Elimină virusul Facebook video (Ghid de înlăturare) - actualizare iun. 2018
Ghid de înlăturare a viruşilor Facebook video
Ce este Virusul Facebook video?
Virusul Facebook video: un nou malware ce vă poate afecta reţeaua socială
Recent, am primit mai multe întrebări în legătură cu virusul Facebook video. Utilizatorii se plâng că nu pot opri acest virus Facebook care le monitorizează profilele de Facebook şi continuă să răspândească automat postări ce includ link-uri suspicioase. Aceste postări sunt întitulate ca şi “My private video,” “My first video,” sau “Private video.”
Virusul etichetează aproximativ 20 de prieteni în postare, încercând să atragă atenţia altor utilizatori de Facebook. Mai mult, virusul Facebook video trimite link-uri maliţioase direct prietenilor victimei prin mesaje private. Se pare că virusul este de neoprit; echipa de la faravirus.ro a hotărât să arunce o privire asupra acestui virus; am investigat unul dintre calculatoarele care au fost infectate cu acesta şi am descoperit cum funcţionează.
Virusul Facebook video are legătură cu malware, ce monitorizează browserul web al victimei. Cu toate că unii cercetători pretind că tot ce trebuie să faceţi este să eliminaţi extensiile dubioase din browser, o astfel de explicaţie nu este suficient de exactă. De fapt, am descoperit că malware-ul Facebook video închide paginile deschise din browser şi deschide o nouă fereastră atunci când victima încearcă să deschidă setările de la Extensii.
Evident, virusul încearcă să prevină ca utilizatorul să şteargă extensia maliţioasă din browser. Am descoperit că extensia de browser asociată cu acest virus este Ace Stream Web Extension. Totuşi, înainte de a elimina această extensie, trebuie să găsiţi şi să eliminaţi din sistemul calculatorului toate componentele asociate acesteia. În primul rând, vă recomandăm să deschideţi Task Manager (Control+Alt+Delete) şi să analizaţi toate procesele dubioase din calculator.
În calculatorul testat de către cercetătorii de la faravirus.ro rula procesul ace_engine.exe, care a apărut ca fiind responsabil pentru funcţionarea rea a browserului atunci când au încercat să acceseze Extensiile. Totuşi, acesta nu este sfârşitul, am descoperit că şi Ace Stream Media 3.1.0 era instalat în sistem, care de asemenea avea legătură cu virusul Facebook video. După dezinstalarea acestui program şi terminarea procesului ace_engine.exe, veţi putea accesa setările browserului şi şterge extensia Ace Stream Web Extension din secţiunea Extensions.
Trebuie să spunem că acest virus poate avea legătură cu alte programe şi extensii de browser din moment ce versiunea oficială a lui Ace Stream NU este una maliţioasă. Criminalii cibernetici, deseori, au tendinţa să corupă programe legitime adăugându-le componente maliţioase şi răspândindu-le pe internet. De asemenea, recomandăm să analizaţi şi să ştergeţi toate aplicaţiile Facebook dubioase cărora le-aţi permis recent să vă acceseze contul de Facebook.
Înţelegem că aceste instrucţiuni vă pot părea confuze. În plus, virusul Facebook video poate fi asociat altor programe periculoase, motiv pentru care vă recomandăm să folosiţi un software anti-malware puternic pentru a elimina virusul Facebook video din calculatorul dumneavoastră. Vă recomandăm să folosiţi FortectIntego pentru acest lucru.
Cum se răspândeşte virusul Facebook video?
Virusul “My private video” s-a răspândit atât de repede încât majoritatea utilizatorilor de Facebook nu reuşesc să identifice aceste postări şi mesaje ca fiind înşelătoare şi cu conţinut maliţios. NU ar trebui să apăsaţi pe aceste postări sau link-uri trimise de către prietenii de pe Facebook dacă aveţi cea mai mică suspiciune precum că prietenul dumneavoastră nu ar răspândi aşa ceva pe Facebook.
Din nefericire, majoritatea utilizatorilor apasă pe acest tip de conţinut EXACT pentru că ei nu cred că prietenul lor ar răspândi un asemenea conţinut. Din nefericire, apăsând pe acele link-uri video maliţioase va descărca malware în calculator, ce va prelua controlul asupra contului de Facebook al victimei.
- Pentru a evita infiltrarea virusului Facebook video nu ar trebui să apăsaţi pe link-uri sau postări dubioase trimise de către prieteni. În cazul în care un astfel de conţinut vă trezeşte bănuieli, întrebaţi prietenul dacă l-a răspândit în mod voit.
- Un alt lucru pe care ar trebui să îl ştiţi este că videoclipurile răspândite pe Facebook (indiferent dacă sunt încărcate direct pe site sau sunt răspândite prin Youtube) încep să ruleze după ce apăsaţi pe ele. Dacă după ce aţi apăsat pe un video sunteţi redirecţionat către un website dubios ce vă cere permisiunea de a vă accesa Facebook-ul sau să descarce o aplicaţie în calculatorul dumneavoastră, cel mai probabil acea postare conţinea un link maliţios.
- Puteţi instala virusul Facebook video împreună cu alte programe gratuite. Vă recomandăm să evitaţi descărcarea programelor de pe website-uri dubioase de răspândire fişiere, deoarece riscaţi să descărcaţi un pachet de software-uri. Un pachet de software-uri este de fapt un pachet de programe, care include programul principal şi alte descărcări opţionale ce pot fi instalate împreună cu programul principal. Aceste descărcări opţionale de obicei sunt aplicaţii periculoase, deci este recomandat să le deselectaţi. Puteţi face acest lucru din setările de instalare Avansată/Personalizată.
Instrucţiuni de eliminare a virusului Facebook video
Pe prima pagină am oferit o scurtă explicaţie despre cum puteţi elimina manual virusul Facebook video. Totuşi, trebuie să ştiţi că acest malware se răspândeşte cu ajutorul altor programe maliţioase şi viruşi cibernetici, şi chiar eliminând toate programele şi extensiile de browser dubioase din PC este posibil să nu vă ajute să scăpaţi de virusul Facebook.
Prin urmare, experţii faravirus.ro recomandă scanarea calculatorului cu un program anti-spyware puternic pentru a detecta şi elimina toate fişierele periculoase şi programele asociate malware-ului Facebook video. Dacă problema persistă, vă rugăm să contactaţi echipa noastră pentru suport tehnic. Succes!