Escrocheria “Congratulations, you won” a început să deranjeze utilizatorii de Android

Popup-urile “Congratulations, you won” au găsit calea către utilizatorii de Android

Este aproape imposibil să nu găseşti vreo persoană care să nu fi văzut popup-ul “Congratulations, you won” atunci când naviga pe web. Această înşelătorie veche vrea să ofere internauţilor speranţa că ar fi câştigat un iPhone, iPad, Samsung Galaxy sau alte vouchere diverse. Cu toate acestea, trebuie să parcurgă un singur pas pentru a pretinde premiul – să completeze un chestionar.

Dacă aţi încercat vreodată să completaţi chestionarul, probabil aţi realizat că este o escrocherie. Nimeni nu oferă vreun premiu indiferent de câte chestionare completaţi. Cu toate acestea, utilizatorii încă se lasă înşelaţi de mesaje precum “Congratulations Amazon User,” “You have won(1) Microsoft Gift today” sau altele similare care folosesc numele companiilor populare.

Pot fi mai multe scopuri în spatele acestor escrocherii. În primul rând, dezvoltatorii generează profit din chestionarele completate. Cu toate acestea, al doilea motiv este mai important şi mai ameninţător – colectarea de informaţii sensibile ale utilizatorului, precum numărul de telefon.

Indiferent, escrocii deranjează utilizatorii de Windows de ani; ei, de asemenea, au reuşit să ajungă şi la dispozitivele Android. Cercetătorii de la Symantec au raportat despre distribuirea activă a malware-ului “Congratulations, you won” în Singapore, unde utilizatorii primesc vouchere cadou false de la Giant and Fair Price .

“Congratulations, you won” scam started bothering Android users

Malware-ul pentru Android atrage victimele cu vouchere false pentru magazine alimentare şi console de jocuri video

Firma de securitate Symantec a raportat despre noul virus Android care răspândeşte vechea escrocherie “Congratulations, you won.” Detectat ca şi Android.Fakeyouwon, malware-ul verifică adresa de IP a dispozitivului afectat pentru a identifica locaţia şi pentru a livra înşelătoria.

Cercetătorii spun că malware-ul conţine o librărie mare cu reclame care include numeroase cupoane false şi premii de la magazinele locale, populare. Analizarea campaniei din Singapore spune că escrocii oferă unul dintre aceste trei cadouri utilizatorilor de Android:

  • vouchere în valoare de $1000 Fair Price or Giant (magazine alimentare);
  • console de jocuri;
  • căşti pentru mobile.

Totuşi, pentru a revendica premiul, oamenilor li se cere să completeze un chestionar. Imediat după ce chestionarul este completat, vi se va cere să introduceţi informaţii de contact, precum numele complet, adresa de email sau numărul de telefon. Însă, oferind criminalilor cibernetici informaţiile personale nu vă va aduce premiul dorit.

Malware-ul Fakeyouwon poate pretinde că este o aplicaţie legitimă

Infiltrarea malware-urilor pentru mobile “Congratulations, you won,” sau Fakeyouwon, cu greu diferă de versiunea de desktop a unei ameninţări cibernetice. De obicei, apare ca o aplicaţie legitimă. Mai interesant este faptul că aceste aplicaţii, de obicei, nu cer multe permisiuni pentru a nu ridica suspiciuni din partea utilizatorilor.

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că acest lucru ar putea fi doar începutul unei noi ere din escrocheriile dispozitivelor mobile. Deci, malware-ul poate fi actualizat şi poate ajunge la utilizatorii de Android, înşelându-i să îi ofere drepturi de tip „advice admin.”

Deci, dorim să reamintim utilizatorilor să nu descarce aplicaţii de pe magazine terţe, şi să rămână pe Google Play Store. Într-adevăr, nu garantează 100% securitate . Totuşi, dacă faceţi nişte cercetări înainte de a instala aplicaţia, şansele de a deveni infectat cu Fakeyouwon sau un alt malware pentru mobile sunt cu mult mai mici.

Adiţional, dacă întâlniţi vreun popup ce vă felicită pentru că aţi câştigat un premiu mare, nu vă bucuraţi prea mult. Reţineţi, nimeni nu oferă gratuit ultimul iPhone sau vouchere de mii de dolari. Escrocii cer detaliile personale pentru a continua cu alte crime, iar dumneavoastră veţi rămâne cu o factură mai mare la telefon sau cu alte probleme mai serioase de intimitate.

Despre autor
Jake Doevan
Jake Doevan - Viaţa este prea scurtă pentru a-ţi pierde timpul cu viruşi

Contactați Jake Doevan
Despre compania Esolutions

Citiţi în alte limbi
Fişiere
Software
Comparaţi