Elimină virusul Mamba (Instrucţiuni de înlăturare) - actualizare aug. 2017

Ghid de înlăturare a viruşilor Mamba

Ce este Virusul de tip ransomware Mamba?

Ransomware-ul Mamba s-a întors şi ţinteşte reţelele corporaţiilor din Brazilia şi Arabia Saudită

Ransomware-ul Mamba nu permite utilizatorului să folosească PC-ul

Mamba este un virus de criptare fişiere care a apărut în 2016, atunci când a atacat, în noiembrie, Agenţia de Transport Municipal din San Francisco, şi a cerut o recompensă de 73,000 de dolari . În august 2017, ransomware-ul s-a întors şi a atacat mai multe corporaţii din Brazilia şi Arabia Saudită .

Ransomware-ul Mamba este cunoscut şi sub numele de HDD Cryptor. A fost descoperit faptul că utilizează o tehnică de criptare discuri similară cu modul de operare a lui Petya. Totuşi, acest ransomware nou ţinteşte să cripteze doar datele şi nu tabelul de fişiere master precum Petya. Pentru acest lucru, foloseşte programul DiskCryptor.

A fost raportat că virusul lasă fişierele 152.exe sau 141.exe în calculator, care sunt responsabile pentru efectuarea procesului de criptare. După criptarea fişierelor victimei, virusul reporneşte calculatorul şi afişează următorul mesaj pe ecranul de pornire:

“You are Hacked ! H.D.D. Encrypted , Contact Us For Decryption Key ([email protected])
YOURID: [Victim’s ID]”

Victima poate introduce parola de decriptare pe ecranul de pornire; cu toate acestea, el sau ea trebuie ca mai întâi să facă rost de una. Victimele trebuie să contacteze autorii malware-ului şi să obţină informaţii despre cum se pot decripta datele şi cum se poate reobţine accesul la calculator. Virusul cere o recompensă de 1BTC per gazdă. Banii trebuie transferaţi într-un portofel Bitcoin dat.

Cu toate acestea, noi recomandăm utilizatorilor să NU plătească recompensa deoarece nu oferă vreo garanţie precum că fişierele vor fi decriptate . Eliminarea lui Mamba este de o importanţă majoră, şi ar trebui finalizată cu ajutorul unor unelte anti-malware, precum FortectIntego sau SpyHunter 5Combo Cleaner.

Ransomware-ul Mamba a lansat atacuri noi în august, 2017

Virusul Mamba foloseşte utilitatea PSEXEC pentru a instala şi rula ransomware-ul în reţea. Acelaşi comportament l-am văzut şi în operaţiunea NotPetya. Atunci când compromite reţeaua, creează un dosar C: \xampp\http unde instalează componentele lui DiskCryptor. Această utilitate este folosită pentru a executa ransomware pe calculatorul local.

De asemenea, această unealtă generează parole unice pentru fiecare calculator care este conectat la reţea executând această comandă:

C: \TEMP\721.exe longPassword /accepteula

Unul dintre cele mai înşelătoare servicii a acestui malware este faptul că se autoinstalează ca şi un Windows Service şi se ascunde sub numele de DefragmentationService. De asemenea, primeşte privilegii de tip LocalSystem, deci Mamba obţine acces complet asupra calculatorului.

După ce etapa pregătitoare este completă, şi toate componentele maliţioase sunt instalate în sistem, malware-ul reporneşte dispozitivul afectat. După, îi configurează sarcina de încărcare cu Master Boot Record (MBR) şi începe criptarea datelor cu DiskCryptor.

Mamba criptează partiţiile de disk şi arată o notă de recompensă neobişnuită. Criminalii cibernetici cer să fie contactaţi prin intermediul uneia dintre adresele de email oferite, pentru a primi cheia de decriptare.

Nota de recompensă include şi numărul unic de ID al victimei. Totuşi, nu vă recomandăm să pierdeţi timpul comunicând cu criminalii şi urmându-le cererile. Ar trebui să îl eliminaţi automat pe Mamba şi să vă restauraţi fişierele din copiile de rezervă sau să utilizaţi alte metode de recuperare.

Imaginea atacului lui MambaRansomware-ul Mamba foloseşte utilitatea PSEXEC pentru a instala şi rula ransomware-ul pe reţea, şi pentru a cripta fişierele utilizând software-ul DiskCryptor

Mamba a lovit sistemul public de transport din San Francisco în noiembrie, 2016

La sfârşitul lui noiembrie, 2016, ransomware-ul Mamba a reuşit să găsească o cale către serverele de cale ferată din municipiul San Francisco şi să corupă înregistrări esenţiale cu o criptare puternică. Conform rapoartelor, virusul a lovit 2,112 calculatoare din 8,656, blocând sistemul de email, sistemul de plată, şi de asemenea, sistemul de program al căilor ferate.

Virusul a afişat acelaşi mesaj pe toate calculatoarele sistemului de căi ferate: You hacked, all data encrypted, contact for a key ([email protected]). Ransomware-ul a reuşit să doboare şi aparatele de bilete.

Mai mult, autorul malware-ului Mamba a răspuns unor jurnalişti al unui ziar din San Francisco, spunând că nu a intenţionat să infecteze sistemul de transport, însă dacă tot s-a întâmplat, organizaţia trebuie să plătească 100 Bitcoins (73,000 de dolari) pentru a primi programul de decriptare.

Autorul spune că se numeşte Any Saolis, însă evident, acesta nu este adevăratul lui nume. Mai mult, atacatorul a dezvăluit că a obţinut acces la documentele confidenţiale ale companiei şi că le va publica online în cazul în care compania feroviară refuză să plătească recompensa .

Totuşi, compania deja a restaurat datele şi a menţionat că atacatorii nu au reuşit să acceseze datele sensibile . Recompensa nu a fost plătită.

Metodele de distribuţie ale viruşilor de tip ransomware

Virusul se răspândeşte ca un cal troian, deci utilizatorul îl poate instala crezând că este un fişier inofensiv. Îl puteţi descărca de pe email după deschiderea unui ataşament infecţios sau lansând o actualizare de software maliţioasă.

Prin urmare, este recomandat să staţi departe de site-urile care oferă descărcări chestionabile sau alerte de tip pop-up ce menţionează că aveţi nevoie de o actualizare urgentă a unui program. Astfel de actualizări false de obicei conţin malware.

În plus, ameninţările de tip ransomware deseori se răspândesc cu ajutorul kiturilor de exploatare. Pentru a preveni atacurile ransomware, utilizatorii ar trebui:

 • să îşi protejeze în avans calculatoarele instalând programe anti-malware;
 • să creeze copii de rezervă ale datelor;
 • să sară peste site-urile chestionabile de pe Internet.

Instrucţiuni pentru eliminarea ransomware-ului Mamba

Tutorial pentru eliminarea ransomware-ului Mamba
Pentru a elimina virusul Mamba, după cum am spus, este recomandat să utilizaţi o utilitate anti-malware, precum FortectIntego sau SpyHunter 5Combo Cleaner. Vă recomandăm să le utilizaţi deoarece au fost create de către experţi din IT care analizează fiecare virus individual şi creează algoritmi capabili să detecteze toate fişierele care aparţin viruşilor, şi să le elimine.

În cazul în care nu sunteţi un expert în IT, nu ar trebui să încercaţi să îl eliminaţi manual pe Mamba, deoarece riscaţi să ştergeţi fişierele care nu trebuie, să lăsaţi componente ale virusului şi alte componente nedorite în sistemul calculatorului.

Momentan, nu a fost creată o unealtă gratuită de decriptare pentru Mamba; prin urmare, singurul mod de a vă restaura fişierele este prin copierea acestora în calculator dintr-o copie de rezervă.

Descărcare
faceţi acum!
Descărcare
Fortect Fericirea
Garantată
Descărcare
Intego Fericirea
Garantată
Compatibil cu Microsoft Windows Compatibil cu macOS
Ce trebuie să fac dacă a eşuat
Dacă nu aţi reuşit să eliminaţi daunele aduse de virus folosind Fortect Intego, sadresaţi o întrebare echipei noastre de suport tehnic şi oferiţi cât mai multe detalii posibile.
Fortect Intego are un scaner gratuit, limitat. Fortect Intego oferă mai multe odată cu achiziționarea versiunii lui complete. Atunci când scanerul gratuit detectează probleme, le puteți fixa folosind funcția manual repair, care este gratuită, sau puteți decide să achiziționați versiunea completă pentru a le fixa automat.
Software Alternant
Fiecare software are un anumit scop. Dacă nu ați reușit să fixați fișierele corupte cu Fortect, încercați să rulați SpyHunter 5.
Software Alternant
Fiecare software are un anumit scop. Dacă nu ați reușit să fixați fișierele corupte cu Intego, încercați să rulați Combo Cleaner.

Manual de înlăturare a virusului Mamba

Înlăturaţi Mamba utilizând Safe Mode with Networking

Dacă nu puteţi rula eliminarea automată a lui Mamba, urmaţi aceşti paşi:

 • Pasul 1: Reporniţi calculatorul pentru a Safe Mode with Networking
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Apăsaţi Start Shutdown Restart OK.
  2. Atunci când calculatorul dumneavoastră devine activ, începeţi apăsând de mai multe ori pe F8 până când observaţi fereastra Advanced Boot Options
  3. Select Safe Mode with Networking from the list Selectaţi 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Apăsaţi butonul Power de pe ecranul de autentificare Windows. Acum ţineţi apăsat pe Shift, care se află pe tastatura dumneavoastră, şi apăsaţi pe Restart..
  2. Acum selectaţi Troubleshoot Advanced options Startup Settings şi în final apăsaţi pe Restart.
  3. Imediat după ce calculatorul dumneavoastră devine activ, selectaţi Enable Safe Mode with Networking din fereastra Startup Settings. Selectaţi 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Pasul 2: Înlătură Mamba

  Autentificaţi-vă în contul infectat şi porniţi browserul. Descărcaţi FortectIntego sau un alt program anti-spyware sigur. Actualizaţi-l după care efectuaţi o scanare completă a sistemului şi înlăturaţi fişierele maliţioase care aparţin ransomware-ului şi finalizaţi înlăturarea lui Mamba.

În cazul în care ransomware-ul blockează Safe Mode with Networking, încercaţi următoarea metodă.

Înlăturaţi Mamba utilizând System Restore

 • Pasul 1: Reporniţi calculatorul pentru a Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Apăsaţi Start Shutdown Restart OK.
  2. Atunci când calculatorul dumneavoastră devine activ, începeţi apăsând de mai multe ori pe F8 până când observaţi fereastra Advanced Boot Options
  3. Select Command Prompt from the list Selectaţi 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Apăsaţi butonul Power de pe ecranul de autentificare Windows. Acum ţineţi apăsat pe Shift, care se află pe tastatura dumneavoastră, şi apăsaţi pe Restart..
  2. Acum selectaţi Troubleshoot Advanced options Startup Settings şi în final apăsaţi pe Restart.
  3. Imediat după ce calculatorul dumneavoastră devine activ, selectaţi Enable Safe Mode with Command Prompt din fereastra Startup Settings. Selectaţi 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Pasul 2: Resetaţi fişierele şi setările sistemului
  1. Imediat ce apare fereastra Command Prompt, introduceţi cd restore şi apăsaţi pe Enter. Introduceţi 'cd restore' fără ghilimele şi apăsaţi pe 'Enter'
  2. Acum tastaţi rstrui.exe şi apăsaţi din nou pe Enter.. Introduceţi 'rstrui.exe' fără ghilimele şi apăsaţi pe 'Enter'
  3. Când apare o fereastră nouă, apăsaţi pe Next şi selectaţi punctul de restaurare care este înaintea infiltrării lui Mamba. După ce veţi face acest lucru, apăsaţi Next. Atunci când apare fereastra 'System Restore', selectaţi 'Next' Selectaţi punctul de restaurare şi apăsaţi pe 'Next'
  4. Acum apăsaţi pe Yes pentru a începe restaurarea sistemului. Apăsaţi 'Yes' şi începeţi restaurarea sistemului
  După ce setezi sistemul pe o dată anterioară, descarcă şi scanează calculatorul cu FortectIntego şi asigură-te că Mamba a fost eliminat cu succes

Bonus: Recuperaţi-vă datele

Ghidul prezentat mai sus v-ar putea ajuta să eliminaţi Mamba din calculatorul dumneavoastră. Pentru a vă recupera fişierele criptate, vă recomandăm să utilizaţi un ghid mai detaliat pregătit de către experţii noştri din securitate, faravirus.ro.

Cu toate că încă nu există o unealtă de decriptare gratuită, vă rugăm, nu intraţi în panică şi nu vă grăbiţi să plătiţi recompensa. Criminalii v-ar putea trimite un fişier infecţios împreună cu software-ul de decriptare, sau să nu vă ofere deloc o unealtă de decriptare. Puteţi aştepta, dacă doriţi – uneori experţii din securitate reuşesc să dezvolte unelte de decriptare capabile să spargă codul ransomware-ului. Desigur, vă puteţi recupera fişierele din copii de rezervă sau drive-uri, însă mai întâi, eliminaţi virusul Mamba.

Dacă fişierele dumneavoastră au fost criptate de către Mamba, puteţi utiliza diverse metode pentru a le recupera:

Data Recovery Pro v-ar putea ajuta să vă recuperaţi datele

Dacă fişierele dumneavoastră au fost criptate de Mamba, puteţi încerca serviciul Data Recovery Pro. Instalaţi acest program utilizând aceste instrucţiuni:

 • Descărcare Data Recovery Pro;
 • Urmaţi paşii din setările Data Recovery şi instalaţi programul în calculatorul dumneavoastră;
 • Lansaţi-l şi scanaţi-vă calculatorul pentru fişierele criptate de către ransomware-ul Mamba;
 • Recuperaţi-le.

Decriptorul Mamba încă nu este disponibil

În final, ar trebui să luaţi în considerare tot timpul protecţia împotriva cripto-ransomware-urilor. Pentru a vă proteja calculatorul de Mamba precum şi de alte ransomware-uri, utilizaţi un anti-spyware bun, precum FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner sau Malwarebytes.

Despre autor
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Dacă acest ghid gratuit de înlăturare v-a ajutat şi sunteţi satisfăcut de serviciile noastre, vă rugăm să luaţi în considerare a face o donaţie pentru a menţine acest serviciu în viaţă. Chiar şi o sumă mică va fi apreciată.

Contactați Linas Kiguolis
Despre compania Esolutions

Ghiduri de înlăturare în alte limbi