Ce este paraziţii aol şi cum se poate elimina

de Linas Kiguolis - - Actualizat | De tip: Paraziţii AOL
12

Parazitul AOL este un program de calculator maliţios, proiectat pentru a ataca utilizatorii prin intermediul lui AOL Instant Messenger (cunoscut şi ca AIM), şi alte aplicaţii America OnLine. Un virus AOL normal este foarte similar cu un troian sau un vierme. Imediat după ce se infiltrează în sistem, va încerca să fure parole, detalii despre conturi şi alte informaţii valoroase. Deci, principala sarcină a acestui virus este să se ascundă adânc în sistem şi să înregistreze tastările victimei sau să obţină capturi de ecran. Chiar şi aşa, unele părţi ale viruşilor AOL pot fi utilizaţi şi pentru a obţine acces de la distanţă la sistem după care să iniţieze alte activităţi nesolicitate în acesta.

Viruşii AOL sunt răspândiţi de către hackeri cu ajutorul ataşamentelor de email infectate şi link-uri dăunătoare, ce de obicei sunt afişate victimei prin mesajele AOL Instant Messenger. Acum ceva timp, paraziţii AOL erau utilizaţi pentru a infecta doar sistemele de operare Microsoft Windows. Totuşi, astăzi, chiar şi cei de Mac OS X pot fi afectaţi de orice virus AOL. Indiferent de faptul că aceste ameninţări nu sunt considerate cele mai obişnuite datorită faptului că rata lor de distribuţie a scăzut în ultimii ani, nu ar trebui să apăsaţi pe link-uri necunoscute care apar în AIM. În cazul în care mai utilizaţi acest tip de chat, ar trebui să luaţi în considerare instalarea unui anti-spyware reputabil în calculatorul dumneavoastră. Toate uneltele recomandate se regăsesc în secţiunea Software.

Activitatea parazitului AOL în sistemul afectat

Majoritatea paraziţilor AOL sunt viruşi foarte periculoşi care pot conduce oamenii la furt de identitate, pierderi monetare şi alte probleme similare. Proprietarii acestora pot dezvălui datele bancare ale victimelor, nume de autentificare, parole, carduri de credit şi alte informaţii sensibile. Mai mult, hackerii pot folosi informaţii de autentificare înregistrate pentru AIM sau ICQ pentru a încerca să dezactiveze anumite conturi sau pentru a le utiliza în scopuri maliţioase. Unele versiuni ale paraziţilor AOL pot cauza şi probleme tehnice în sistemul PC-ului afectat. Pot degrada sever viteza de internet sau îl pot face complet inutilizabil. În final, se crede că exploatând anumite vulnerabilităţi ale programelor, virusul AOL poate instala un virus şi mai periculos în sistem.

  • Să fure diverse parole şi informaţii de autentificare, UIN-uri (Universal Internet Number care este folosit în reţeaua ICQ), şi alte informaţii personale identificabile. Imediat după ce sunt colectate, sunt trimise pe un server predeterminat sau transferate unei gazde de la distanţă printr-o conexiune la internet din fundal.
  • Să răspândească o cantitate excesivă de mesaje de tip spam, să efectueze DoS (Denial of Service) sau alte atacuri similare asupra reţelei.
  • Să înregistreze conversaţiile online înregistrând toate informaţiile, care sunt adăugate sau trimise prin programe AOL Instant Messenger sau ICQ.
  • Caută să infecteze întreaga listă de contacte a victimei, să distribuie fişiere infectate sau link-uri către website-uri maliţioase. Apăsarea pe asemenea link-uri sau deschiderea unui astfel de fişier, de obicei, infectează un calculator cu un alt malware.
  • Să obţină informaţii despre programele AOL sau ICQ ce sunt instalate, să colecteze adrese de IP, şi alte informaţii despre reţea / sistem.
  • Să dezactiveze programe legitime fără a cere permisiunea utilizatorului.
  • Pentru a-şi complica eliminarea, îşi ascunde procesele, fişierele şi alte obiecte.

Cele mai comune moduri de infiltrare

După cum am menţionat deja, viruşii AOL se pot infiltra neobservaţi în sistemul PC-ului ţintit. Există trei moduri principale prin care pot face acest lucru.

Vulnerabilităţile programului AOL. Aceasta este cea mai populară metodă folosită pentru a promova paraziţii AOL. O astfel de tehnică de distribuţie nu necesită un instalator, dialog sau avertismente, deci întregul proces de infiltrare este efectuat fără ştirea utilizatorilor. Pentru a vă proteja de această metodă de distribuţie, ar trebui să actualizaţi tot timpul AOL, programele de securitate şi alte programe din calculatorul dumneavoastră. Desigur, instalarea unui anti-spyware reputabil este recomandată.

Link-uri înşelătoare răspândite prin AOL Instant Messenger (AIM). Puteţi fi infectat cu malware-ul AOL după ce apăsaţi pe un link infectat din chatul dumneavoastră. Astfel de link-uri sunt de obicei, prezentate ca şi mesaje importante, însă tot ce fac este să vă redirecţioneze către website-uri maliţioase sau pur şi simplu să infecteze calculatorul cu virusul AOL. Vă rugăm, staţi departe de ele!

Alt malware. Paraziţii AOL se pot răspândi şi cu ajutorul troianilor, backdoor-urilor, spyware şi alţi viruşi similari. Pentru a vă asigura că PC-ul dumneavoastră este în siguranţă, trebuie să vă scanaţi maşina cu un software anti-spyware.

Exemple a celor mai relevanţi paraziţi AOL

Există mulţi paraziţi AOL. Următoarele exempe ilustrează comportamentul tipic al acestor ameninţări:

Omerstroke este un virus cibernetic care monitorizează activitatea utilizatorului pe AIM Messenger. Înregistrează informaţii valoroase, precum nume de autentificare şi parole, şi împărtăşeşte aceste date pe serverul de la distanţă. De asemenea poate captura orice mesaj trimis prin acest chat. Atenţie la faptul că acest virus se infiltrează în sistemul PC-ului ţintit cu ajutorul unui mesaj de eroare fals. După ce face acest lucru, va începe să ruleze automat la fiecare iniţiere a Windows-ului şi se ascunde de utilizator pentru a evita eliminarea.

ICQ Zap infectează AIM-ul şi trimite o cantitate extrem de mare de mesaje de tip spam. O astfel de activitate nu diminuează doar viteza de conexiune la Internet, ci poate afecta şi performanţa generală a calculatorului afectat.

Parazitul UIN IP afectează sistemele cu ajutorul unui troian sau un mesaj de avertizare fals care este afişat în timp ce utilizatorul foloseşte AIM. Acţionează ca şi un server proxy, care este capabil să captureze mesajele şi conversaţiile de pe chat ale victimei. Parazitul nu afectează sistemul, însă poate reprezenta un pericol semnificativ la adresa informaţiilor private ale victimei. 

Eliminarea virusului AOL din calculator

Majoritatea viruşilor AOL acţionează în acelaşi mod ca şi alţi viruşi cibernetici. Prin urmare, pot fi preveniţi cu ajutorul unui program de securitate sigur, precum anti-virus sau anti-spyware. În plus, software-ul anti-spyware poate fi utilizat pentru a elimina paraziţii AOL din sistem. Puteţi găsi toate programele recomandate, care au fost folosite la testarea acestor ameninţări, în secţiunea noastră Software. Totuşi, cele mai recomandate sunt Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus.

Atenţie la faptul că în unele cazuri chiar şi cel mai puternic antivirus sau antispyware poate eşua în a elimina o anumită ameninţare sau în a fixa sistemul PC-ului afectat. Acest lucru se întâmplă deoarece dezvoltatorii de software nu pot ghici ce componente maliţioase vor fi adăugate unor malware-uri şi durează până când creează o nouă actualizare pentru anti-spyware. Totuşi, dacă aţi fost informat despre apariţia unei astfel de actualizări, ar trebui să o instalaţi fără a pierde timp.

Ultimii viruşi adăugaţi bazei de date

Baza de date Paraziţii AOL

Noiembrie 15, 2017

Virusul Youtube

Virusul Youtube devine mai persuasiv. Virusul Youtube este definiţia a mai multor forme de malware, care folosesc numele acestui serviciu de redare video într-un mod sau altul.Mai mult
Noiembrie 07, 2017

Virusul WinThruster

Gândiţi-vă de două ori înainte de a instala WinThruster – vă poate dezamăgi. Mai mult
Noiembrie 06, 2017

Deceptive site ahead

Avertismentul „Deceptive Site Ahead” încearcă să vă oprească din a accesa site-uri maliţioase. Mai mult
Noiembrie 03, 2017

Reclamele de tip pop-up Right Coupon

Ce este Right Coupon? Right Coupon este clasificat ca şi un program de tip adware şi program cu potenţial nedorit , ce este în general promovat prin freeware-uri şi shareware-uri.Mai mult
Noiembrie 03, 2017

Virusul Android

Experţii din securitate despre virusul Android. Virusul Android este un termen prezentat pentru a încerca să descrie aplicaţia maliţioasă ce este capabilă să afecteze telefoanele Android.Mai mult
Noiembrie 02, 2017

Virusul de tip ransomware ACCDFISA v2.0

Virusul ACCDFISA v2.0 şi cum vă blochează fişierele. Deseori, viruşii de tip ransomware trec printr-o dezvoltare până când creatorii lor sunt mulţumiţi de rezultat. Virusul ACCDFISA face parte dintre acele programe, şi recent, cea de a doua versiune îmbunătăţită, numită ransomware-ul ACCDFISA v2.0, a lovit internetul.Mai mult
Octombrie 31, 2017

Virusul Facebook

Virusul Facebook este un parazit al calculatorului periculos, ce infectează sistemele atunci când vizitaţi această reţea socială. Mai mult
Octombrie 27, 2017

SearchAssist.net

Este posibil ca motorul de căutare SearchAssist.net să nu fie atât de demn de încredere. Mai mult
Octombrie 27, 2017

Virusul iPhone

Precondiţiile pentru virusul iPhone continuă să apară. Virusul iPhone defineşte diferite variante de malware create pentru iOS.Mai mult
Octombrie 27, 2017

Adware-ul Chrome

Adware-ul Chrome vă infectează browserul pentru a livra conţinut sponsorizat, nesigur. Mai mult
Octombrie 26, 2017

Virusul Petya

Tot ce trebuie să ştiţi despre virusul Petya. Virusul Petya este un alt program de tip ransomware care preia controlul asupra calculatoarelor utilizatorilor şi blochează fişierele din acestea.Mai mult
Octombrie 25, 2017

Virusul Always Weather

Extensia Always Weather nu este cea mai sigură aplicaţie de păstrat în browserul dumneavoastră. Mai mult
Octombrie 20, 2017

Virusul Cleanserp.net

Virusul Cleanserp ţinteşte utilizatorii de Chrome. Cleanserp.net funcţionează ca şi o unealtă de căutare falsă promovată cu ajutorul extensiei Untabs pentru Google Chrome şi Mozilla Firefox.Mai mult

Informaţie actualizată: 2016-10-21

Sursa: https://www.2-spyware.com/aol-parasites-removal

Citiţi în alte limbi

Fişiere
Software
Comparaţi
Urmăriţi-ne pe Facebook