Elimină virusul HakunaMatata (Bonus: Paşi de decriptare) - Ghid de înlăturare virus

Ghid de înlăturare a viruşilor HakunaMatata

Ce este Virusul de tip ransomware HakunaMatata?

Virusul HakunaMatata: numele amuzant ascunde o ameninţare cibernetică periculoasă

Virusul HakunaMatata este un nou malware de criptare fişiere care utilizează o frază populară din „Regele Leu”. Cu toate că această zicală dragă înseamnă „fără griji”, întâlnirea acestui ransomware este un eveniment îngrijorător. După infiltrarea cu succes , malware-ul preia controlul asupra fişierelor utilizatorului. Acest ransomware anume criptează fişierele cu ajutorul algoritmilor de criptare AES256-bit şi RSA-2048. Ţinteşte o gamă largă de înregistrări, şi fiecăreia îi adaugă extensia de fişier .HakunaMatata. După o criptare rapidă a datelor , victimele nu vor mai putea deschide fişierele. Totuşi, există un fişier pe care dezvoltatorii ransomware-ului doresc ca victimele să îl citească. Este o notă de recompensă numită „Recover files yako.html”. Aici, victimele descoperă că eliminarea lui HakunaMatata nu va ajuta la restaurarea fişierelor corupte. Conform notei de recompensă, victimele trebuie să obţină cheia privată corectă care le poate debloca datele. Hackerii cer victimelor să îi contacteze prin sistemul Bitmessage , şi le oferă instrucţiuni detaliate despre cum pot face acest lucru. Totuşi, nu vă recomandăm să urmaţi aceste ordine. Nu este doar o pierdere de timp, ci poate fi şi o pierdere de bani. Criminalii cibernetici nu vă vor oferi cheia de decriptare gratis. Oamenii trebuie să o achiziţioneze în schimbul unei anumite sume de bani. Reţineţi că există riscul ca după efectuarea plăţii să nu primiţi cheia de decriptare. Este posibil că hackerii să nu joace corect. Vrem să vă descurajăm din a vă asuma un astfel de risc. În schimb, eliminaţi HakunaMatata din calculator şi încercaţi alte metode de recuperare a datelor.

În nota de recompensă, hackerii nu dezvăluie câţi bani vor în schimbul cheii de decriptare. Suma recompensei poate varia de la utilizator la utilizator. De obicei, criminalii cibernetici cer între 1 şi 3 Bitcoins, echivalentul a 800-2500 de dolari. Ransomware-ul HakunaMatata a fost creat pentru acelaşi scop ca şi alte malware-uri de criptare – pentru a scoate bani de la utilizatorii normali de calculatoare, sau chiar şi de la companii. Hackerii sunt conştienţi de faptul că oamenii îşi creează copii de rezervă ale datelor destul de rar; totuşi, le este frică să le piardă. Acest lucru face ca această afacere ilegală să fie şi mai simplă deoarece deseori oamenii tind să plătească sume ridicole pentru a-şi primi înapoi imaginile, documentele sau alte date importante. Vrem să vă reamintim că este mai bine să schimbaţi obiceiurile rele şi să căutaţi câteva soluţii pentru copii de rezervă ale datelor decât să le lăsaţi criminalilor cibernetici. Totuşi, dacă sunteţi infectat cu virusul HakunaMatata, vă recomandăm să vă scanaţi PC-ul cu FortectIntego sau un alt program reputabil de eliminare malware. Doar după ce vă curăţaţi calculatorul de malware, vă puteţi gândi la opţiunile de recuperare date.

Îmi pot proteja PC-ul de ransomware?

Virusul de tip ransomware HakunaMatata se răspândeşte utilizând aceleaşi metode de distribuţie ca şi alţi viruşi de criptare fişiere: prin email-urile spam şi ataşamentele lor, kituri de exploatare, pachete de software-uri false, şi actualizări false. Din nefericire, nimeni nu se poate simţi 100% protejat de ransomware; cu toate acestea, este recomandat să urmaţi sfaturi de navigare online în siguranţă . Reţineţi că deschiderea email-urilor spam şi mai ales a ataşamentelor acestora, este extrem de periculoasă. Este metoda principală de răspândire a ransomware-urilor. Escrocii pot pretinde că sunt de la diverse companii sau organizaţii reputabile şi binecunoscute, deci trebuie să verificaţi credenţialele, adresa de email, şi să căutaţi informaţii online înainte de a deschide ataşamentul. Este posibil ca malware-ul HakunaMatata să intre în PC verificând vulnerabilităţile sistemului şi a protecţiei. Deci, instalarea unor unelte de securitate reputabile şi actualizarea lor este extrem de importantă. În cele din urmă, staţi departe de programele chestionabile şi actualizările deseori oferite pe website-uri necunoscute sau pop up-uri.

Cum pot elimina virusul HakunaMatata din PC?

Singura opţiune sigură de a elimina HakunaMatata este prin optarea pentru metoda automată şi rularea unei scanări complete a sistemului cu un program anti-malware. Echipa noastră sugerează dedicarea acestei sarcini lui FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner sau Malwarebytes. Totuşi, malware-ul poate preveni instalarea unuia dintre aceste programe. În acest caz, urmaţi instrucţiunile de mai jos. După cum aţi învăţat deja, nu este suficient să eliminaţi HakunaMatata pentru a vă recupera accesul la fişiere. La sfârşitul acestui articol, oferim câteva sfaturi ce vă pot ajuta să recuperaţi măcar câteva dintre datele pierdute.

Descărcare
faceţi acum!
Descărcare
Fortect Fericirea
Garantată
Descărcare
Intego Fericirea
Garantată
Compatibil cu Microsoft Windows Compatibil cu macOS
Ce trebuie să fac dacă a eşuat
Dacă nu aţi reuşit să eliminaţi daunele aduse de virus folosind Fortect Intego, sadresaţi o întrebare echipei noastre de suport tehnic şi oferiţi cât mai multe detalii posibile.
Fortect Intego are un scaner gratuit, limitat. Fortect Intego oferă mai multe odată cu achiziționarea versiunii lui complete. Atunci când scanerul gratuit detectează probleme, le puteți fixa folosind funcția manual repair, care este gratuită, sau puteți decide să achiziționați versiunea completă pentru a le fixa automat.
Software Alternant
Fiecare software are un anumit scop. Dacă nu ați reușit să fixați fișierele corupte cu Fortect, încercați să rulați SpyHunter 5.
Software Alternant
Fiecare software are un anumit scop. Dacă nu ați reușit să fixați fișierele corupte cu Intego, încercați să rulați Combo Cleaner.

Manual de înlăturare a virusului HakunaMatata

Înlăturaţi HakunaMatata utilizând Safe Mode with Networking

În cazul în care virusul de tip ransomware previne instalarea, actualizarea şi rularea software-ului antivirus sau de eliminare malware, urmaţi aceşti paşi. Aceste instrucţiuni vă vor ajuta să reporniţi PC-ul în Safe Mode şi să începeţi eliminarea automată a malware-ului.

 • Pasul 1: Reporniţi calculatorul pentru a Safe Mode with Networking
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Apăsaţi Start Shutdown Restart OK.
  2. Atunci când calculatorul dumneavoastră devine activ, începeţi apăsând de mai multe ori pe F8 până când observaţi fereastra Advanced Boot Options
  3. Select Safe Mode with Networking from the list Selectaţi 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Apăsaţi butonul Power de pe ecranul de autentificare Windows. Acum ţineţi apăsat pe Shift, care se află pe tastatura dumneavoastră, şi apăsaţi pe Restart..
  2. Acum selectaţi Troubleshoot Advanced options Startup Settings şi în final apăsaţi pe Restart.
  3. Imediat după ce calculatorul dumneavoastră devine activ, selectaţi Enable Safe Mode with Networking din fereastra Startup Settings. Selectaţi 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Pasul 2: Înlătură HakunaMatata

  Autentificaţi-vă în contul infectat şi porniţi browserul. Descărcaţi FortectIntego sau un alt program anti-spyware sigur. Actualizaţi-l după care efectuaţi o scanare completă a sistemului şi înlăturaţi fişierele maliţioase care aparţin ransomware-ului şi finalizaţi înlăturarea lui HakunaMatata.

În cazul în care ransomware-ul blockează Safe Mode with Networking, încercaţi următoarea metodă.

Înlăturaţi HakunaMatata utilizând System Restore

Mai jos, puteţi încerca alte metode pentru a vă reporni PC-ul şi pentru a rula o scanare completă a sistemului cu software-ul de securitate preferat.

 • Pasul 1: Reporniţi calculatorul pentru a Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Apăsaţi Start Shutdown Restart OK.
  2. Atunci când calculatorul dumneavoastră devine activ, începeţi apăsând de mai multe ori pe F8 până când observaţi fereastra Advanced Boot Options
  3. Select Command Prompt from the list Selectaţi 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Apăsaţi butonul Power de pe ecranul de autentificare Windows. Acum ţineţi apăsat pe Shift, care se află pe tastatura dumneavoastră, şi apăsaţi pe Restart..
  2. Acum selectaţi Troubleshoot Advanced options Startup Settings şi în final apăsaţi pe Restart.
  3. Imediat după ce calculatorul dumneavoastră devine activ, selectaţi Enable Safe Mode with Command Prompt din fereastra Startup Settings. Selectaţi 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Pasul 2: Resetaţi fişierele şi setările sistemului
  1. Imediat ce apare fereastra Command Prompt, introduceţi cd restore şi apăsaţi pe Enter. Introduceţi 'cd restore' fără ghilimele şi apăsaţi pe 'Enter'
  2. Acum tastaţi rstrui.exe şi apăsaţi din nou pe Enter.. Introduceţi 'rstrui.exe' fără ghilimele şi apăsaţi pe 'Enter'
  3. Când apare o fereastră nouă, apăsaţi pe Next şi selectaţi punctul de restaurare care este înaintea infiltrării lui HakunaMatata. După ce veţi face acest lucru, apăsaţi Next. Atunci când apare fereastra 'System Restore', selectaţi 'Next' Selectaţi punctul de restaurare şi apăsaţi pe 'Next'
  4. Acum apăsaţi pe Yes pentru a începe restaurarea sistemului. Apăsaţi 'Yes' şi începeţi restaurarea sistemului
  După ce setezi sistemul pe o dată anterioară, descarcă şi scanează calculatorul cu FortectIntego şi asigură-te că HakunaMatata a fost eliminat cu succes

Bonus: Recuperaţi-vă datele

Ghidul prezentat mai sus v-ar putea ajuta să eliminaţi HakunaMatata din calculatorul dumneavoastră. Pentru a vă recupera fişierele criptate, vă recomandăm să utilizaţi un ghid mai detaliat pregătit de către experţii noştri din securitate, faravirus.ro.

Imediat după ce eliminarea lui HakunaMatata a fost finalizată, vă puteţi gândi la soluţiile de recuperare date. Dacă nu aveţi copii de rezervă, şansele de a vă restaura complet fişierele criptate nu sunt foarte mari. Cu toate acestea, ar trebui să încercaţi aceste opţiuni şi să sperăm că veţi reuşi să recuperaţi măcar câteva din fişiere. În plus, puteţi crea copii ale fişierelor criptate şi să le stocaţi pe un dispozitiv extern. Poate un decriptor gratuit va fi lansat în curând, şi veţi putea să vă decriptaţi fişierele personale.

Dacă fişierele dumneavoastră au fost criptate de către HakunaMatata, puteţi utiliza diverse metode pentru a le recupera:

Opţiunea 1: Data Recovery Pro

Este un mod automat de a vă recupera fişierele utilizând Data Recovery Pro. Această unealtă a fost creată pentru a recupera fişiere pierdute sau corupte; totuşi, a fost actualizat recent şi acum poate decripta unele fişiere criptate. Urmaţi aceşti paşi pentru a utiliza această unealtă:

 • Descărcare Data Recovery Pro;
 • Urmaţi paşii din setările Data Recovery şi instalaţi programul în calculatorul dumneavoastră;
 • Lansaţi-l şi scanaţi-vă calculatorul pentru fişierele criptate de către ransomware-ul HakunaMatata;
 • Recuperaţi-le.

Opţiunea 2: Windows Previous Versions feature

Dacă aţi activat funcţia System Restore înainte de atacul lui HakunaMatata, puteţi utiliza această funcţie pentru a recupera fişiere individuale. Reţineţi că această metodă nu vă poate ajuta să recuperaţi toate fişierele pierdute. Totuşi, dacă aţi pierdut documente extrem de importante urmaţi aceşti paşi:

 • Căutaţi un fişier criptat pe care doriţi să îl recuperaţi şi apăsaţi dreapta pe el;
 • Selectaţi “Properties” şi mergeţi la fereastra “Previous versions”;
 • Aici, verificaţi fiecare copie disponibilă a fişierelui în “Folder versions”. Ar trebui să selectaţi versiunea pe care doriţi să o recuperaţi şi apăsaţi “Restore”.

Opţiunea 3: ShadowExplorer

Vestea bună este că este posibil ca virusul HakunaMatata să nu fi şters Shadow Volume Copies ale fişierelor ţintite. Prin urmare, Shadow Explorer vă poate ajuta să recuperaţi fişierele din copiile din  umbră. Urmaţi aceşti paşi:

 • Descarcă Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Urmaţi setarea de instalare Shadow Explorer şi instalaţi această aplicaţie în calculatorul dumneavoastră.
 • Lansaţi programul şi treceţi prin meniul sus-jos din colţul stânga sus pentru a selecta diskul cu datele criptate. Verificaţi ce dosare se află acolo.
 • Apăsaţi dreapta pe dosarul pe care doriţi să îl recuperaţi şi selectaţi “Export”. De asemenea, puteţi selecta locul unde doriţi să îl stocaţi.

În final, ar trebui să luaţi în considerare tot timpul protecţia împotriva cripto-ransomware-urilor. Pentru a vă proteja calculatorul de HakunaMatata precum şi de alte ransomware-uri, utilizaţi un anti-spyware bun, precum FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner sau Malwarebytes.

Despre autor
Jake Doevan
Jake Doevan - Viaţa este prea scurtă pentru a-ţi pierde timpul cu viruşi

Dacă acest ghid gratuit de înlăturare v-a ajutat şi sunteţi satisfăcut de serviciile noastre, vă rugăm să luaţi în considerare a face o donaţie pentru a menţine acest serviciu în viaţă. Chiar şi o sumă mică va fi apreciată.

Contactați Jake Doevan
Despre compania Esolutions

Ghiduri de înlăturare în alte limbi