Cum să supravieţuiţi atacului lui WannaCry?

Atacul cibernetic lansat vineri, 12 mai, 2017 , cu siguranţă a făcut ca ransomware-ul WannaCry să apară în titlurile tuturor principalelor site-uri de ştiri. Virusul cibernetic maliţios (cunoscut şi ca Wana Decrypt0r, WannaCryptor, WannaCrypt0r, Wcry sau WNCRY) ţinteşte, în general, versiunile mai vechi de Microsoft Windows, cu toate că experţii spun că utilizatorii de Windows 10 nu ar trebui să stea fără griji. Cu toate că atacul cibernetic a fost oprit mulţumită unui cercetător cunoscut sub porecla de MalwareTech , este probabil ca virusul să continue să atace utilizatorii de calculatoare prin intermediul altor metode de distribuţie decât cele utilizate în atacul cibernetic indicat. Luând în considerare faptul că software-ul maliţios a reuşit să corupă fişierele private a mai bine de 230,000 de calculatoare din aproximativ 150 de ţări nu este surprinzător faptul că utilizatorii de calculatoare caută cu disperare metode de prevenire a ransomware-ului şi unelte pentru a fixa calculatoarele afectate. Să fii atacat de un virus ce cere o recompensă precum Wanna Decrypt0r 2.0 , care promite să şteargă fişierele dacă suma cerută nu este plătită, în mod clar este o experienţă groaznică. În astfel de situaţii, este dificil să staţi calm şi să acţionaţi cu prudenţă. Prin urmare, am pregătit un ghid care explică cum să vă protejaţi PC-ul de atacul lui WannaCry şi ce să faceţi în cazul în care aţi căzut pradă atacului cibernetic.

Protejaţi-vă PC-ul de WannaCry

 1. Virusul cibernetic indicat pare a fi capabil să infecteze toate versiunile de Windows cu excepţia lui Windows 10. Trecerea la Windows 10 este una dintre cele mai bune metode de a vă proteja de atacul ransomware.
 2. Microsoft deja a rezolvat vulnerabilitatea exploatată de către ransomware, folosind EternalBlue; prin urmare, trebuie să instalaţi actualizarea pentru securitate, MS17-010.
 3. Dezactivaţi SMBv1 folosind instrucţiunile furnizate de Microsoft. Vă rugăm, citiţi instrucţiunile cu atenţie!
 4. Instalaţi un software de securitate reputabil, şi păstraţi-l activ tot timpul. Nu uitaţi să îl actualizaţi frecvent, sau, dacă este posibil, activaţi actualizarea automată.
 5. Păstraţi toate programele actualizate. Dacă aveţi programe vechi pe care nu le folosiţi, dezinstalaţi-le. Pentru a vă proteja PC-ul de atacuri cibernetice, actualizaţi regular programele pe care decideţi să le păstraţi. Este extrem de important deoarece este posibil ca atacatorii să exploateze vulnerabilităţile din securitate pe baza programelor vechi şi nu foarte avansate.
 6. Nu dezactivaţi Firewall-ul.
 7. Creaţi copii de rezervă ale datelor. Găsiţi datele pe care doriţi să le protejaţi, faceţi o copie ale acestora, şi mutaţi copia pe un dispozitiv extern de stocare date, precum USB. Deconectaţi dispozitivul de la PC şi puneţi-l într-un loc sigur.

Ce să faceţi dacă WannaCry v-a criptat fişierele?

 1. Decideţi ce doriţi să faceţi – aveţi de gând să sprijiniţi criminalii cibernetici plătind recompensa? Nu vă sugerăm să plătiţi recompensa deoarece, de obicei, escrocii nu se mai deranjează să ajute victimele să recupereze fişierele chiar dacă recompensa a fost plătită.
 2. Dacă aţi decis să nu plătiţi, porniţi-vă PC-ul în Safe Mode with Networking. În acest mod, veţi opri virusul, şi acesta nu mai poate să îşi continue activităţile. Aşteptaţi până când calculatorul este pornit complet şi după, descărcaţi ultima versiune a software-ului de securitate. Rulaţi o scanare a sistemului cu acesta, şi dacă nu reuşeşte să detecteze virusul, luaţi în considerare utilizarea unui anti-malware mai puternic.
 3. Ştergeţi virusul detectat utilizând software-ul de eliminare malware.
 4. Luaţi măsurile de prevenire descrise mai sus pentru a vă proteja sistemul de atacuri cibernetice.
 5. Cu toate că, momentan, fişierele criptate de către acest virus şi marcate cu extensiile .wcry, .wncry, .wncryt nu pot fi restaurate prin intermediul uneltelor de decriptare date, nu ar trebui să vă pierdeţi speranţa de a vă recupera fişierele. Dacă aveţi copii de rezervă ale fişierelor, folosiţi-le pentru a înlocui fişierele criptate. Dacă nu, încercaţi aceste metode de recuperare descrise în articolul despre WannaCry.
Despre autor
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Analist malware...

Contactați Olivia Morelli
Despre compania Esolutions

Citiţi în alte limbi
Fişiere
Software
Comparaţi