Elimină virusul Gmail (Instrucţiuni de înlăturare virus) - Ghid gratuit

Ghid de înlăturare a viruşilor Gmail

Ce este Virusul Gmail?

Lucruri de ştiut despre virusul Gmail

Virusul Gmail

Virusul Gmail este un termen cu un înţeles mai larg. Acesta acoperă diverse înşelătorii Gmail, atacuri de tip phishing, infecţii şi desigur malware-uri care compromit conturile utilizatorilor. Totuşi, cel mai popular înţeles al acestui termen este un virus care vine sub forma unui ataşament de email şi care compromite calculatoarele utilizatorilor de Gmail.

Gmail este cunoscut ca şi Google Mail şi este unul dintre cei mai buni furnizori de serviciu de email cu mai mult de 1 miliard de utilizatori activi pe lună. Nu este de mirare faptul că criminalii cibernetici ţintesc această platformă virtuală de comunicaţie – aici, există sute de mii de potenţiale victime.

Atacatorii ţintesc utilizatorii de Google Mail trimiţându-le ataşamentele maliţioase sub formă de fişiere .ZIP, .JS sau .Word. Totuşi, furnizorul de serviciu de email a interzis fişierele de tip .JS, prevenind infectarea uşoară a calculatoarelor de către atacatori.

Acest lucru, cu toate acestea, nu a scăzut numărul de victime a ransomware-urilor – atacatorii au continuat să trimită malware în alte forme şi nici măcar nu se îngrijorează despre această nouă restricţie. Aceştia, pur şi simplu, pot pune fişierul .JS într-unul de tip .ZIP şi pot trece cu uşurinţă de restricţie.

Escrocii vă pot compromite contul şi trimiţându-vă link-uri false către Google Docs. În mai, experţii din securitate au observat un mod nou de atac de tip phishing , pe parcursul căruia escrocii trimiteau oamenilor mii de mesaje false cerându-le să verifice un fişier din Google Docs.

Apăsarea pe link trimitea victima pe pagina de securitate de la Google. Această pagină cerea victimei să ofere permisiunea unei aplicaţii maliţioase de a administra contul de email a unei persoane. În consecinţă, virusul folosea contul victimei pentru a se distribui contactelor victimei. Astfel de escrocherii sunt larg răspândite.

O altă tehnică utilizată de hackeri a fost înşelăciunea şi, fără nicio surpriză, a fost eficientă. Atacatorii distribuiau email-uri înşelătoare ce conţineau un ataşament Gmail fals. Înşelăciunea constă din textul mesajului. Ataşamentul email-ului părea real, cu toate că era o imagine simplă şi bine proiectată şi plasată cu precizie, cu un URL ascuns .

După ce se apăsa pe ea, victima era trimisă pe un website de phishing care semăna cu o pagină Gmail legitimă. Desigur, după ce se introduceau detaliile de autentificare, contul victimei era atacat.

Captură de ecran a virusului GmailVirusul Gmail este un termen care acoperă diverse tipuri de atac malware şi phishing care ţintesc utilizatorii de Gmail. Astfel de conţinut maliţios, deseori, vine sub forma unor ataşamente sau URL-uri înşelătoare adăugate unor email-uri ce par legitime.

Este necesar să eliminaţi virusul Gmail din calculator cât mai curând posibil după ce l-aţi descărcat din greşeală din contul dumneavoastră de email. Dacă sunteţi norocos, puteţi preveni daune la adresa sistemului sau probleme de confidenţialitate. Pentru o eliminare de succes a malware-ului Gmail vă recomandăm să folosiţi programul FortectIntego.

Evitaţi scoaterea virusului din căsuţa dumneavoastră de email

Dorim să oferim nişte sfaturi generale despre cum puteţi evita spargerea sau compromiterea contului. Unele dintre aceste sfaturi vă pot ajuta să preveniţi şi atacurile de tip ransomware. De asemenea, vă recomandăm să verificaţi acest ghid despre cum să identificaţi un email cu virus.

  • Dacă sunteţi un utilizator al acestui furnizor de serviciu de email, fiţi atent şi nu aveţi încredere în mesajele suspicioase care vă îndeamnă să vă resetaţi parola de Gmail, să vă modificaţi contul sau să faceţi ceva care necesită introducerea detaliilor de autentificare. Acesta este un truc comun folosit de escrocii care caută să vă ademenească pe website-uri de phishing cu formulare false de autentificare. Dacă aţi introdus detaliile de autentificare pe aceste website-uri, contul dumneavoastră va fi compromis instant.
  • Escrocii au unele tehnici favorite de a înşela. De obicei, aceştia sunt mai activi pe parcursul unor anumite evenimente anuale, precum Black Friday sau sezonul de taxe. Aceştia compun email-uri convingătoare cerând victimei să deschidă ataşamentul sau link-ul, oferind vizualizarea unor „documente/facturi/oferte speciale/coduri de reduceri importante.” Din nefericire, aceste ataşamente / link-uri sunt doar deghizări care ascund conţinut maliţios.
  • În general, regula principală este să nu deschideţi sau să interacţionaţi cu email-uri trimise de străini. Ar trebui să inspectaţi adresa de email a expeditorului şi să verificaţi dacă este legitimă sau nu. Dacă nu este, nu luaţi în considerare deschiderea fişierelor sau link-urilor ataşate. De fapt, nu ar trebui să apăsaţi deloc în textul mesajului!

Întrebări frecvente despre malware-ul Gmail

Mai jos, avem o listă cu cele mai comune forme ale malware-ului Gmail, care deranjează utilizatorii de calculatoare. Am introdus plângeri reale ale utilizatorilor despre virus. Sunt cele mai comune probleme cu care oamenii au de a face. Am răspuns acestor întrebări – sperăm că vă vor ajuta să evitaţi sau să treceţi cu bine peste un atac al virusului Gmail.

Întrebare: Cineva trimite email-uri de pe adresa mea de email. Prietenii îmi spun că le-am trimis spam, cu toate că nu am făcut acest lucru!
Răspuns: Există două scenarii pentru situaţia ta. Este posibil ca contul tău să fie compromis, însă dacă nu poţi găsi aceste mesaje în dosarul Sent, înseamnă că cineva ţi-a replicat contul. Acest lucru înseamnă că prietenii tăi primesc email-uri de la cineva care imită expeditorul şi face ca adresa ta de email să apară la adresa expeditorului sau ca şi o adresă la care se poate răspunde. Îţi recomandăm să efectuezi un Gmail Security Checkup pentru a-ţi securiza contul.

Întrebare: Contul meu de Gmail a fost spart, şi nu mă mai pot autentifica pe el. Cum îmi pot recupera contul?
Răspuns: Dragă vizitator, primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă contul de email a fost compromis este să îţi schimbi parola. În al doilea rând, completează formularul de recuperare a contului Google.

Încearcă să îţi aminteşti cum a fost compromis contul tău. Este posibil să fi dezvăluit detaliile de autentificare pe un website de phishing care părea ca o pagină de autentificare pe email, cu toate că este posibil ca PC-ul tău să fi fost compromis de un keylogger sau un troian care fură date, care au dat detaliile de autentificare şi parolele atacatorilor. Într-un astfel de caz, efectuează o verificare a sistemului cu un anti-malware precum FortectIntego.

Întrebare: Am deschis un ataşament maliţios prin Gmail. Ca şi rezultat, calculatorul meu a fost infectat cu ransomware. Sunt dezamăgit – asta înseamnă că filtrele de viruşi de la Gmail nu funcţionează?
Răspuns: Dragă vizitator, filtrele de viruşi de la Gmail sunt puternice, totuşi, criminalii cibernetici tot timpul găsesc metode de a trece peste ele – chiar dacă este dificil de făcut asta. Din acest motiv, nu vă puteţi simţi protejat în timp ce exploraţi mesajele din email, chiar dacă utilizaţi cel mai bun serviciu de email din lume. Tot timpul fiţi vigilenţi şi nu cădeţi pradă trucurilor criminalilor cibernetici.

Distribuirea virusului Gmail

Există mai multe tehnici comune de distribuire pe care criminalii le utilizează pentru a distribui viruşi prin intermediul email-urilor. De obicei, aceştia pretind să trimită fişiere legitime, precum chitanţe, facturi, citaţii, rapoarte, CV-uri, informaţii de transport, sau alte documente care nu par suspicioase.

Cu toate acestea, aceste documente deseori conţin scripturi macro care necesită un singur click pe butonul „enable content” pentru a se executa. Ca şi consecinţă, scriptul descarcă malware în calculatorul victimei şi se lansează automat.

De asemenea, escrocii trimit şi URL-uri maliţioase victimelor, cerându-le să le viziteze cu un anumit scop. Poate părea ca un link de resetare a parolei, pentru vizualizarea unui document sau a unui fişier Dropbox. Desigur, apăsarea pe astfel de link-uri şi interacţionarea cu conţinutul din spatele lor reprezintă ceea ce permite malware-urilor să se infiltreze în calculatorul dumneavoastră.

Contul dumneavoastră de email poate fi compromis şi utilizat pentru a trimite spam dacă folosiţi un calculator neprotejat, vulnerabil în faţa atacurilor malware. Un calculator neprotejat poate fi contaminat cu uşurinţă de troiani, keyloggeri, şi alţi viruşi care fură date. Şansele de a vă compromite calculatorul cresc dacă aveţi tendinţa de a descărca programe ilegale de pe internet. Astfel de pachete de software-uri sunt principalele surse de malware.

Eliminarea virusului Gmail din sistem

Dacă v-aţi infectat calculatorul după deschiderea unui ataşament de email, sarcina principală este să eliminaţi virusul Gmail cât mai repede posibil. Vă recomandăm să utilizaţi Safe Mode with Networking şi o combinaţie de anti-malware pentru eliminarea malware-ului Gmail.

În cazul în care calculatorul dumneavoastră nu a fost compromis, însă aţi pierdut accesul la cont, luaţi legătura cu furnizorul de serviciu email şi urmaţi-le instrucţiunile pentru a vă recupera contul.

Descărcare
faceţi acum!
Descărcare
Fortect Fericirea
Garantată
Descărcare
Intego Fericirea
Garantată
Compatibil cu Microsoft Windows Compatibil cu macOS
Ce trebuie să fac dacă a eşuat
Dacă nu aţi reuşit să eliminaţi daunele aduse de virus folosind Fortect Intego, sadresaţi o întrebare echipei noastre de suport tehnic şi oferiţi cât mai multe detalii posibile.
Fortect Intego are un scaner gratuit, limitat. Fortect Intego oferă mai multe odată cu achiziționarea versiunii lui complete. Atunci când scanerul gratuit detectează probleme, le puteți fixa folosind funcția manual repair, care este gratuită, sau puteți decide să achiziționați versiunea completă pentru a le fixa automat.
Software Alternant
Fiecare software are un anumit scop. Dacă nu ați reușit să fixați fișierele corupte cu Fortect, încercați să rulați SpyHunter 5.
Software Alternant
Fiecare software are un anumit scop. Dacă nu ați reușit să fixați fișierele corupte cu Intego, încercați să rulați Combo Cleaner.

Manual de înlăturare a virusului Gmail

Înlăturaţi Gmail utilizând Safe Mode with Networking

Paşii furnizaţi vă vor ajuta să eliminaţi virusul Gmail care v-a compromis sistemul calculatorului.

  • Pasul 1: Reporniţi calculatorul pentru a Safe Mode with Networking
    Windows 7 / Vista / XP
    1. Apăsaţi Start Shutdown Restart OK.
    2. Atunci când calculatorul dumneavoastră devine activ, începeţi apăsând de mai multe ori pe F8 până când observaţi fereastra Advanced Boot Options
    3. Select Safe Mode with Networking from the list Selectaţi  'Safe Mode with Networking'

    Windows 10 / Windows 8
    1. Apăsaţi butonul Power de pe ecranul de autentificare Windows. Acum ţineţi apăsat pe Shift, care se află pe tastatura dumneavoastră, şi apăsaţi pe Restart..
    2. Acum selectaţi Troubleshoot Advanced options Startup Settings şi în final apăsaţi pe Restart.
    3. Imediat după ce calculatorul dumneavoastră devine activ, selectaţi Enable Safe Mode with Networking din fereastra Startup Settings. Selectaţi  'Enable Safe Mode with Networking'
  • Pasul 2: Înlătură Gmail

    Autentificaţi-vă în contul infectat şi porniţi browserul. Descărcaţi FortectIntego sau un alt program anti-spyware sigur. Actualizaţi-l după care efectuaţi o scanare completă a sistemului şi înlăturaţi fişierele maliţioase care aparţin ransomware-ului şi finalizaţi înlăturarea lui Gmail.

În cazul în care ransomware-ul blockează Safe Mode with Networking, încercaţi următoarea metodă.

Înlăturaţi Gmail utilizând System Restore

  • Pasul 1: Reporniţi calculatorul pentru a Safe Mode with Command Prompt
    Windows 7 / Vista / XP
    1. Apăsaţi Start Shutdown Restart OK.
    2. Atunci când calculatorul dumneavoastră devine activ, începeţi apăsând de mai multe ori pe F8 până când observaţi fereastra Advanced Boot Options
    3. Select Command Prompt from the list Selectaţi  'Safe Mode with Command Prompt'

    Windows 10 / Windows 8
    1. Apăsaţi butonul Power de pe ecranul de autentificare Windows. Acum ţineţi apăsat pe Shift, care se află pe tastatura dumneavoastră, şi apăsaţi pe Restart..
    2. Acum selectaţi Troubleshoot Advanced options Startup Settings şi în final apăsaţi pe Restart.
    3. Imediat după ce calculatorul dumneavoastră devine activ, selectaţi Enable Safe Mode with Command Prompt din fereastra Startup Settings. Selectaţi  'Enable Safe Mode with Command Prompt'
  • Pasul 2: Resetaţi fişierele şi setările sistemului
    1. Imediat ce apare fereastra Command Prompt, introduceţi cd restore şi apăsaţi pe Enter. Introduceţi 'cd restore' fără ghilimele şi apăsaţi pe 'Enter'
    2. Acum tastaţi rstrui.exe şi apăsaţi din nou pe Enter.. Introduceţi 'rstrui.exe' fără ghilimele şi apăsaţi pe 'Enter'
    3. Când apare o fereastră nouă, apăsaţi pe Next şi selectaţi punctul de restaurare care este înaintea infiltrării lui Gmail. După ce veţi face acest lucru, apăsaţi Next. Atunci când apare fereastra 'System Restore', selectaţi 'Next' Selectaţi punctul de restaurare şi apăsaţi pe 'Next'
    4. Acum apăsaţi pe Yes pentru a începe restaurarea sistemului. Apăsaţi  'Yes' şi începeţi restaurarea sistemului
    După ce setezi sistemul pe o dată anterioară, descarcă şi scanează calculatorul cu FortectIntego şi asigură-te că Gmail a fost eliminat cu succes

În final, ar trebui să luaţi în considerare tot timpul protecţia împotriva cripto-ransomware-urilor. Pentru a vă proteja calculatorul de Gmail precum şi de alte ransomware-uri, utilizaţi un anti-spyware bun, precum FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner sau Malwarebytes.

Despre autor
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Cercetător web pasionat

Dacă acest ghid gratuit de înlăturare v-a ajutat şi sunteţi satisfăcut de serviciile noastre, vă rugăm să luaţi în considerare a face o donaţie pentru a menţine acest serviciu în viaţă. Chiar şi o sumă mică va fi apreciată.

Contactați Gabriel E. Hall
Despre compania Esolutions

Ghiduri de înlăturare în alte limbi