Optimizatorii de PC

de Julie Splinters - - Actualizat | De tip: Optimizatorii de PC

Uneltele de optimizare PC sunt programe proiectate pentru a fixa anumite probleme ale sistemului, stocării şi alte probleme generale, pentru a îmbunătăţi calitatea de utilizare zilnică a calculatorului. „Vă protejează intimitatea şi face calculatorul mai rapid şi mai sigur!”; „Oferă un proces simplu, pas cu pas, pentru a vă ajuta să eliminaţi fişierele inutile din calculatorul dumneavoastră!”; „Face curat pe disk, fixează erorile şi asigură o performanţă stabilă”. Acestea sunt doar câteva din menţionările de pe site-urile ce promovează optimizatori de PC. Totuşi, există numeroase programe care oferă servicii similare, deci cum puteţi să vă daţi seama care merită instalate şi care sunt doar o risipă de spaţiu?

În următoarele secţiuni, vom discuta despre tipurile de programe de optimizare a calculatorului care sunt, cum pot aduce un beneficiu sistemului, şi cum diferă de utilităţile antivirus. Mai târziu, vom discuta despre optimizatorii de PC corupţi, care sunt riscurile păstrării acestora în calculator, şi vom oferi câteva sfaturi utile despre cum puteţi recunoaşte o unealtă de optimizare maliţioasă.

Tipuri de optimizatori de PC şi funcţionalitatea lor

După cum am menţionat deja, există optimizatori pentru aproape fiecare problemă care ar putea să apară în timp ce utilizaţi calculatorul. Alte utilităţi de mentenanţă a PC-ului pur şi simplu îmbunătăţeasc sistemul pentru o performanţă mai bună. Este interesant faptul că astfel de utilităţi, deseori, primesc multe critici online. Rezultatele căutărilor din topul Google oferă articole în care majoritatea uneltelor de optimizare sunt clasificate ca şi inutile şi reducătoare de performanţă. Chiar şi aşa, există câteva categorii ale acestor unelte care se evidenţiază, şi chiar unii experţi le recomandă:

  • Curăţători de PC. Acest software este creat cu intenţia de a îmbunătăţi performanţa calculatorului dumneavoastră, scăpând de componentele inutile din sistem. Aceste componente pot include, fişiere inutile vechi şi corupte, date din cache, istoricul de pe internet, cookies, documente şterse, etc. Unii utilizatori experimentaţi pot pretinde că astfel de utilităţi sunt inutile, deoarece curăţarea componentelor menţionate poate fi efectuată manual, însă pentru utilizatorii normali, este mai convenabilă utilizarea unei unelte automate care oferă de toate. Deci, în loc să căutaţi chiar dumneavoastră problema, vă puteţi îmbunătăţi sistemul doar cu câteva click-uri.
  • Optimizatori de memorie. Aceste utilităţi vor fi cei mai buni prieteni, dacă duceţi lipsă de spaţiu pe hard drive. Optimizatorii de memorie, deseori sunt combinaţi cu uneltele de defragmentare, care colectează fişierele de sistem împrăştiate şi le pune în ordine, îmbunătăţind semnificativ performanţa sistemului, şi mărind viteza drive-ului. Desigur, sistemele de operare, de obicei, au funcţii de defragmentare deja construite care pot şi ar trebui utilizate regular. Însă, în cazul în care aveţi nevoie de ajutor ca să vă setaţi sistemul, există unele unelte terţe pe care vă puteţi baza. Reţineţi, există foarte mulţi escroci care oferă optimizatori falşi de memorie, deci trebuie să acordaţi atenţie pentru a alege o unealtă de încredere ce ar putea să îmbunătăţească maşina, în loc să îi diminueze performanţa.
  • Suite complete pentru securitate. Dacă aţi obţinut o unealtă de optimizare pentru fiecare funcţie individuală a calculatorului, în curând nu veţi mai avea spaţiu pentru a vă stoca documentele personale. Este posibil să luaţi în considerare dacă nu este mai convenabil să aveţi o unealtă care să combine toate funcţiile şi să ofere un serviciu cu toate incluse? Ei bine, dezvoltatorii de programe au avut aceeaşi idee şi au venit cu suite care oferă atât funcţii de optimizare a sistemului cât şi de securitate. De obicei, aceste utilităţi oferă o multitudine de funcţii diferite, inclusiv curăţare PC, optimizare de memorie, şi bineînţeles filtre antivirus. Administrarea rapidă şi facilă a acestor unelte le face destul de populare printre utilizatorii normali de calculatoare, cu toate că profesioniştii sugerează că un rezultat mai eficient poate fi obţinut prin păstrarea separată a utilităţilor antivirus şi a celor de mentenanţă a sistemului.

Software de optimizare PC vs. antivirus

Deoarece deja am atins subiectul de securitate a calculatorului, ar trebui să discutăm şi despre relaţia dintre antiviruşi şi uneltele de optimizare PC. Uitându-ne separat la ele, nu este dificil de observat faptul că există destule similarităţi între acestea două. Ambele tipuri de programe sunt proiectate pentru a diminua vulnerabilităţile sistemului, pentru a-l proteja de potenţiale breşe din securitate. După cum am menţionat în secţiunea anterioară, există utilităţi care combină ambele soluţii de mentenanţă a calculatorului.

Chiar şi aşa, este de înţeles locul din care vin criticile pentru aceste utilităţi. Un astfel de software deseori ocupă foarte mult spaţiu pe disk, utilizează o mare parte din CPU şi afectează performanţa PC-ului atunci când rulează. Într-un mod paradox, problemele de performanţă duc la un sistem mai vulnerabil. În plus, utilităţile antivirus sunt aşa numitele programe lucrătoare, deci trebuie să ruleze tot timpul, în timp ce optimizarea sistemului poate fi efectuată ocazional. Acest lucru poate fi rezolvat cu uşurinţă păstrând doar două utilităţi care se pot suplimenta între ele, şi pot fi utilizate doar în caz de nevoie.

Optimizatorii falşi de PC:

Am menţionat deja despre recenziile negative primite de către uneltele de optimizare a sistemului de la comunitatea tehnologică. Haideţi să ne uităm în detaliat la originile acestei neîncrederi.

Cu toate că unele unelte de optimizare PC chiar pot îmbunătăţi performanţa sistemului, există numeroase programe false ce sunt proiectate în scopuri total diferite. În general, aceste utilităţi îşi au propriul website oficial unde sunt promovate identic cu programele legitime, deci virtual, este imposibil de spus care dintre aceste unelte sunt sigure. Adevăratele culori ale acestor programe se arată atunci când sunt instalate în calculator. Este posibil să vi se afişeze că starea sistemului este „critică”. şi notificările intrusive vor face acest lucru veridic. Totuşi, de cele mai multe ori, nu este nimic în neregulă cu calculatorul în afară de unealta de optimizare falsă care face tot acest haos. Dezvoltatorii acestor programe înşelătoare, înspăimântă utilizatorii şi îi face să cumpere versiunea completă a utilităţilor funcţionale non existente, adunând o adevărată avere. Pentru a evita obţinerea unui program corupt, tot timpul trebuie să citiţi recenziile utilizatorilor despre software-ul pe care intenţionaţi să îl instalaţi în calculator, sau consultaţi experţii din securitate.

Ca şi concluzie, ar trebui să notăm că uneltele de optimizare a sistemului vă pot ajuta în utilizarea zilnică a calculatorului, însă nu trebuie să vă bazaţi pe ele pentru a vă fixa toate problemele sau să vă readucă maşina la viaţă. Deci, vă sugerăm să evaluaţi cu atenţie şi să selectaţi ce fel de utilităţi de optimizare PC pot avea un impact pozitiv asupra sistemului dumneavoastră şi să alegeţi doar uneltele care ar putea face acest lucru.

Ultimele recenzii ale programelor

Informaţie actualizată: 2016-11-24

Citiţi în alte limbi