două metode:

Eliminarea automată: Cel mai uşor mod de a preveni infiltrarea unui browser hijacker este prin instalarea unui anti-spyware de încredere. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre eliminarea unui astfel de software cu potenţial nedorit. Ar trebui să luaţi în considerare eliminarea manuală a unui browser hijacker doar dacă aveţi cunoştinţe tehnice şi sunteţi un utilizator experimentat de PC. În general, astfel de programe sunt răspândite la pachet cu componente diferite care cu greu pot fi descoperite în locaţii tipice, precum Task Manager.

Eliminarea manuală: echipa 2spyware încearcă tot timpul să testeze fiecare exemplu de browser hijacker. Totuşi, în ocazii rare, chiar şi cei mai precişi paşi de eliminare nu ajută. Acest lucru se întâmplă deoarece dezvoltatorii de browser hijackeri şi alte PUP-uri le actualizează periodic. În cazul în care credeţi că sunteţi suficient de avansat pentru a descoperi fiecare component al browser hijacker-ului, sunteţi mai mult decât binevenit să utilizaţi ghidul de eliminare manuală oferit pe descrierea fiecărui browser hijacker.

Ultimii viruşi adăugaţi bazei de date

înlătură virusul Search.searchytdav.com

Fapte cunoscute despre browser hijackerul Search.searchytdav.com Search.searchytdav.com este un program cu potenţial nedorit, dezvoltat de către Polarity Technologies, Ltd.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-search-searchytdav-com/">Mai mult
Browser hijacker Viruşi   Septembrie 11, 2017

Terminarea virusului NavSmart.info

Pot folosi NavSmart.info ca şi pagină de start? Virusul NavSmart.info poate părea ca şi o unealtă grozavă pentru căutare pe web.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-navsmart-info/">Mai mult
Browser hijacker Viruşi   Septembrie 04, 2017

Baza de date Browser hijacker

Septembrie 04, 2017

Virusul de redirecţionare Wyciwyg

Virusul de redirecţionare Wyciwyg deranjează utilizatorii de Mozilla Firefox Virusul de redirecţionare Wyciwyg este o versiune a virusului de redirecţionare Firefox.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-redirectionare-wyciwyg/">Mai mult
Septembrie 04, 2017

Virusul de redirecţionare Firefox

Ce este Virusul de redirecţionare Firefor? Virusul de redirecţionare Firefox este o infecţie cibernetică foarte periculoasă, ce poate cauza diverse probleme victimelor sale.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-redirectionare-firefox/">Mai mult
August 31, 2017

Virusul Time-to-read.ru

Merită adăugat Time-to-read.ru pe browserul meu? Virusul Time-to-read.ru este un browser hijacker, care în mod clar a fost proiectat pentru a înşela utilizatorii ruşi, făcându-i să creadă că este un motor de căutare sigur.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-time-to-read-ru/">Mai mult
August 30, 2017

Feed.snowbitt.com

Virusul Feed.snowbitt.com ar putea ataca Mac OS X Feed.snowbitt.com este o unealtă chestionabilă de căutare, care ar trebui să îmbunătăţească experienţa de navigare.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/feed-snowbitt-com/">Mai mult
August 23, 2017

Virusul Safe Finder

Ce este Safe Finder? Safe Finder este un program nou descoperit ce prezintă un potenţial nedorit, şi care este în mod activ răspândit pe Internet în acest moment.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-safe-finder/">Mai mult
August 23, 2017

Virusul de redirecţionare Yahoo

Infecţia de tip redirecţionare Yahoo este încă în viaţă În cazul în care redirecţionările Yahoo v-au deranjat vreodată, atunci ştiţi cât de enervante pot fi.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-redirectionare-yahoo/">Mai mult
August 22, 2017

Virusul YourSites123.com

De ce nu ar trebui să utilizaţi motorul de căutare YourSites123.com Browser hijacker-ul YourSites123.com este un alt program cu potenţial nedorit care va fi pus în baza noastră de date de la cercetarea spyware.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-yoursites123-com/">Mai mult
August 21, 2017

Virusul Swapgame.net

Swapgame.net oferă servicii de tip jocuri şi de căutare, însă de fapt, generează venituri din reclame Virusul Swapgame.net este un nume utilizat de oameni pentru a se referi la un domeniu maliţios care înlocuieşte fără permisiune pagina principală a browserului.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-swapgame-net/">Mai mult
August 18, 2017

Virusul Securesurfs.biz

Nu aveţi încredere în rezultatele căutărilor aduse de Securesurfs.biz – acestea vă pot redirecţiona către website-uri dubioase Browser hijackerul Securesurfs.biz este un program chestionabil care modifică setările browserului web pentru a face http://Securesurfs.biz/ pagina principală, şi de asemenea principalul furnizor de căutări.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-securesurfs-biz/">Mai mult
August 17, 2017

Virusul v9.com

Nu ar trebui să i se permită virusului V9 să vă modifice pagina principală Virusul v9.com este un browser hijacker, utilizat pentru a crește traficul pentru v9.com și pentru a promova acest website cu scopul de a obține bani.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-v9-com/">Mai mult
August 16, 2017

Virusul Alientab.net

Alientab preia controlul asupra browserelor web şi vă forţează să utilizaţi un motor de căutare suspicios Alientab este o extensie nedemnă de încredere, care vă poate înşela în a o descărca din cauza apariţiei prietenoase cu utilizatorul.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-alientab-net/">Mai mult
August 15, 2017

Virusul Yeabests.cc

Virusul Yeabests.cc şi TopYea Search. Care sunt diferenţele? < a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-yeabests-cc/">Mai mult
August 07, 2017

Redirecţionarea Plusnetwork.com

Pot utiliza Plusnetwork.com pentru a căuta pe web? Virusul Plusnetwork.com poate părea ca fiind un motor de căutare demn de încredere.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/redirectionarea-plusnetwork-com/">Mai mult
August 07, 2017

Virusul Nginx

Virusul Nginx se deghizează sub forma unei pagini goale Virusul Nginx funcţionează ca şi un script web chestionabil care infectează toate browserele web principale, precum Google Chrome, Internet Explorer şi Mozilla Firefox.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-nginx/">Mai mult
August 07, 2017

Virusul Search.myquickconverter.com

Ce este My Quick Converter şi de ce ar trebui să staţi departe de acest motor de căutare dubios Search.myquickconverter.com este un browser hijacker prezentat ca şi un motor de căutare legitim.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-search-myquickconverter-com/">Mai mult
August 04, 2017

Virusul Workno.ru

Ce s-a raportat despre Workno.ru? Virusul Workno.ru este un browser hijacker, răspândit în principal în ţările vorbitoare de limba rusă.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-workno-ru/">Mai mult
August 03, 2017

Virusul Ecosia.org

Nu ar trebui să i se permită virusului Ecosia să vă modifice pagina principală Virusul Ecosia este un motor de căutare chestionabil, care a fost adăugat în categoria de browser hijackeri.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-ecosia-org/">Mai mult

Informaţie actualizată: 2016-03-23

Sursa: http://www.2-spyware.com/browser-hijackers-removal

Citiţi în alte limbi

Software
Comparaţi
Urmăriţi-ne pe Facebook