Ce este paraziţii aol şi cum se poate elimina

de Linas Kiguolis - - Actualizat | De tip: Paraziţii AOL
12

Parazitul AOL este un program de calculator maliţios, proiectat pentru a ataca utilizatorii prin intermediul lui AOL Instant Messenger (cunoscut şi ca AIM), şi alte aplicaţii America OnLine. Un virus AOL normal este foarte similar cu un troian sau un vierme. Imediat după ce se infiltrează în sistem, va încerca să fure parole, detalii despre conturi şi alte informaţii valoroase. Deci, principala sarcină a acestui virus este să se ascundă adânc în sistem şi să înregistreze tastările victimei sau să obţină capturi de ecran. Chiar şi aşa, unele părţi ale viruşilor AOL pot fi utilizaţi şi pentru a obţine acces de la distanţă la sistem după care să iniţieze alte activităţi nesolicitate în acesta.

Viruşii AOL sunt răspândiţi de către hackeri cu ajutorul ataşamentelor de email infectate şi link-uri dăunătoare, ce de obicei sunt afişate victimei prin mesajele AOL Instant Messenger. Acum ceva timp, paraziţii AOL erau utilizaţi pentru a infecta doar sistemele de operare Microsoft Windows. Totuşi, astăzi, chiar şi cei de Mac OS X pot fi afectaţi de orice virus AOL. Indiferent de faptul că aceste ameninţări nu sunt considerate cele mai obişnuite datorită faptului că rata lor de distribuţie a scăzut în ultimii ani, nu ar trebui să apăsaţi pe link-uri necunoscute care apar în AIM. În cazul în care mai utilizaţi acest tip de chat, ar trebui să luaţi în considerare instalarea unui anti-spyware reputabil în calculatorul dumneavoastră. Toate uneltele recomandate se regăsesc în secţiunea Software.

Activitatea parazitului AOL în sistemul afectat

Majoritatea paraziţilor AOL sunt viruşi foarte periculoşi care pot conduce oamenii la furt de identitate, pierderi monetare şi alte probleme similare. Proprietarii acestora pot dezvălui datele bancare ale victimelor, nume de autentificare, parole, carduri de credit şi alte informaţii sensibile. Mai mult, hackerii pot folosi informaţii de autentificare înregistrate pentru AIM sau ICQ pentru a încerca să dezactiveze anumite conturi sau pentru a le utiliza în scopuri maliţioase. Unele versiuni ale paraziţilor AOL pot cauza şi probleme tehnice în sistemul PC-ului afectat. Pot degrada sever viteza de internet sau îl pot face complet inutilizabil. În final, se crede că exploatând anumite vulnerabilităţi ale programelor, virusul AOL poate instala un virus şi mai periculos în sistem.

  • Să fure diverse parole şi informaţii de autentificare, UIN-uri (Universal Internet Number care este folosit în reţeaua ICQ), şi alte informaţii personale identificabile. Imediat după ce sunt colectate, sunt trimise pe un server predeterminat sau transferate unei gazde de la distanţă printr-o conexiune la internet din fundal.
  • Să răspândească o cantitate excesivă de mesaje de tip spam, să efectueze DoS (Denial of Service) sau alte atacuri similare asupra reţelei.
  • Să înregistreze conversaţiile online înregistrând toate informaţiile, care sunt adăugate sau trimise prin programe AOL Instant Messenger sau ICQ.
  • Caută să infecteze întreaga listă de contacte a victimei, să distribuie fişiere infectate sau link-uri către website-uri maliţioase. Apăsarea pe asemenea link-uri sau deschiderea unui astfel de fişier, de obicei, infectează un calculator cu un alt malware.
  • Să obţină informaţii despre programele AOL sau ICQ ce sunt instalate, să colecteze adrese de IP, şi alte informaţii despre reţea / sistem.
  • Să dezactiveze programe legitime fără a cere permisiunea utilizatorului.
  • Pentru a-şi complica eliminarea, îşi ascunde procesele, fişierele şi alte obiecte.

Cele mai comune moduri de infiltrare

După cum am menţionat deja, viruşii AOL se pot infiltra neobservaţi în sistemul PC-ului ţintit. Există trei moduri principale prin care pot face acest lucru.

Vulnerabilităţile programului AOL. Aceasta este cea mai populară metodă folosită pentru a promova paraziţii AOL. O astfel de tehnică de distribuţie nu necesită un instalator, dialog sau avertismente, deci întregul proces de infiltrare este efectuat fără ştirea utilizatorilor. Pentru a vă proteja de această metodă de distribuţie, ar trebui să actualizaţi tot timpul AOL, programele de securitate şi alte programe din calculatorul dumneavoastră. Desigur, instalarea unui anti-spyware reputabil este recomandată.

Link-uri înşelătoare răspândite prin AOL Instant Messenger (AIM). Puteţi fi infectat cu malware-ul AOL după ce apăsaţi pe un link infectat din chatul dumneavoastră. Astfel de link-uri sunt de obicei, prezentate ca şi mesaje importante, însă tot ce fac este să vă redirecţioneze către website-uri maliţioase sau pur şi simplu să infecteze calculatorul cu virusul AOL. Vă rugăm, staţi departe de ele!

Alt malware. Paraziţii AOL se pot răspândi şi cu ajutorul troianilor, backdoor-urilor, spyware şi alţi viruşi similari. Pentru a vă asigura că PC-ul dumneavoastră este în siguranţă, trebuie să vă scanaţi maşina cu un software anti-spyware.

Exemple a celor mai relevanţi paraziţi AOL

Există mulţi paraziţi AOL. Următoarele exempe ilustrează comportamentul tipic al acestor ameninţări:

Omerstroke este un virus cibernetic care monitorizează activitatea utilizatorului pe AIM Messenger. Înregistrează informaţii valoroase, precum nume de autentificare şi parole, şi împărtăşeşte aceste date pe serverul de la distanţă. De asemenea poate captura orice mesaj trimis prin acest chat. Atenţie la faptul că acest virus se infiltrează în sistemul PC-ului ţintit cu ajutorul unui mesaj de eroare fals. După ce face acest lucru, va începe să ruleze automat la fiecare iniţiere a Windows-ului şi se ascunde de utilizator pentru a evita eliminarea.

ICQ Zap infectează AIM-ul şi trimite o cantitate extrem de mare de mesaje de tip spam. O astfel de activitate nu diminuează doar viteza de conexiune la Internet, ci poate afecta şi performanţa generală a calculatorului afectat.

Parazitul UIN IP afectează sistemele cu ajutorul unui troian sau un mesaj de avertizare fals care este afişat în timp ce utilizatorul foloseşte AIM. Acţionează ca şi un server proxy, care este capabil să captureze mesajele şi conversaţiile de pe chat ale victimei. Parazitul nu afectează sistemul, însă poate reprezenta un pericol semnificativ la adresa informaţiilor private ale victimei. 

Eliminarea virusului AOL din calculator

Majoritatea viruşilor AOL acţionează în acelaşi mod ca şi alţi viruşi cibernetici. Prin urmare, pot fi preveniţi cu ajutorul unui program de securitate sigur, precum anti-virus sau anti-spyware. În plus, software-ul anti-spyware poate fi utilizat pentru a elimina paraziţii AOL din sistem. Puteţi găsi toate programele recomandate, care au fost folosite la testarea acestor ameninţări, în secţiunea noastră Software. Totuşi, cele mai recomandate sunt Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus.

Atenţie la faptul că în unele cazuri chiar şi cel mai puternic antivirus sau antispyware poate eşua în a elimina o anumită ameninţare sau în a fixa sistemul PC-ului afectat. Acest lucru se întâmplă deoarece dezvoltatorii de software nu pot ghici ce componente maliţioase vor fi adăugate unor malware-uri şi durează până când creează o nouă actualizare pentru anti-spyware. Totuşi, dacă aţi fost informat despre apariţia unei astfel de actualizări, ar trebui să o instalaţi fără a pierde timp.

Ultimii viruşi adăugaţi bazei de date

Baza de date Paraziţii AOL

Februarie 01, 2018

Chromesearch.info

Chromesearch.info pretinde că este un motor de căutare ce respectă intimitatea. Mai mult
Ianuarie 29, 2018

Virusul Twitter

Ce este virusul Twitter? Virusul Twitter este o infecţie cibernetică serioasă, care a devenit foarte activă aceste zile.Mai mult
Ianuarie 29, 2018

Virusul Aliexpress

Virusul Aliexpress poate afişa reclame false şi să vă redirecţioneze către site-uri de phishing. Mai mult
Ianuarie 24, 2018

Chumsearch.com

Specificațiile virusului Chumsearch.com. Conform cercetătorilor, virusul Chumsearch.com este un browser hijacker, asociat altor motoare de căutare false, precum Trovigo.com și Trovi.com.Mai mult
Ianuarie 23, 2018

Virusul Ecosia.org

Nu ar trebui să i se permită virusului Ecosia să vă modifice pagina principală. Mai mult
Ianuarie 19, 2018

Bara de unelte Yahoo

Este sau nu un virus Bara de unelte Yahoo? Dacă aţi crezut vreodată că bara de unelte Yahoo este un virus, v-aţi înşelat.Mai mult
Ianuarie 17, 2018

VulkanRT

VulkanRT – virusul care vă infectează browserul pentru a afişa rezultate modificate. Mai mult
Ianuarie 17, 2018

Win32.CoinMiner

Virusul CoinMiner încă este activ. Virusul CoinMiner operează ca şi o comandă de minare a bitcoin-urilor în calculatoarele utilizatorilor.Mai mult
Ianuarie 16, 2018

Virusul Tech Support Scam

Ce se cunoaşte despre virusul Tech Support Scam. Având în vedere că tehnologia se dezvoltă zilnic, continuăm să ne implicăm în lumea virtuală.Mai mult
Ianuarie 16, 2018

trackid=sp-006

Adware-ul Trackid=sp-006 frustrează utilizatorii de Google Chrome. Mai mult
Ianuarie 15, 2018

Amazonaws

Amazonaws – Amazon Web Services ce pot fi utilizate pentru servicii maliţioase. Mai mult
Ianuarie 12, 2018

Yahoo Powered

Yahoo Powered vrea să vă modifice obiceiurile de navigare printr-o manieră agresivă. Mai mult
Ianuarie 08, 2018

Virusul WebHelper

Web Helper – virus de injectare reclame care lasă reclame pe website-urile populare. Mai mult

Informaţie actualizată: 2016-10-21

Sursa: https://www.2-spyware.com/aol-parasites-removal

Citiţi în alte limbi

Fişiere
Software
Comparaţi
Urmăriţi-ne pe Facebook