Elimină virusul Facebook Message (Instrucţiuni de înlăturare) - actualizare aug. 2017

Ghid de înlăturare a viruşilor Facebook Message

Ce este Virusul Facebook Messenger?

Virusul Facebook Messenger trimite automat mesaje prietenilor victimei

Exemple ale virusului Facebook Message

Virusul Facebook Message este un program maliţios care compromite contul de Facebook al victimei şi trimite mesaje care conţin un link maliţios tuturor prietenilor lui / ei. Mesajele de tip spam livrează un link scurtat care pare a fi un video. Odată apăsat, URL-ul maliţios redirecţionează către un website de phishing care oferă instalarea unei extensii de browser periculoase sau a unei actualizări false pentru Flash Player. Imediat după instalare, acesta compromite contul utilizatorului şi începe să răspândească link-ul.

Acest virus maliţios acţionează ca şi un troian şi aparţine cunoscutului grup de viruşi Facebook. Virusul este activ din 2013 şi actualizat de mai multe ori. Ultima versiune a acestuia a apărut în august, 2017 – criminalii distribuie link-ul maliţios cu o frază scurtă „[numele recipientului] Video:o” pentru a convinge victimele să apese pe el.

Scopul virusului este de a infecta contul de Facebook al victimei. Pentru a face asta, virusul atacă utilizatorii prin intermediul ferestrei de chat: apare ca şi un mesaj de la un individ care pare a fi prietenul dumneavoastră şi arată un link către un anumit website .

Dacă veţi apăsa pe link, cel mai probabil, veţi fi redirecţionat către o copie falsă a lui Youtube sau un alt site, care va sugera instalarea unui add-on de browser sau alt software pentru a vedea conţinutul. Dacă victima este de acord, PC-ul va fi infectat cu malware, care în plus, va bloca software-ul de securitate pentru a-şi preveni eliminarea.

Mai mult, va începe să trimită mesaje false contactelor victimei prin intermediul aceloraşi ferestre de chat de la Facebook. Vă rugăm, ignoraţi toate mesajele suspicioase care ajung în inbox-ul dumneavoastră. Mai mult, contactaţi expeditorul şi întrebaţi-l despre imagine sau video.

În 2016, utilizatorii de calculatoare din Franţa au fost atacaţi de un troian Facebook Messenger numit „Eko” , care spiona utilizatorii şi colecta informaţiile personale identificabile. În acelaşi an, utilizatorii vorbitori de engleză au suferit de pe urma aceluiaşi spam ce răspândea un virus video. Erau două exemple de mesaje ce întrebau: „You are in this video? [link către video]” and “This is your video? [link către video].”

Anul trecut, o variantă a ransomware-ului Locky a fost, de asemenea, distribuită cu ajutorul lui Messenger . Criminalii trimiteau o imagine în formatul SVG. Imediat după ce oamenii apăsau pe ea, erau direcţionaţi către un website care le cerea să instaleze o extensie falsă de la Chrome. Instalarea acestei aplicaţii conducea la infiltrarea unui virus periculos de criptare fişiere.

Un alt lucru, de obicei efectuat de virusul Facebook Message, este propria distribuire continuă prin intermediul contului de Facebook al victimei. Vă puteţi întreba de ce escrocii creează astfel de viruşi. A fost descoperit faptul că virusul ajută la furtul de informaţii personale, precum credenţiale, date bancare, şi parole, şi controlează maşina.

Virusul Facebook Messenger din 2017 a continuat munca versiunilor anterioare. Victimele primesc un link fals de Youtube de la contactele lor . Imediat după ce o persoană apasă pe el, virusul îl/o redirecţionează către un website false care pare identic cu Facebook. Aici, i se cere să introducă detaliile de autentificare. Ca şi rezultat, contul victimei este preluat de hackeri, iar mesajul maliţios este trimis către întreaga listă de contacte a victimei.

Cu toate acestea, dacă aţi apăsat pe un link maliţios, ar trebui să eliminaţi imediat virusul Facebook Message, şi să schimbaţi parola contului. Dacă nu puteţi seta o parolă nouă, ar trebui să raportaţi faptul că contul de Facebook a fost atacat, prin intermediul Centrului de Suport. Mai mult, ar trebui să schimbaţi şi parolele celorlalte conturi, mai ales dacă o folosiţi pe aceiaşi.

Pentru eliminarea lui Facebook Message vă sugerăm să utilizaţi FortectIntego. Acest anti-malware poate găsi toate componentele maliţioase din sistem şi le poate elimina complet.

Actualizare pe 25 august, 2017. A fost observat un nou val al acestui virus maliţios. De această dată, escrocii au distribuit link-ul prescurtat bit.ly cu un nume mai scurt „[numele recipientului] Video.” Odată apăsat, link-ul redirecţiona victima către o pagină Google Doc, care conţinea o imagine luată automat de pe pagina de Facebook a victimei.

Imaginea seamănă cu un video, deci este posibil ca victima să apese pe butonul de start pentru a-l rula. Din nefericire, virusul redirecţionează victima către website-uri pentru a determina tipul de browser, geolocaţia, şi alte detalii.

În funcţie de sistemul de operare al victimei, apare o altă redirecţionare. Rapoartele de la Kaspersky arată că utilizatorii de Firefox sunt redirecţionaţi către un site ce le oferă o actualizare de Flash Player, în timp ce utilizatorii de Chrome primesc o avertizare de a instala o extensie maliţioasă. Cei ce folosesc Safari pe Mac vor primi o sugestie de a instala „ultima versiune de Media Player”.

După instalarea malware-ului, contul utilizatorului ar putea fi compromis, şi să înceapă să trimită automat link-ul cu virusul tuturor prietenilor. Totuşi, nu este clar cum se răspândeşte cu exactitate acest virus. Atacatorii ar putea folosi atacuri de tip clickjacking sau software de spionaj pentru a fura detaliile de autentificare ale victimei.

Exemple ale virusului Facebook MessengerVirusul Facebook Message înşeală utilizatorii în a deschide link-uri sau imagini infectate pentru a prelua controlul asupra contului şi pentru a fura informaţii personale.

Victimele virusului accelerează distribuirea acestuia

Virusul poate infecta cu uşurinţă calculatorul cu ajutorul mesajului infectat care apare pe chat-ul de persoană-cu-persoană. În mod normal, oferă vizualizarea unei „imagini şocante” sau a unui „video interesant”. Mulţi utilizatori ai acestei reţele sociale au fost înşelaţi de această schemă deoarece acest mesaj pare că vine de la una dintre contactele victimei.

Imediat după ce o persoană apare pe link-ul infectat, virusul intră în sistem. Mai mult, acelaşi mesaj, de obicei, este răspândit printre contactele victimei pentru a înşela şi alţi utilizatori. Prin urmare, este o reacţie în lanţ, aproape imposibil de oprit.

Dorim să vă reamintim că singurul mod de a vă proteja PC-ul, contul de Facebook şi detaliile personale nu este prin apăsarea pe link-uri suspicioase venite de la prieteni, colegi sau membri ai familiei. Dacă suspectaţi conţinutul mesajului, ar trebui să vă întrebaţi prietenul dacă link-ul sau fişierul este sigur de deschis.

Reţineţi că criminalii cibernetici au tendinţa de a răspunde victimelor. Totuşi, dacă ştiţi acea persoană, nu va fi dificil să identificaţi dacă vorbiţi cu o persoană diferită. În mod contrar, întrebaţi-vă dacă o persoană cu care nu aţi mai vorbit de ani, ar dori să împărtăşească un film sau o imagine cu dumneavoastră. Cel mai probabil, nu.

Eliminarea din dispozitiv a virusului Facebook Messenger

Indiferent, virusul Facebook pare a fi spam; totuşi ar trebui să verificaţi starea calculatorului. Scanarea acestuia cu un program anti-malware este recomandată dacă aţi apăsat pe un link suspicios sau dacă aţi descărcat conţinut necunoscut.

Pentru a elimina virusul Facebook Message, vă sugerăm să vă scanaţi calculatorul cu FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner sau Malwarebytes. Puteţi folosi un alt program de securitate. Totuşi, nu ar trebui să uitaţi să actualizaţi programul preferat.

Un alt pas important din eliminarea virusului Facebook Message este modificarea parolei pentru Facebook. Dacă hackerii nu vor prelua controlul asupra contului, pot primi credenţialele de email, bancare, şi alte conturi. Deci, pentru a vă proteja intimitatea, ar trebui să setaţi o parolă puternică. Reţineţi că o parolă bună:

  • are cel puţin 12 caractere;
  • are numere;
  • are litere mari şi mici;
  • are simboluri (dacă este permis);
  • nu conţine numele, prenumele sau alte informaţii personale;
  • nu este un cuvânt din dicţionar.
Descărcare
faceţi acum!
Descărcare
Fortect Fericirea
Garantată
Descărcare
Intego Fericirea
Garantată
Compatibil cu Microsoft Windows Compatibil cu macOS
Ce trebuie să fac dacă a eşuat
Dacă nu aţi reuşit să eliminaţi daunele aduse de virus folosind Fortect Intego, sadresaţi o întrebare echipei noastre de suport tehnic şi oferiţi cât mai multe detalii posibile.
Fortect Intego are un scaner gratuit, limitat. Fortect Intego oferă mai multe odată cu achiziționarea versiunii lui complete. Atunci când scanerul gratuit detectează probleme, le puteți fixa folosind funcția manual repair, care este gratuită, sau puteți decide să achiziționați versiunea completă pentru a le fixa automat.
Software Alternant
Fiecare software are un anumit scop. Dacă nu ați reușit să fixați fișierele corupte cu Fortect, încercați să rulați SpyHunter 5.
Software Alternant
Fiecare software are un anumit scop. Dacă nu ați reușit să fixați fișierele corupte cu Intego, încercați să rulați Combo Cleaner.
Despre autor
Lucia Danes
Lucia Danes - Cercetător viruşi

Dacă acest ghid gratuit de înlăturare v-a ajutat şi sunteţi satisfăcut de serviciile noastre, vă rugăm să luaţi în considerare a face o donaţie pentru a menţine acest serviciu în viaţă. Chiar şi o sumă mică va fi apreciată.

Contactați Lucia Danes
Despre compania Esolutions

Ghiduri de înlăturare în alte limbi