Elimină virusul Matrix (Ghid de înlăturare) - Instrucţiuni îmbunătăţite

Ghid de înlăturare a viruşilor Matrix

Ce este Ransomware-ul Matrix?

Ransomware-ul Matrix se ridică

Virusul Matrix, cunoscut şi ca ransomware-ul [email protected] , funcţionează ca şi un cripto-troian. A fost observat de către cercetătorii de malware pe 1 decembrie, 2016. Virusul are ca şi temă filmul Matrix, şi ţinteşte utilizatorii vorbitori de limbă engleză şi rusă deoarece nota de recompensă salvată în sistemul calculatorului este scrisă prima dată în rusă, şi după în limba engleză. Nota de recompensă este numită matrix-readme.rtf, şi comandă victimei să contacteze escrocii prin adresele de email furnizate: [email protected] sau [email protected]. Cu siguranţă este diferit de acei viruşi care doar oferă adresa de Bitcoin şi link-urile de unde pot obţine această monedă virtuală. Mai mult, escrocii folosesc un cont de email Yahoo, care nu este considerat sigur (pentru escroci).

Imediat după ce un astfel de malware compromite un calculator, fişierele personale devin inutile deoarece virusul le modifică la nivel structural. Cu alte cuvinte, virusul aplică criptarea de tip AES-RSA pentru a le face inaccesibile pentru utilizator, şi de asemenea, suplimentează numele original al fişierelor cu extensia .matrix. Dacă sunteţi în căutarea cheii de decriptare Matrix, ar trebui să ştiţi că momentan nu există niciuna. Este extrem de dificil să decriptaţi fişierele fără a şti cheia de decriptare, şi din acest motiv dezvoltatorii de ransomware depun eforturi pentru a o ascunde de utilizator. În mod normal, ei pur şi simplu transferă cheia de decriptare pe serverele lor, astfel încât victima să nu poată ajunge la ea. Ei oferă această cheie în schimbul recompensei, însă există câteva motive pentru care nu ar trebui să o plătiţi. Principalul motiv pentru care ar trebui să păstraţi banii este pentru că creatorii de malware au tendinţa de a nu oferi uneltele de decriptare după ce primesc recompensa. De ce ar trebui? Ei au nevoie doar de banii dumneavoastră, şi cu siguranţă nu le pasă de fişierele dumneavoastră. Prin urmare, vă sfătuim să nu daţi banii criminalilor cibernetici, şi să eliminaţi virusul de tip ransomware Matrix în grabă. Puteţi utiliza unelte anti-malware, precum FortectIntego sau Malwarebytes, pentru eliminarea ransomware-ului.

Exemple ale ransomware-ului MatrixEscrocii din spatele ransomware-ului Matrix îşi manipulează victimele hărţuindu-le prin notificări false de la FBI

Vă sugerăm să creaţi copii de rezervă ale datelor criptate şi să le păstraţi undeva în siguranţă până când cineva va lansa o unealtă gratuită de decriptare – dacă aţi auzit de TeslaCrypt sau PrincessLocker , probabil veţi înţelege că este posibil să decriptaţi fişierele după ce au fost criptate; totuşi, cercetătorii de malware trebuie să petreacă mult timp pentru a crea decriptori de malware, deci trebuie să aveţi răbdare!

Versiuni ale acestui ransomware

Ransomware-ul TheMatrixHasYou. Un alt exemplu al malware-ului Matrix, a apărut recent, şi pare a fi versiunea iniţială a virusului. Exact ca şi virusul [email protected], modifică fişierele, făcându-le inutile. Transformă documente, poze, baze de date, prezentări, filme, şi alte fişiere păstrate de victimă în calculator, în fişiere inutile care ocupă spaţiu dar nu pot fi utilizate în vreun mod. Singura diferenţă notabilă dintre versiunea iniţială a acestui ransomware şi a virusului TheMatrixHasYou este că ultima oferă diferite adrese de email pentru contact: [email protected] şi [email protected], şi lasă infomaţii despre atac în fişierul <ID-ul victimei>.MATRIX-KEY.RTF. Această versiune este de asemenea foarte periculoasă, şi momentan, nu există antidot pentru otrava ei. Dacă fişierele dumneavoastră au fost criptate, ar trebui să le restauraţi din copiile de rezervă, sau să aveţi răbdare până când inginerii cercetători de malware descoperă un mod de a-l sparge şi de a crea un decriptor gratuit. Până atunci, eliminaţi malware-ul Matrix, pentru a vă proteja PC-ul de alte malware-uri.

Actualizare martie 2017: Matrix terorizează utilizatorii cu o notificare falsă de la FBI

Primirea unei alerte urgente de la Biroul Federal de Investigaţii, Securitatea Naţională sau vreo altă instituţie legală nu este o experienţă plăcută, atât timp cât este reală. De asemenea, instituţii similare inspiră răufăcătorii cibernetici să îşi lustruiască tehnicile de atac. Versiunea curentă a malware-ului Matrix, îşi înspăimântă utilizatorii, făcându-i să creadă că PC-urile şi datele din acestea au fost blocate din cauza violării legilor din SUA. Mesajele contrafăcute pretind că dispozitivele lor au fost blocate din cauză că au fost detectate pornografii infantile şi alte activităţi criminale, similare. De asemenea, fac referinţă la Codul Criminal pentru a înşela şi mai mult victimele. Totuşi, unii internauţi infectaţi pot verifica articolul de referinţă şi pot descoperi un conţinut diferit. Reţineţi că instituţiile menţionate nu vă îndeamnă să plătiţi bani într-un anumit timp.

Hackerii din spatele lui Matrix se aşteaptă să emiteţi plata în termen de 96 de ore pentru a scăpa de sentinţa de închisoare pe viaţă. Nu este dificil să vă daţi seama de înşelăciune deoarece escrocii oferă o adresă de Bitcoin şi [email protected] şi [email protected]. Trebuie să fiţi vigilent atunci când verificaţi dosarul de spam. Nu deschideţi ataşamente ale email-urilor înainte să verificaţi expeditorul. Hackerii, deseori, lasă greşeli gramaticale şi de scriere în astfel de mesaje. Infectarea cu Matrix este efectuată cu ajutorul fişierului executabil JNwpM1mu.exe. Poate ocupa un dispoziv prin intermediul lui HEUR/QVM10.1.0000.Malware.Gen, malicious_confidence_100% (D),TR/Crypt.Xpack.uhqit, şi a altor troiani similari.

Tehnicile de atac ale malware-ului

Desigur, nimeni nu doreşte să devină victima unui atac ransomware. Din nefericire, mulţi utilizatori nu sunt conştienţi de ameninţarea ransomware, deci pot deveni victime cu uşurinţă. Dacă mai credeţi că opţiunea „Implicită” sau „Standard” de a instala descărcările este încă cea mai bună, vă înşelaţi. Aceste setări, deseori ascund invitaţii de a încerca „software-uri terţe recomandate” care pot fi nesigure. Cu toate că în trecut, pachetele de software erau folosite pentru a furniza doar programe legitime, în ziua de azi, escrocii reuşesc să furnizeze şi malware împreună cu programele ce par sigure .

Mai mult, puteţi primi un virus maliţios şi prin email. Vă rugăm să aveţi grijă pe ce apăsaţi, instalaţi sau doar descărcaţi în calculator. Nu fiecare fişier ce pare legitim şi sigur, este chiar sigur în realitate; prin urmare, nu ar trebui să deschideţi scrisori dubioase înainte de a verifica dacă expeditorul este chiar cine pretinde că ar fi. Puteţi găsi informaţii despre astfel de expeditori, căutându-le pe google contul de email. Următoarea măsură de prevenire a ransomware-ului este să creaţi copii de rezervă ale fişierelor. Copiile de rezervă sunt esenţiale deoarece este singurul mod prin care vă puteţi recupera fişierele în cazul în care virusul de tip ransomware le criptează. În final, instalaţi un software anti-malware pentru a vă păstra fişierele personale în siguranţă.

Eliminaţi virusul Matrix în loc să plătiţi recompensa

Acum, când ştiţi cum se răspândeşte ransomware-ul şi cum să evitaţi instalarea acestor viruşi, probabil doriţi să eliminaţi virusul Matrix cât mai repede posibil. Prima întrebare la care ar trebui să răspundeţi este dacă aveţi sau nu o unealtă de eliminare malware. Dacă nu, urmaţi aceste instrucţiuni de eliminare pentru a elimina virusul Matrix din sistem, odată pentru totdeauna. Pentru a-l elimina, aveţi nevoie de un software anti-malware. Înainte de a a face acest lucru, porniţi PC-ul urmând instrucţiunile de mai jos.

Acum, să discutăm partea de recompensă. În primul rând, dacă sunteţi dispus să o plătiţi, nu ştergeţi infecţia, faceţi asta după. Totuşi, vă RECOMANDĂM să nu plătiţi recompensa. Există numeroase motive pentru care nu se merită să o plătiţi; există posibilităţi insuficiente ca criminalii să decidă să vă dea cheia de decriptare pentru a vă debloca fişierele . În plus, dacă îi plătiţi, încurajaţi escrocii să continue să creeze mai multe malware-uri. Acest lucru va cauza creşterea numărului de victime ale ransomware-urilor. Cu toate că nu este un mod direct de a lupta contra ransomware-urilor, poate ajuta la scăderea numărului de cazuri de ransomware, în general. Dacă victimele nu mai plătesc recompensele, criminalii cibernetici nu vor mai vedea rostul de a le crea.

Descărcare
faceţi acum!
Descărcare
Fortect Fericirea
Garantată
Descărcare
Intego Fericirea
Garantată
Compatibil cu Microsoft Windows Compatibil cu macOS
Ce trebuie să fac dacă a eşuat
Dacă nu aţi reuşit să eliminaţi daunele aduse de virus folosind Fortect Intego, sadresaţi o întrebare echipei noastre de suport tehnic şi oferiţi cât mai multe detalii posibile.
Fortect Intego are un scaner gratuit, limitat. Fortect Intego oferă mai multe odată cu achiziționarea versiunii lui complete. Atunci când scanerul gratuit detectează probleme, le puteți fixa folosind funcția manual repair, care este gratuită, sau puteți decide să achiziționați versiunea completă pentru a le fixa automat.
Software Alternant
Fiecare software are un anumit scop. Dacă nu ați reușit să fixați fișierele corupte cu Fortect, încercați să rulați SpyHunter 5.
Software Alternant
Fiecare software are un anumit scop. Dacă nu ați reușit să fixați fișierele corupte cu Intego, încercați să rulați Combo Cleaner.

Manual de înlăturare a virusului Matrix

Înlăturaţi Matrix utilizând Safe Mode with Networking

 • Pasul 1: Reporniţi calculatorul pentru a Safe Mode with Networking
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Apăsaţi Start Shutdown Restart OK.
  2. Atunci când calculatorul dumneavoastră devine activ, începeţi apăsând de mai multe ori pe F8 până când observaţi fereastra Advanced Boot Options
  3. Select Safe Mode with Networking from the list Selectaţi 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Apăsaţi butonul Power de pe ecranul de autentificare Windows. Acum ţineţi apăsat pe Shift, care se află pe tastatura dumneavoastră, şi apăsaţi pe Restart..
  2. Acum selectaţi Troubleshoot Advanced options Startup Settings şi în final apăsaţi pe Restart.
  3. Imediat după ce calculatorul dumneavoastră devine activ, selectaţi Enable Safe Mode with Networking din fereastra Startup Settings. Selectaţi 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Pasul 2: Înlătură Matrix

  Autentificaţi-vă în contul infectat şi porniţi browserul. Descărcaţi FortectIntego sau un alt program anti-spyware sigur. Actualizaţi-l după care efectuaţi o scanare completă a sistemului şi înlăturaţi fişierele maliţioase care aparţin ransomware-ului şi finalizaţi înlăturarea lui Matrix.

În cazul în care ransomware-ul blockează Safe Mode with Networking, încercaţi următoarea metodă.

Înlăturaţi Matrix utilizând System Restore

 • Pasul 1: Reporniţi calculatorul pentru a Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Apăsaţi Start Shutdown Restart OK.
  2. Atunci când calculatorul dumneavoastră devine activ, începeţi apăsând de mai multe ori pe F8 până când observaţi fereastra Advanced Boot Options
  3. Select Command Prompt from the list Selectaţi 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Apăsaţi butonul Power de pe ecranul de autentificare Windows. Acum ţineţi apăsat pe Shift, care se află pe tastatura dumneavoastră, şi apăsaţi pe Restart..
  2. Acum selectaţi Troubleshoot Advanced options Startup Settings şi în final apăsaţi pe Restart.
  3. Imediat după ce calculatorul dumneavoastră devine activ, selectaţi Enable Safe Mode with Command Prompt din fereastra Startup Settings. Selectaţi 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Pasul 2: Resetaţi fişierele şi setările sistemului
  1. Imediat ce apare fereastra Command Prompt, introduceţi cd restore şi apăsaţi pe Enter. Introduceţi 'cd restore' fără ghilimele şi apăsaţi pe 'Enter'
  2. Acum tastaţi rstrui.exe şi apăsaţi din nou pe Enter.. Introduceţi 'rstrui.exe' fără ghilimele şi apăsaţi pe 'Enter'
  3. Când apare o fereastră nouă, apăsaţi pe Next şi selectaţi punctul de restaurare care este înaintea infiltrării lui Matrix. După ce veţi face acest lucru, apăsaţi Next. Atunci când apare fereastra 'System Restore', selectaţi 'Next' Selectaţi punctul de restaurare şi apăsaţi pe 'Next'
  4. Acum apăsaţi pe Yes pentru a începe restaurarea sistemului. Apăsaţi 'Yes' şi începeţi restaurarea sistemului
  După ce setezi sistemul pe o dată anterioară, descarcă şi scanează calculatorul cu FortectIntego şi asigură-te că Matrix a fost eliminat cu succes

Bonus: Recuperaţi-vă datele

Ghidul prezentat mai sus v-ar putea ajuta să eliminaţi Matrix din calculatorul dumneavoastră. Pentru a vă recupera fişierele criptate, vă recomandăm să utilizaţi un ghid mai detaliat pregătit de către experţii noştri din securitate, faravirus.ro.

Dacă fişierele dumneavoastră au fost criptate, puteţi încerca metodele sugerate de noi pentru a le recupera. Totuşi, vă sugerăm să creaţi copii de rezervă ale fişierelor criptate pentru a avea o copie intactă. Uneori, eşecul de a decripta fişierele le poate distruge complet!

Dacă fişierele dumneavoastră au fost criptate de către Matrix, puteţi utiliza diverse metode pentru a le recupera:

Data Recovery Pro

 

Dacă doriţi, puteţi utiliza Data Recovery Pro pentru a vă decripta fişierele. Puteţi găsi mai jos instrucţiuni complete despre cum puteţi utiliza această unealtă.

 • Descărcare Data Recovery Pro;
 • Urmaţi paşii din setările Data Recovery şi instalaţi programul în calculatorul dumneavoastră;
 • Lansaţi-l şi scanaţi-vă calculatorul pentru fişierele criptate de către ransomware-ul Matrix;
 • Recuperaţi-le.

Găsiţi-le cu Windows Previous Versions

Windows Previous Versions este util atunci când versiunile curente ale datelor sunt corupte. Dacă funcţia System Restore a fost activată, puteţi încerca să vă recuperaţi chiar acum fişierele. Reţineţi că această metodă ajută la fixarea individuală a fişierelor, deci dacă doriţi să restauraţi un număr mare de fişiere în acelaşi timp, nu ar trebui să optaţi pentru această metodă.

 • Căutaţi un fişier criptat pe care doriţi să îl recuperaţi şi apăsaţi dreapta pe el;
 • Selectaţi “Properties” şi mergeţi la fereastra “Previous versions”;
 • Aici, verificaţi fiecare copie disponibilă a fişierelui în “Folder versions”. Ar trebui să selectaţi versiunea pe care doriţi să o recuperaţi şi apăsaţi “Restore”.

În final, ar trebui să luaţi în considerare tot timpul protecţia împotriva cripto-ransomware-urilor. Pentru a vă proteja calculatorul de Matrix precum şi de alte ransomware-uri, utilizaţi un anti-spyware bun, precum FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner sau Malwarebytes.

Despre autor
Lucia Danes
Lucia Danes - Cercetător viruşi

Dacă acest ghid gratuit de înlăturare v-a ajutat şi sunteţi satisfăcut de serviciile noastre, vă rugăm să luaţi în considerare a face o donaţie pentru a menţine acest serviciu în viaţă. Chiar şi o sumă mică va fi apreciată.

Contactați Lucia Danes
Despre compania Esolutions

Ghiduri de înlăturare în alte limbi