Cum să eliminaţi plugin-uri de browser

de Linas Kiguolis - - Actualizat | De tip: Plugin-uri de browser

Un plugin de browser (sau un browser plug-in) este un program cibernetic care extinde funcţionalitatea browserului web prin adăugarea unor funcţii suplimentare acestuia. Un plugin de browser lucrează împreună cu browserul web, şi dacă nu este instalat în sistem, este practic inutil.

Majoritatea plugin-urilor de browser pot instala bare de unelte adiţionale, de marketing, şi asistenţi de căutare. De asemenea, victimele pot observa butoane noi, link-uri sau funcţii, precum blocarea pop up-urilor, adăugate browserelor lor. Unele plugin-uri sunt invizibile utilizatorului, şi rulează în fundal deoarece nu au o interfaţă grafică. Totuşi, majoritatea nu pot fi ratate. Unele funcţii ale acestora pot fi maliţioase.

Plugin-urile de browser sunt împărţite în două categorii: paraziţi dăunători şi aplicaţii legitime. Versiunile maliţioase a plugin-urilor de browser sunt similare cu cele de spyware, adware şi browser hijackeri, şi uneori au aceste funcţii.

Acestea pot fi instalate fără aprobarea utilizatorului şi nu oferă funcţie de dezinstalare. Unele versiuni de plugin-uri maliţioase de browser sunt integrate în barele de unelte legitime şi alte unelte adiţionale, care le ajută să înşele utilizatorii de PC în a le ignora existenţa şi a le lăsa în sistem.

Plugin-urile de browser legitime nu sunt doar inofensive, ci şi utile. Cele mai perfecte exemple de plugin-uri de browser legitime sunt programe populare precum Google Toolbar, MSN Search Toolbar, Macromedia Flash plugin sau Adobe Acrobat Reader.

Diferenţe între plugin-urile de browser legitime şi maliţioase

Plugin-urile de browser legitime acţionează în mod corespunzător şi pot ajuta oamenii adăugând funcţii specifice unui program de calculator existent (browser web). Totuşi, instalarea unui plugin de browser maliţios poate cauza activităţi nedorite şi periculoase:

  • Apariţia unor plugin-uri şi bare de unelte adiţionale în sistem. În mod normal, acestea vin cu funcţii speciale, majoritatea periculoase.
  • Modificări în motorul de căutare şi în pagina de start fără a cere permisiunea utilizatorului.
  • Instalarea unor butoane adiţionale în browserul web şi modificarea listei de favorite.
  • Apariţia de numeroase link-uri, banere şi alt conţinut similar pe diverse resurse ale internetului.
  • Redirecţionări ale browserului către un site predefinit, oricând utilizatorul introduce adresa dorită. Redirecţionările pot fi cauzate şi prin afişarea reclamelor comerciale de tip pop-up.
  • Pierderea de date identificabile nepersonale. Un plugin maliţios poate urmări obiceiurile de navigare a victimei, să adune informaţii despre interesele ei/lui, în general cele mai vizitate adrese, şi alte activităţi. Datele colectate sunt trimise unui server de la distanţă.
  • Probleme serioase asociate stabilităţii generale şi performanţei browserului web.

Ca şi concluzie, majoritatea exemplelor de plugin-uri de browser maliţioase complică activitatea de navigare pe web a utilizatorului. Acestea vă pot redirecţiona către website-uri nedorite, să afişeze o cantitate enormă de reclame comerciale enervante, să blocheze accesul către anumite resurse de internet şi aşa mai departe. Cu toate că un astfel de comportament nu este dăunător, utilizatorul poate fi incapabil să obţină informaţia dorită.

În plus, unele versiuni de plugin-uri de browser maliţioase afectează sistemul şi programele instalate în acesta. Pot cauza probleme de instabilitate a browserului, erori frecvente, şi probleme generale de performanţă. Unele aplicaţii reputabile şi add-ons legitime pot fi afectate de această activitate. Plugin-urile de browser maliţioase pot afecta browsere cunoscute precum Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari şi altele.

Instalarea în calculator a unei versiuni maliţioase de plugin de browser

Versiunile maliţioase de plugin-uri de browser nu se răspândesc ca viruşii normali. Acestea nu se bazează pe troiani sau alt malware atunci când caută să se infiltreze în sistem. Totuşi, pot apărea din senin în calculatorul dumneavoastră. Acest lucru poate fi implementat prin patru moduri principale:

  • Unii vendori de plugin-uri maliţioase înşeală utilizatorii prezentându-şi produsele ca fiind unelte ajutătoare şi utile, de exemplu, un serviciu puternic de căutare pe web sau un program de încredere pentru blocarea pop up-urilor. Utilizatorii descarcă şi instalează astfel de plugin-uri crezând că vor să îşi îmbunătăţească experienţa de navigare. Totuşi, practic, majoritatea sunt inutile şi cu potenţial periculos. 
  • Există multe programe gratuite care vin la pachet cu plugin-uri de browser maliţioase. Acestea sunt prezentate ca şi adăugiri utile software-ului. Dezinstalarea aplicaţiei gazdă nu elimină tot timpul ameninţarea.
  • Adware, browser hijackeri, şi alte PUP-uri similare pot fi utilizate pentru a promova plugin-uri de browser terţe. Acestea pot fi instalate silenţios în sistem şi utilizate în scopuri maliţioase.
  • Unele plugin-uri de browser periculoase pot intra în sistem utilizând controlerele Explorer ActiveX sau exploatând anumite vulnerabilităţi ale browserului web. Vendorii acestora se bazează pe website-uri periculoase ce conţin cod maliţios sau pop-upuri nesigure. Atunci când un utilizator vizitează un astfel de site sau apasă pe o reclamă de tip pop-up, un script maliţios este instalat în sistem. Utilizatorul nu observă nimic dubios, deoarece ameninţarea nu afişează vreun ghid de instalare, dialog sau avertizare.

Cele mai populare exemple de plugin-uri de browser maliţioase

Există multe plugin-uri de browser ce sunt considerate maliţioase. Următoarele exemple ilustrează cât de dăunătoare pot fi aceste ameninţări.

Total Dating Guide este unul dintre cei mai înşelători plugin-uri ce pretinde că este capabil să îmbunătăţească sesiunile de căutare a oamenilor. Poate apărea cu uşurinţă în calculator fără a fi descărcat, deoarece a fost în mod activ răspândit la pachet cu freeware şi shareware. Imediat după ce această bară de unelte intră în sistem, oferă un serviciu de căutare pe web şi butoane „utile” de navigare către pagini precum Vremea, Divertisment sau Ştiri. Totuşi, versiunea acestuia sprijinită de reclame poate modifica rezultatele căutărilor şi să afişeze reclame comerciale nedorite.

Boggles.co este un plugin de browser terţ, compatibil cu Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox şi alte browsere web. Programul pretinde a fi un site de căutare de încredere, însă tot ce face este să înregistreze cele mai vizitate website-uri, să înregistreze sesiunile de căutare ale victimei şi să colecteze informaţii despre calculatorul lui/ei, şi despre software-ul instalat. Datele colectate sunt trimise unui server web de la distanţă. Boggles.co se poate auto-actualiza prin intermediul internetului, fără a cere permisiunea utilizatorului. Ameninţarea rulează la fiecare pornire a Windows-ului.

Istbar este un plugin de browser parazit care a fost proiectat pentru a redirecţiona oamenii către website-uri nedorite şi uneori chiar periculoase. Acest plugin de browser a fost în mod activ utilizat pentru a promova site-uri cu conţinut adult sau alt conţinut periculos. În majoritatea cazurilor, se răspândeşte ca şi component opţional al unui software, deci poate fi instalat fără a-l observa. Nu are funcţie de dezinstalare.

Eliminarea plugin-urilor maliţioase de browser din sistem

Versiunile maliţioase ale plugin-urilor de browser sunt similare malware-urilor şi ameninţărilor similare. Acestea se pot infiltra în calculator fără aprobarea utilizatorului, pot instala software-ul dorit, să colecteze diverse informaţii şi să cauzeze activităţi nedorite în sistem. În majoritatea cazurilor, plugin-ul maliţios nu poate fi eliminat cu ajutorul opţiunii de eliminare manuală.

Pentru a elimina versiunile dubioase de plugin de browser, vă recomandăm să utilizaţi unelte anti-spyware reputabile. Acest programe scanează sistemul la fel ca un software antivirus, şi raportează despre fişierele maliţiose. Totuşi, au baze de date speciale cu semnături ale paraziţilor, ce le permit să detecteze şi să elimine majoritatea ameninţărilor ce reprezintă un risc la adresa securităţii şi intimităţii. În plus, pot include monitorizare în timp real ce previne instalarea altor viruşi. Cele mai sigure programe anti-spyware sunt FortectIntego, Malwarebytes.

În unele cazuri, chiar şi un eliminator de spyware poate eşua la eliminarea unui anumit parazit din cauza bazei de date actualizate. Un astfel de truc a fost în mod activ utilizat de către majoritatea dezvoltatorilor de malware. În acest caz, se recomandă eliminarea manuală.

Ultimele plugin-uri de browser adăugate în baza de date

Elimină Comcast.net

Pericolele asociate lui Comcast.net. Virusul Comcast.net este un termen care defineşte un malware folosit pentru a ghida utilizatorii nebănuitori de Comcast Xfinity pe website-uri compromise.
Reclame browser Viruşi   Decembrie 05, 2017

Ce este virusul Startpage.com

Scurtă prezentare a lui Startpage.com: Virusul Startpage.com nu este o ameninţare maliţioasă, ci mai mult un program concentrat pe profit din reclame, care pretinde a fi un motor de căutare reputabil pentru a înşela utilizatorii să viziteze website-uri necunoscute şi extrem de chestionabile.
Reclame browser Viruşi   August 14, 2017

Informaţie actualizată: 2016-11-09

Citiţi în alte limbi

Fişiere
Software pentru eliminarea plugin-urilor de browser
Comparaţi