Adware în Apple Mac OS X? Da, este posibil!

Adware in Apple Mac OS X? Yes, it’s possible!În mod constant, an de an, programele de tip adware au deranjat utilizatorii de Windows. După ce au fost instalate la pachet cu descărcări terţe, acestea au întrerupt oamenii cu reclame enervante de tip pop-up, link-uri in-text, reclame de tip banere şi alt conţinut comercial. Ar trebui menţionat faptul că astfel de aplicaţii nu sunt considerate maliţioase. Chiar şi aşa, experţii în securitate recomandă evitarea acestora. Se pare că şi utilizatorii de Mac OS ar trebui să reţină această recomandare deoarece în ziua de astăzi nu doar utilizatorii de Windows suferă din cauza acestor programe de nesuportat. Din fericire, este mai mult decât evident că acest sistem de operare este mult mai rezistent şi dezvoltatorii de adware vor avea nevoie de ani sau chiar mai mult pentru a obţine abilitatea de a mări populaţia adwarelor pentru Mac.

Cum poţi spune dacă Mac-ul tău este afectat de către un software de tip ad-injection? Unul dintre cele mai evidente semne, ce poate arăta că PC-ul dumneavoastră este încărcat cu programe de care nu aveţi nevoie, este reprezentat de către reclame. Uneori, acestea pot fi evitate prin selectarea „Block pop-up windows” în preferinţele Safari, însă acesta poate eşua în a vă ajuta dacă aveţi de a face cu un adware mai bun. În acest caz, reclamele enervante pot să vă urmeze imediat ce începeţi navigarea pe Internet şi apoi vor continua să apară indiferent de website-ul pe care decideţi să intraţi, indiferent dacă acesta este sau nu comercial. Dacă aţi avut de a face cu astfel de reclame de o vreme, ar trebui să înţelegeţi ce caută. Dacă sunteţi novice, ar trebui să ştiţi că aceste reclame sunt utilizate pentru a face bani pentru dezvoltatorul acestui adware, deci încercaţi să nu apăsaţi pe ele.

Cel de al doilea semn ce raportează despre infiltrarea adwarelor este reprezentat de către redirecţionări. Nu puteţi şti ce fel de website este promovat utilizând o astfel de tehnică, deci ar trebui să staţi departe de oricare dintre aceste reclame ce le cauzează. Experţii noştri în securitate, de asemenea atenţionează utilizatorii Mac de faptul că adware-urile le pot modifica pagina de start şi motorul de căutare fără să ceară permisiunea. În sfârşit, acestea pot începe să vă urmărească obiceiurile de navigare şi să colecteze diverse informaţii ce sunt asociate cu activitatea de navigare.

Din fericire, dezvoltatorii de software au început să dezvolte programe pentru înlăturarea adwarelor din Mac. Vrem să vă prezentăm două aplicaţii diferite care au oferit rezultate foarte bune la detectarea şi eliminarea acestor programe enervante. Prima aplicaţie este AdwareMedic. Este o unealtă gratuită ce a fost proiectată doar pentru înlăturarea adwarelor. Un alt program este numit Webroot SecureAnywhere AntiVirus, ce poate fi numit o aplicaţie versatilă ce poate fi utilizată pentru lupta contra direcţionării malware către PC şi Mac.

Reţineţi, securitatea Mac-ului stă în mâinile dumneavoastră. Hackerii nu dorm, deci şi dumneavoastră ar trebui să faceţi la fel…

Despre autor
Lucia Danes
Lucia Danes - Cercetător viruşi

Contactați Lucia Danes
Despre compania Esolutions

Citiţi în alte limbi