Malware poate cauza moartea!

de Olivia Morelli - -

Acum mai bine de un an, un român, Marcel Datcu, şi-a ucis fiul şi s-a sinucis după ce a descoperit o avertizare FALSĂ pe ecranul calculatorului său. Avertizarea coruptă pretindea că FBI-ul l-a observat în timp ce el vizita un site pornografic şi că acum trebuie să plătească o taxă de 70.000 de lei (mai mult de 18.000 de euro) pentru a evita să stea în închisoare 11 ani. Victima a decis să i-a în considerare modul mai greu pentru a evita pedeapsa inventată de către proprietarii acestei ransomware. Înainte de a lua viaţa fiului său, precum şi a sa, acesta a scris un bilet sinucigaş. Spunea că nu poate să meargă la închisoare pentru 11 ani şi să îşi lase fiul să sufere singur.

Din nefericire, acesta nu este singurul caz cauzat de malware. Există zeci de exemple similare ce arată cât de groaznici pot fi hackerii atunci când caută să scoată bani de la victimele lor. După ce infectează sistemele PC-urilor ţintite, aceştia folosesc notificări înfricoşătoare încercând să îşi convingă victimele că au de a face cu autorităţi guvernamentale sau alte părţi ce nu pot fi ignorate. Dacă victima nu are abilităţi tehnice pentru a-şi da seama ce fel de mesaje sunt reale şi care aparţin criminalilor cibernetici, el sau ea poate decide să îşi ia propria viaţă sau pur şi simplu pot muri din cauza unui atac de cord.

Una dintre aceste victime este Corrie Santayana (numele a fost schimbat şi este cunoscut doar consiliului editorial), care a fost implicată într-o campanie serioasă de malvertising pe un Blue Screen of Death. Blue Screen of Death (sau BSOD) este o tehnică socială inginerească utilizată pentru a arăta conţinutul dorit (notificări, banere şi reclame de tip pop-up), în timp ce oamenii navighează pe internet. Chiar dacă majoritatea victimelor pot decide cu uşurinţă să ignore mesajele ca fiind false, alţii pot fi convinşi că trebuie să urmeze comenzi specifice pentru a se salva. Corrie a decis că o alertă ce spunea “Windows Heath is Critical! Do not restart! Please contact Microsoft technicians” este una reală. După ce a contactat hackerii, i s-a spus că trebuie să achiziţioneze un pachet de suport special care costa 1000 de dolari. Acesta nu a vrut să aştepte mult şi a făcut imediat un transfer bancar pentru a plăti non-existentul şi ieftinul „pachet de software”. Din nefericire, i-au fost necesare câteva ore ca să îşi dea seama că banii lui s-au dus la nişte escroci. După ce fiul său i-a spus că a fost escrocat, acesta a murit în sufrageria sa din cauza unui atac de cord.

Experţii din securitate avertizează oamenii că există sute de tehnici diferite utilizate de către hackeri pentru a-i pune în pericol. Aceşti criminali nu încearcă să le fure doar banii. Îi pot conduce şi la moarte.

Dacă doriţi să vă protejaţi pe dumneavoastră şi pe cei din jur (părinţi, copii şi alţi membri a-i familiei), ar trebui să luaţi în considerare o soluţie de încredere pentru securitatea dumneavoastră. Reţineţi faptul că doar un anti-spyware de încredere care vă poate ajuta să identificaţi o reclamă de tip pop-up maliţioasă, o avertizare falsă sau un fişier maliţios, ce încearcă să vă infecteze calculatorul. În cazul în care încă mai căutaţi un anti-malware de încredere, luaţi în considerare Reimage, care este considerat o unealtă premium de protecţie malware şi care a fost utilizată de mii de utilizatori de PC.

sursa: http://www.2-spyware.com/5743

Citiţi în alte limbi


Fişiere
Software
Comparaţi
Urmăriţi-ne pe Facebook