Ce este _HOWDO_text.bmp? Ar trebui să îl elimin?

Ce trebuie să ştiţi despre fişierul _HOWDO_text.bmp?

_HOWDO_text.bmp este un fişier de tip imagine, în strânsă legătură cu  virusul de tip ransomware ODIN. Se cunoaşte că acest virus este o versiune actualizată a cunoscutului virus Locky, o infecţie ciibernetică puternică şi destructivă, care poate să corupă complet fişierele dumneavoastră personale, criptându-le. _HOWDO_text.bmp, ca şi _HOWDO_text.html, este nota de recompensă lăsată de către virus în maşina infectată, şi conţine informaţii despre opţiunile de criptare a datelor. În mod normal, virusul salvează acest fişier de tip imagine în sistem şi îl setează ca şi wallpaper pe ecran. Imaginea conţine informaţii ce au fost oferite de către toate versiunile Locky –  menţionează că datele au fost criptate cu codurile RSA-2048 şi AES-128, oferă link-uri către articole de pe Wikipedia despre aceşti algoritmi de criptare, şi după, menţionează că singurul mod de a recupera datele criptate este prin plata unei recompense prin site-ul de plată unic al lui ODIN. Site-ul poate fi accesat prin intermediul browserului Tor, deci nota de recompensă cere victimelor instalarea acestuia. Website-ul de plată sugerează achiziţionarea decriptorului Locky, care costă 3 BTC, sau aproximativ 1860 de dolari. O astfel de sumă este cerută din cauza reputaţiei lui Locky – conform cercetătorilor de malware, şi aproape că nu există vreun mod de a scăpa de acest virus şi descoperi cheile de decriptare fără intervenţia autorilor acestuia.

Dacă aţi descoperit fişierul _HOWDO_text.bmp în calculatorul dumneavoastră, există posibilitatea ca PC-ul dumneavoastră să fi fost infectat cu virusul de tip ransomware ODIN. O astfel de situaţie este de neinvidiat, însă vă recomandăm să nu plătiţi recompensa, chiar dacă acest lucru înseamnă că nu veţi putea să vă mai accesaţi fişierele vreodată. Dacă decideţi să plătiţi recompensa, înţelegeţi că prin acest mod veţi încuraja criminalii să îşi continue activităţile ilegale şi să răspândească şi mai mulţi viruşi. În cazul în care PC-ul dumneavoastră a fost infectat cu acest ransomware, eliminaţi _HOWDO_text.bmp împreună cu alte fişiere ODIN folosind o unealtă antimalware precum FortectIntego şi recuperaţi-vă datele din copiile de rezervă. Dacă nu aveţi aşa ceva, puteţi folosi tehnici de recuperare date, explicate în  acest articol.

Cum a intrat în PC-ul dumneavoastră _HOWDO_text.bmp?

Malware-ul asociat lui _HOWDO_text.bmp se răspândeşte folosind tehnici de distribuţie ransomware tipice. Intră în sistem atunci când este descărcat de către un troian, kit de exploatare sau chiar de către utilizator. Ultima opţiune sună dubios, însă considerând tacticile folosite de către escroci pentru a distribui malware, utilizatorul poate fi înşelat cu uşurinţă şi forţat să deschidă un fişier maliţios, care ajunge la utilizator, de obicei, prin intermediul email-ului. Criminalii cibernetici au tendinţa de a crea fişiere Word maliţioase şi să le suplimenteze cu scripturi maliţioase care sunt activate cu ajutorul funcţiei Macro. Prin urmare, vă recomandăm să ignoraţi email-urile trimise de către oameni necunoscuţi, tot timpul să citiţi cu atenţie adresa de email a expeditorului şi să verificaţi că nu este un escroc. În plus, actualizaţi frecvent toate programele din calculator sau pur şi simplu activaţi actualizările automate pentru a evita infiltrarea programelor maliţioase. Uneori, acestea se folosesc de găurile din sistem pentru a se instala silenţios. Prin urmare, nu trebuie să mai menţionăm că PC-ul ar trebui securizat cu un software anti-malware pentru protecţie maximă.

Cum să elimin _HOWDO_text.bmp?

Cu toate că puteţi pur şi simplu să ştergeţi fişierul _HOWDO_text.bmp, vă recomandăm să eliminaţi _HOWDO_text.bmp împreună cu ransomware-ul ODIN, folosind un software anti-malware precum FortectIntego sau SpyHunter 5Combo Cleaner. Acest virus este un duşman la adresa sistemului calculatorului dumneavoastră, şi ar trebui eliminat cât mai curând posibil. Vă rugăm, nu încercaţi să eliminaţi manual acest malware deoarece puteţi lăsa fişiere maliţioase în sistem şi să diminuaţi semnificativ nivelul de protecţie. Pentru instrucţiuni de eliminare complete a lui _HOWDO_text.bmp, uitaţi-vă la această postare.

Descărcare
faceţi acum!
Descărcare
Fortect Fericirea
Garantată
Descărcare
Intego Fericirea
Garantată
Compatibil cu Microsoft Windows Compatibil cu macOS
Ce trebuie să fac dacă a eşuat
Dacă nu aţi reuşit să eliminaţi daunele aduse de virus folosind Fortect Intego, sadresaţi o întrebare echipei noastre de suport tehnic şi oferiţi cât mai multe detalii posibile.
Fortect Intego are un scaner gratuit, limitat. Fortect Intego oferă mai multe odată cu achiziționarea versiunii lui complete. Atunci când scanerul gratuit detectează probleme, le puteți fixa folosind funcția manual repair, care este gratuită, sau puteți decide să achiziționați versiunea completă pentru a le fixa automat.
Software Alternant
Fiecare software are un anumit scop. Dacă nu ați reușit să fixați fișierele corupte cu Fortect, încercați să rulați SpyHunter 5.
Software Alternant
Fiecare software are un anumit scop. Dacă nu ați reușit să fixați fișierele corupte cu Intego, încercați să rulați Combo Cleaner.
Despre autor
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Cercetător web pasionat

Dacă acest ghid gratuit de înlăturare v-a ajutat şi sunteţi satisfăcut de serviciile noastre, vă rugăm să luaţi în considerare a face o donaţie pentru a menţine acest serviciu în viaţă. Chiar şi o sumă mică va fi apreciată.

Contactați Gabriel E. Hall
Despre compania Esolutions

Ghiduri de înlăturare în alte limbi