Prevenirea virusului Locky: 5 sfaturi pentru a prelua controlul

Este dificil să descoperi un utilizator de Internet care să nu fi auzit de virusul Locky şi de daunele aduse la scală înaltă în întreaga lume. În cazul în care utilizaţi internetul foarte rar şi nu aţi auzit de acest virus, şi de ce cauzează atât de mult haos, atunci este de datoria noastră să vă facem conştienţi de această ameninţare cibernetică. Virusul Locky este un program de tip ransomware, care ţinteşte datele dumneavoastră personale şi le criptează. După acest lucru, va afişa o notificare de răscumpărare în care se cere o anumită sumă de bani pentru ca dumneavoastră să recuperaţi datele criptate. Datorită complexităţii acestui virus, a reuşit să infecteze mii de calculatoare din întreaga lume şi se crede că a obţinut milioane de dolari de la utilizatori privaţi şi corporaţii. În mod surprinzător, acest virus încă nu a fost oprit şi încă mai produce daune în lumea virtuală. Prin urmare, am oferit unele recomandări care vă vor ajuta să preveniţi infiltrarea lui Locky şi să diminuaţi daunele. Acestea sunt listate mai jos:

  • Evitaţi deschiderea email-urilor dubioase sau a celor de tip spam, care par a fi trimise de către instituţii guvernamentale. S-a observat că malware-ul preferă să se răspândească prin email-uri care conţin ataşamente de tip Word sau JavaScript. Atenţie la orice email-uri, care au ca subiect ATTN: Chitanţa J-98223100 sau ceva similar. Chiar dacă aveţi de a face în mod normal cu astfel de instituţii, contactaţi-le direct în cazul în care aveţi îndoieli. Dacă lucraţi într-o companie, instruiţi-vă colegii să fie atenţi cu orice email primit de la expeditori necunoscuţi. De asemenea, ar trebui să îi înştiinţaţi de această ameninţare.
  • Creaţi copii de rezervă ale fişierelor din sistem în mod regulat. Puteţi utiliza drive-uri externe, soluţii de creare copii online, depozite de tip cloud şi alte soluţii pentru a păstra în siguranţă copii ale celor mai valoroase fişiere. Atenţie la faptul că în majoritatea cazurilor datele ţinute pe soluţii online de depozitare (Dropbox, Google Drive sau Microsoft OneDrive) pot fi afectate de ransomware deoarece sunt conectate la calculatorul dumneavoastră prin reţea.
  • Instalaţi un software de securitate demn de încredere. Este esenţial să aveţi unul din moment ce este posibil să treceţi cu vederea fişierele infectate, în mod special troienii, care au tendinţa de a se deghiza. Mai mult, este vital să vă actualizaţi regulat anti-spyware-ul şi anti virusul astfel încât software-ul să primească cele mai noi definiţii de virus şi cât mai frecvent posibil. Programul anti-malware poate fi la îndemână şi atunci când aveţi de a face cu un malware mai slab.
  • Actualizaţi-vă zilnic software-ul de sistem. Desigur, actualizarea este crucială. Având cea mai nouă versiune de browser înseamnă că probabilitatea unui atac de ransomware este diminuată. Mai mult, reînnoirea programelor din sistem nu asigură doar o performanţă eficientă ci şi o diminuare a unei posibile coruperi.
  • Dezactivaţi setările macro. Una dintre proprietăţile particulare ale ransomware-ului Locky este că se auto activează în cazul în care setările macro sunt active în sistem. Dacă nu sunt, vi se va cere să le activaţi. Desigur, ar trebui să ignoraţi o astfel de cerere. Indiferent dacă macro-urile sunt dezactivate ca implicit de către Microsoft, ar trebui să vă asiguraţi că setările din calculatorul dumneavoastră şi cele ale colegilor sunt corecte.

Ca şi concluzie, aceste măsuri de securitate ar trebui să vă ajute să vă menţineţi în siguranţă în faţa ransomware-urilor. Totuşi, fiţi realistic şi amintiţi–vă că „speraţi ce e mai bun, dar pregătiţi-vă pentru ce e mai rău”. Dacă sunteţi infectat, citiţi ghidul de eliminare Locky.

Despre autor
Jake Doevan
Jake Doevan - Viaţa este prea scurtă pentru a-ţi pierde timpul cu viruşi

Contactați Jake Doevan
Despre compania Esolutions

Citiţi în alte limbi