Optimizatori de PC corupţi

de Lucia Danes - - Actualizat | De tip: Optimizatori de PC corupţi

Experţii IT şi specialiştii din securitatea cibernetică au fost tot timpul sceptici în legătură cu uneltele de optimizare PC-uri. Deseori, aceştia pretind că astfel de unelte sunt doar o risipă de bani şi spaţiu din calculator. În plus, profesioniştii din IT punctează că aceste programe rar au un impact vizibil asupra performanţei sistemului şi evidenţiază că acelaşi nivel de optimizare poate fi atins manual, fără a fi nevoit să cheltuiţi un leu. Unii utilizatori pot spune că nu au timp sau abilităţile necesare pentru a efectua astfel de proceduri, deci optimizatorii de PC-uri sunt uneltele către care s-ar duce în caz de nevoie. Desigur, aceste programe au anumite beneficii precum şi dezavantaje, şi este posibil să avem opinii diferite în ceea ce priveşte faptul dacă se merită sau nu obţinerea lor. Însă, având în minte numărul mare de astfel de software-uri, este mai important să ştim să distingem între optimizatorii de PC legitimi şi cei corupţi.

Care este scopul optimizatorilor de PC?

Dacă navigaţi online în mod regulat, este posibil să fi observat reclame ce vă ofereau descărcarea unui software care ar îmbunătăţi performanţa calculatorului, ar curăţa fişierele inutile şi ar rezolva o mulţime de alte probleme. Pentru aceste lucruri sunt proiectaţi optimizatorii de PC. Poate să vă ajute la utilizarea zilnică a calculatorului prin curăţarea automată a dosarului de gunoi, intrări de regiştri vechi, datele înregistrate sau alte informaţii asociate browserului. Alte unelte vă pot ajuta să restauraţi documente ce au fost şterse din greşeală, sau chiar să vă poată trece peste criptarea unui ransomware şi să ajute la recuperarea unora dintre fişierele blocate. În final, puteţi alege şi suite complete de securitate care combină anumite utilităţi şi programe de securitate, oferind utilizatorilor o protecţie extinsă şi serviciu de optimizare. Deci, aceste unelte pot fi utile celor care nu au încredere în abilităţile lor de a efectua anumite sarcini sau utilizatorilor care mai degrabă ar avea o utilitate automată care să aibă grijă de anumite probleme în doar câteva minute. Puteţi citi mai multe despre beneficiile acestor programe legitime de administrare a calculatoarelor în categoria optimizatorilor de PC.

Cum se diferenţiază optimizatorii de PC escroci faţă de cei legitimi?

Poate fi o întrebare simplă, însă care cere un răspuns. Nu puteţi evita programele cu potenţial periculos dacă nu cunoaşteţi câteva caracteristici care le disting faţă de cele legitime. Desigur, cea mai evidentă diferenţă este faptul că aceste programe sunt maliţioase şi pot avaria sistemul. Însă, doar acest fapt nu ne ajută să trasăm o linie între infecţiile cu potenţial infecţios şi programele reale. Ceea ce dezvăluie cu adevărat natura programului este modul prin care se comportă în calculator:

  • Apariţia în sistem

Rareori, programele legitime intră în sistem fără aprobarea utilizatorului. De obicei, acestea sunt descărcate de pe website-urile oficiale, de pe site-uri reputabile de descărcare software sau cumpărate în format material.

Uneltele de optimizare false, pe de altă parte, utilizează în mod extensiv strategii de infiltrare în sistem. Cu toate că dezvoltatorii lor investesc în website-uri bine proiectate şi cu o apariţie legitimă, este foarte puţin probabil ca utilizatorii să descarce în mod direct aceste aplicaţii în calculatoarele lor. De cele mai multe ori, uneltele de optimizare false sunt instalate la un loc cu aplicaţii freeware sau shareware ca şi componente opţionale ale unui pachet de software-uri. În încercarea de a face infiltrarea cât mai tăcută, creatorii de malware ascund aplicaţiile false sub setările de instalare avansate pe care utilizatorii tind să le ignore, pur şi simplu deoarece consumă timp.

  • Strategii de funcţionare

Uneltele de optimizare PC reputabile sunt tot timpul ajustabile, conform nevoilor utilizatorului: acestea pot fi însărcinate să pornească automat la pornirea calculatorului sau să acţioneze doar când este necesar. Uneltele profesionale nu au impact asupra performanţei sistemului, deci ar trebui să puteţi utiliza calculatorul în mod normal atunci când aplicaţia rulează. Reţineţi, aceste unelte sunt proiectate pentru a îmbunătăţi, nu înrăutăţi experienţa de utilizare a calculatorului.

Optimizatorii falşi se comportă exact invers. Aceştia pot modifica setările din calculator şi să creeze noi regiştri pentru a se iniţia la pornirea calculatorului sau să ruleze procese programate. În mod normal, utilizatorul nu are control asupra acestor modificări şi pur şi simplu trebuie să se conformeze noilor „reguli” impuse de optimizatorul fals din calculator. Şi, această realitate poate fi neplăcută. În funcţie de tipul de malware, poate iniţia scanări neaşteptate ale sistemului, să lase notificări de tip pop-up alarmante atenţionând utilizatorul de aşa zisa stare critică a dispozitivului. La majoritatea aplicaţiilor false, aceste avertismente sunt urmate de notificări insistente, ce încurajează utilizatorul să obţină o versiune licenţiată a software-ului pentru fixarea calculatorului. În ciuda preţului considerabil, aceste programe sunt inutile sau complet neexistente. Este doar o strategie frauduloasă cu care au venit criminalii cibernetici pentru a obţine bani într-un mod uşor. Prin urmare, utilizatorii care au descărcat astfel de aplicaţii în dispozitivele lor se pot considera escrocaţi. În plus, aplicaţiile false pot bloca software-ul de securitate, asigurându-se în acest mod că planurile lor maliţioase nu sunt ruinate.

  • Eliminarea software-ului

Dacă nu sunteţi satisfăcut de unealta legală de optimizare a calculatorului sau pur şi simplu doriţi să încercaţi o altă utilitate, o puteţi şterge din calculator ca pe orice alt program. După ce a fost ştearsă, nu ar trebui să lase vreo urmă în dispozitivul dumneavoastră.

Nu este la fel de uşor să eliminaţi un software de optimizare corupt. Aceste programe sunt proiectate pentru a se ascunde în calculator, şi chiar pot bloca utilităţile antivirus instalate de la a rula scanări ale sistemului, pentru a rămâne neobservate. Chiar şi aşa, aceste programe nu sunt viruşi maliţioşi, deci puteţi trece peste ele şi le puteţi elimina din calculator. Pe site-ul nostru, încercăm să ţinem pasul cu ultimele unelte de optimizare false şi să vă oferim cele mai bune soluţii de eliminare. Deci, staţi cu ochii pe site-ul nostru pentru a fi la curent.

Cum să evitaţi descărcarea unui optimizator de PC fals?

Este uşor să confundaţi optimizatorii de PC falşi cu cei legitimi, şi să descărcaţi un program corupt în calculatorul dumneavoastră. Deci, este tot timpul necesar să cercetaţi despre aplicaţie înainte de a apăsa butonul „Instalare”. Majoritatea programelor maliţioase şi descrierile lor pot fi găsite pe site-ul nostru, deci puteţi verifica cu noi dacă nu sunteţi sigur ce program doriţi să obţineţi. Totuşi, ar trebui să vă avertizăm în legătură cu faptul că web-ul este plin de programe false, similare, care încă nu au fost observate de către experţii din securitate. Din acest motiv, ar trebui să analizaţi recenziile utilizatorilor pe care le puteţi găsi online, şi să evitaţi obţinerea programelor de pe website-uri terţe, chestionabile.

Ultimele recenzii ale programelor

Informaţie actualizată: 2016-11-24

Citiţi în alte limbi