Călătorii gratuite de Ziua Recunoştinţei? Ransomware-ul atacă sistemul de transport din San Francisco

Deoarece ransomware-ul rămâne un subiect fierbinte în spaţiul cibernetic, începe să apară şi în lumea reală. Weekend-ul trecut, pasagerii sistemului de transport din San Francisco (MUNI), au experimentat efectele primare ale atacului ransomware – deoarece sistemele au fost atacate de ransomware-ul Mamba, aceştia au primit călătorii gratuite. Cu toate că un astfel de incident nu a adus pagube mari sau rezultate severe, penetrarea viruşilor virtuali în lumea reală devine o problemă îngrijorătoare.

Rezidenţii din San Francisco au fost surprinşi să primească oportunitatea de a călători gratuit cu liniile municipale de Black Friday. În timp ce maşinile de bilete arătau semne precum „out of service” sau „free ride”, toate cele 2000 de sisteme cu legătură între ele au fost închise, arătând “You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key([email protected])ID:681 ,Enter.“ Escrocii au cerut 100 BTC (aproximativ 73 000 de dolari) în schimbul restaurării sistemului, însă nu există vreo informaţie dacă MUNI a plătit banii sau nu. Experţii speculează că acest virus este varianta lui HDDCryptor. Totuşi, după cum am menţionat, HDDCryptor comprimă doar o parte din campania ransomware mai mare, cunoscută ca şi Mamba. Urmele conduc către grupul de ransomware Californian, ce se numeşte Andy Saolis. Nu se cunoaşte încă dacă atacul a fost terminat chiar de către hackeri duminică după amiază, sau a fost terminat de către specialiştii din securitatea IT.

Poate că de această dată oamenii normali au beneficiat de pe urma protestului criminalilor cibernetici contra unei companii, însă, acest act ridică multe întrebări fără răspuns şi griji. Dacă hackerii sunt capabili să acceseze astfel de sisteme vitale, ce s-ar întâmpla dacă ar putea paraliza curentul electric dintr-un oraş, o regiune sau un stat întreg? Deoarece sistemele calculatoarelor nu monitorizează doar operaţiunile bancare, serviciile publice şi de divertisment, ci şi sfere vitale, precum spitale şi transport, noi oportunităţi pot apărea pentru hackeri, în fiecare zi. Tipul de atac cibernetic depinde foarte mult de conştiinţa criminalilor. În timp ce unii dezvoltatori de ransomware nu au reţineri şi atacă spitale, atac care duce la anularea a sute de operaţii medicale, alţii au tendinţa de a-şi manifesta abilităţile cibernetice într-un mod diferit. Astfel de cazuri de atacuri cibernetice nu trebuie ignorate înainte ca atât lumea virtuală cât şi cea reală să aibă de a face au efectele de după, monstruoase.

Despre autor
Julie Splinters
Julie Splinters - Specialist în eliminarea de malware

Julie Splinters este editoarea de ştiri de la Faravirus.ro. Este licenţiată în literatura engleză.

Contactați Julie Splinters
Despre compania Esolutions

Citiţi în alte limbi