Ce este paraziţii aol şi cum se poate elimina

de Linas Kiguolis - - Actualizat | De tip: Paraziţii AOL
12

Parazitul AOL este un program de calculator maliţios, proiectat pentru a ataca utilizatorii prin intermediul lui AOL Instant Messenger (cunoscut şi ca AIM), şi alte aplicaţii America OnLine. Un virus AOL normal este foarte similar cu un troian sau un vierme. Imediat după ce se infiltrează în sistem, va încerca să fure parole, detalii despre conturi şi alte informaţii valoroase. Deci, principala sarcină a acestui virus este să se ascundă adânc în sistem şi să înregistreze tastările victimei sau să obţină capturi de ecran. Chiar şi aşa, unele părţi ale viruşilor AOL pot fi utilizaţi şi pentru a obţine acces de la distanţă la sistem după care să iniţieze alte activităţi nesolicitate în acesta.

Viruşii AOL sunt răspândiţi de către hackeri cu ajutorul ataşamentelor de email infectate şi link-uri dăunătoare, ce de obicei sunt afişate victimei prin mesajele AOL Instant Messenger. Acum ceva timp, paraziţii AOL erau utilizaţi pentru a infecta doar sistemele de operare Microsoft Windows. Totuşi, astăzi, chiar şi cei de Mac OS X pot fi afectaţi de orice virus AOL. Indiferent de faptul că aceste ameninţări nu sunt considerate cele mai obişnuite datorită faptului că rata lor de distribuţie a scăzut în ultimii ani, nu ar trebui să apăsaţi pe link-uri necunoscute care apar în AIM. În cazul în care mai utilizaţi acest tip de chat, ar trebui să luaţi în considerare instalarea unui anti-spyware reputabil în calculatorul dumneavoastră. Toate uneltele recomandate se regăsesc în secţiunea Software.

Activitatea parazitului AOL în sistemul afectat

Majoritatea paraziţilor AOL sunt viruşi foarte periculoşi care pot conduce oamenii la furt de identitate, pierderi monetare şi alte probleme similare. Proprietarii acestora pot dezvălui datele bancare ale victimelor, nume de autentificare, parole, carduri de credit şi alte informaţii sensibile. Mai mult, hackerii pot folosi informaţii de autentificare înregistrate pentru AIM sau ICQ pentru a încerca să dezactiveze anumite conturi sau pentru a le utiliza în scopuri maliţioase. Unele versiuni ale paraziţilor AOL pot cauza şi probleme tehnice în sistemul PC-ului afectat. Pot degrada sever viteza de internet sau îl pot face complet inutilizabil. În final, se crede că exploatând anumite vulnerabilităţi ale programelor, virusul AOL poate instala un virus şi mai periculos în sistem.

  • Să fure diverse parole şi informaţii de autentificare, UIN-uri (Universal Internet Number care este folosit în reţeaua ICQ), şi alte informaţii personale identificabile. Imediat după ce sunt colectate, sunt trimise pe un server predeterminat sau transferate unei gazde de la distanţă printr-o conexiune la internet din fundal.
  • Să răspândească o cantitate excesivă de mesaje de tip spam, să efectueze DoS (Denial of Service) sau alte atacuri similare asupra reţelei.
  • Să înregistreze conversaţiile online înregistrând toate informaţiile, care sunt adăugate sau trimise prin programe AOL Instant Messenger sau ICQ.
  • Caută să infecteze întreaga listă de contacte a victimei, să distribuie fişiere infectate sau link-uri către website-uri maliţioase. Apăsarea pe asemenea link-uri sau deschiderea unui astfel de fişier, de obicei, infectează un calculator cu un alt malware.
  • Să obţină informaţii despre programele AOL sau ICQ ce sunt instalate, să colecteze adrese de IP, şi alte informaţii despre reţea / sistem.
  • Să dezactiveze programe legitime fără a cere permisiunea utilizatorului.
  • Pentru a-şi complica eliminarea, îşi ascunde procesele, fişierele şi alte obiecte.

Cele mai comune moduri de infiltrare

După cum am menţionat deja, viruşii AOL se pot infiltra neobservaţi în sistemul PC-ului ţintit. Există trei moduri principale prin care pot face acest lucru.

Vulnerabilităţile programului AOL. Aceasta este cea mai populară metodă folosită pentru a promova paraziţii AOL. O astfel de tehnică de distribuţie nu necesită un instalator, dialog sau avertismente, deci întregul proces de infiltrare este efectuat fără ştirea utilizatorilor. Pentru a vă proteja de această metodă de distribuţie, ar trebui să actualizaţi tot timpul AOL, programele de securitate şi alte programe din calculatorul dumneavoastră. Desigur, instalarea unui anti-spyware reputabil este recomandată.

Link-uri înşelătoare răspândite prin AOL Instant Messenger (AIM). Puteţi fi infectat cu malware-ul AOL după ce apăsaţi pe un link infectat din chatul dumneavoastră. Astfel de link-uri sunt de obicei, prezentate ca şi mesaje importante, însă tot ce fac este să vă redirecţioneze către website-uri maliţioase sau pur şi simplu să infecteze calculatorul cu virusul AOL. Vă rugăm, staţi departe de ele!

Alt malware. Paraziţii AOL se pot răspândi şi cu ajutorul troianilor, backdoor-urilor, spyware şi alţi viruşi similari. Pentru a vă asigura că PC-ul dumneavoastră este în siguranţă, trebuie să vă scanaţi maşina cu un software anti-spyware.

Exemple a celor mai relevanţi paraziţi AOL

Există mulţi paraziţi AOL. Următoarele exempe ilustrează comportamentul tipic al acestor ameninţări:

Omerstroke este un virus cibernetic care monitorizează activitatea utilizatorului pe AIM Messenger. Înregistrează informaţii valoroase, precum nume de autentificare şi parole, şi împărtăşeşte aceste date pe serverul de la distanţă. De asemenea poate captura orice mesaj trimis prin acest chat. Atenţie la faptul că acest virus se infiltrează în sistemul PC-ului ţintit cu ajutorul unui mesaj de eroare fals. După ce face acest lucru, va începe să ruleze automat la fiecare iniţiere a Windows-ului şi se ascunde de utilizator pentru a evita eliminarea.

ICQ Zap infectează AIM-ul şi trimite o cantitate extrem de mare de mesaje de tip spam. O astfel de activitate nu diminuează doar viteza de conexiune la Internet, ci poate afecta şi performanţa generală a calculatorului afectat.

Parazitul UIN IP afectează sistemele cu ajutorul unui troian sau un mesaj de avertizare fals care este afişat în timp ce utilizatorul foloseşte AIM. Acţionează ca şi un server proxy, care este capabil să captureze mesajele şi conversaţiile de pe chat ale victimei. Parazitul nu afectează sistemul, însă poate reprezenta un pericol semnificativ la adresa informaţiilor private ale victimei. 

Eliminarea virusului AOL din calculator

Majoritatea viruşilor AOL acţionează în acelaşi mod ca şi alţi viruşi cibernetici. Prin urmare, pot fi preveniţi cu ajutorul unui program de securitate sigur, precum anti-virus sau anti-spyware. În plus, software-ul anti-spyware poate fi utilizat pentru a elimina paraziţii AOL din sistem. Puteţi găsi toate programele recomandate, care au fost folosite la testarea acestor ameninţări, în secţiunea noastră Software. Totuşi, cele mai recomandate sunt Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus.

Atenţie la faptul că în unele cazuri chiar şi cel mai puternic antivirus sau antispyware poate eşua în a elimina o anumită ameninţare sau în a fixa sistemul PC-ului afectat. Acest lucru se întâmplă deoarece dezvoltatorii de software nu pot ghici ce componente maliţioase vor fi adăugate unor malware-uri şi durează până când creează o nouă actualizare pentru anti-spyware. Totuşi, dacă aţi fost informat despre apariţia unei astfel de actualizări, ar trebui să o instalaţi fără a pierde timp.

Ultimii viruşi adăugaţi bazei de date

Ce sunt reclamele de la Adsupply

Analiză Adsupply Adsupply este un program de tip adware larg răspândit, care a fost dezvoltat pentru a obţine venit din pay-per-click.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/reclamele-de-la-adsupply/">Mai mult
Aplicaţie adware Viruşi   Septembrie 15, 2017

şterge virusul de tip pop-up Popcash.net

De ce apar reclamele Popcash? Virusul Popcash vă poate amărî viaţa deoarece această infecţie cibernetică este înşelătoare şi aproape nedetectabilă.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-tip-pop-up-popcash-net/">Mai mult
Aplicaţie adware Viruşi   Septembrie 14, 2017

Baza de date Paraziţii AOL

Septembrie 14, 2017

Reclamele Liveadexchanger.com

Fapte descoperite de către echipa noastră de cercetători despre reclamele Liveadexchanger: Mulţi dintre noi interacţionează cu calculatoarele şi navighează pe internet zilnic, şi programele precum virusul Liveadexchanger pot ruina complet această experienţă.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/reclamele-liveadexchanger-com/">Mai mult
Septembrie 13, 2017

Driver Restore

Este Driver Restore un program sigur? Ar trebui să îl utilizaţi? < a class="more_link" href="http://faravirus.ro/driver-restore/">Mai mult
Septembrie 13, 2017

Virusul YahLover.worm

Ce se ascunde în spatele alertelor de la YahLover.worm? Atunci când virusul YahLover.worm păşeşte pe browserele utilizatorilor, acesta va încerca să îi convingă de faptul că au fost victimele unui virus.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-yahlover-worm/">Mai mult
Septembrie 12, 2017

Escrocherie de tip suport tehnic "You Have A ZEUS Virus"

Ameninţat de virusul Zeus? Alerte, precum „You Have A ZEUS Virus”, pot alarma acei utilizatori care sunt mai puţin tehnici şi neştiutori de faptul că aceasta este o strategie comună utilizată de către escroci.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/escrocherie-de-tip-suport-tehnic-you-have-a-zeus-virus/">Mai mult
Septembrie 11, 2017

Virusul Search.searchytdav.com

Fapte cunoscute despre browser hijackerul Search.searchytdav.com Search.searchytdav.com este un program cu potenţial nedorit, dezvoltat de către Polarity Technologies, Ltd.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-search-searchytdav-com/">Mai mult
Septembrie 11, 2017

RevContent

Informaţii generale despre adware-ul RevContent: RevContent este o extensie de browser care colectează informaţii despre interesele dumneavoastră de pe istoricul de navigare şi furnizează o mulţime de reclame pe browserele Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox şi altele.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/revcontent/">Mai mult
Septembrie 08, 2017

Bara de unelte EasyDirectionsFinder

Bara de unelte EasyDirectionsFinder şi adevăratul ei scop în PC-ul dumneavoastră Bara de unelte EasyDirectionsFinder este un serviciu legitim de navigare ce oferă produse dezvoltate de către o companie numită Mindspark Interactive Network.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/bara-de-unelte-easydirectionsfinder/">Mai mult
Septembrie 08, 2017

Virusul Online.io

Poate cauza probleme sistemului de operare virusul Online.io? < a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-online-io/">Mai mult
Septembrie 07, 2017

Virusul de tip ransomware Cerber 4.1.6

A apărut o altă versiune remarcabilă a lui Cerber: virusul Cerber 4.1.6 Virusul Cerber 4.1.6 a apărut în public pe 22 noiembrie, 2016, şi până acum este ultima versiune a rău famatului ransomware Cerber.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-tip-ransomware-cerber-4-1-6/">Mai mult
Septembrie 06, 2017

Reclamele de tip pop-up de la MacKeeper

Conform utilizatorilor, MacKeeper NU este o aplicaţie demnă de încredere.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/reclamele-de-tip-pop-up-de-la-mackeeper/">Mai mult
Septembrie 05, 2017

Virusul “Error #268D3”

Cum pot identifica virusul “Error #268D3” în calculatorul meu? < a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-error-268d3/">Mai mult
Septembrie 05, 2017

Virusul de tip ransomware Bitpaymer

Virusul Bit Paymer atacă sectorul de sănătate şi cere plata a 50 de Bitcoins Bitpaymer, cunoscut ca şi ransomware-ul Bit Paymer, este un virus de criptare fişiere care a fost observat în iulie, 2017.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-tip-ransomware-bitpaymer/">Mai mult
Septembrie 04, 2017

Virusul NavSmart.info

Pot folosi NavSmart.info ca şi pagină de start? Virusul NavSmart.info poate părea ca şi o unealtă grozavă pentru căutare pe web.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-navsmart-info/">Mai mult
Septembrie 04, 2017

Virusul de redirecţionare Wyciwyg

Virusul de redirecţionare Wyciwyg deranjează utilizatorii de Mozilla Firefox Virusul de redirecţionare Wyciwyg este o versiune a virusului de redirecţionare Firefox.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-redirectionare-wyciwyg/">Mai mult
Septembrie 04, 2017

Virusul de redirecţionare Firefox

Ce este Virusul de redirecţionare Firefor? Virusul de redirecţionare Firefox este o infecţie cibernetică foarte periculoasă, ce poate cauza diverse probleme victimelor sale.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-redirectionare-firefox/">Mai mult
Septembrie 01, 2017

Virusul de tip ransomware Diablo6

Virusul Diablo6 lansează o altă campanie maliţioasă de spam Virusul Diablo6 operează ca ultima versiune a notoriului ransomware Locky .< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-tip-ransomware-diablo6/">Mai mult
August 31, 2017

Virusul de tip ransomware Arena

Ransomware-ul Arena se trage din familia de malware Dharma Ransomware-ul Arena este un nou virus maliţios.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-tip-ransomware-arena/">Mai mult

Informaţie actualizată: 2016-10-21

Sursa: http://www.2-spyware.com/aol-parasites-removal

Citiţi în alte limbi

Fişiere
Software
Comparaţi
Urmăriţi-ne pe Facebook