FBI încurajează victimele ransomware-urilor să nu plătească recompensa

Într-un anunţ lansat recent, FBI-ul avertizează despre creşterea atacurilor de tip ransomware asupra utilizatorilor de calculatoare şi oferă sfaturi despre cum puteţi scăpa de aceşti viruşi cibernetici. Nu este o surpriză faptul că Biroul Federal de Investigaţii oferă astfel de informaţii, deoarece numărul atacurilor ransomware a crescut terifiant. Criminalii cibernetici au început să îi creeze unul după altul din 2015, şi numărul de versiuni ransomware continuă să crească şi în 2016. Acest tip de malware cibernetic ţinteşte spitalele, atât afacerile mici cât şi cele largi, şcolile, organizaţiile guvernamentale, cât şi calculatoarele de acasă. Criptează toate fişierele de pe calculatorul infectat sau întreaga reţea a acestora după care cere o recompensă în schimbul software-ului de decriptare.

Criminalii cibernetici au dezvoltat tehnici avansate de a intra silenţios în calculatoarele victimelor. De obicei, aceştia trimit fişiere executive de tip ransomware pe adresa de email a victimei, pretinzând că oferă documente importante sau arhive. Atunci când victima deschide ataşamentul maliţios al email-ului, virusul va corupe toate fişierele din calculator. Mai mult, escrocii au devenit atât de buni încât pot introduce coduri maliţioase pe website-uri legitime în spatele oricărui conţinut care trebuie apăsat, butoane, link-uri sau reclame. Nici nu se merită menţionat faptul că luând precauţii şi securizând calculatorul şi fişierele în avans reprezintă cel mai important lucru din ziua de azi. Ar trebui să fiţi atent, în mod special, cu TeslaCrypt, Cerber (ransomware pe Mac), Cryptolocker şi Locky.

Nu există vreo îndoială asupra faptului că pierderea fişierelor importante este o experienţă tragică. Totuşi, FBI pretinde că victimele ransomware-urilor nu ar trebui să plătească recompensa cerută de către criminalii cibernetici. Asistentul Directorului de la Divizia Cibernetică FBI, James Trainor, afirmă că plata recompensei nu garantează faptul că criminalii cibernetici vor oferi cheile sau programele de decriptare şi că acest lucru doar încurajează escrocii să îşi continue activităţile ilegale şi de asemenea, va implica mai mulţi oameni în afacerile lor murdare. Profitul generat de către ameninţările ransomware pentru criminalii cibernetici este trecut de imaginaţie, şi ne putem întreba ce alte activităţi ilegale finanţează cu banii plătiţi de victimele ransomware-urilor.

FBI-ul recomandă să luaţi precauţii pentru a preveni atacurile ransomware. Aici găsiţi ce puteţi face pentru a vă securiza fişierele:

  • Informaţi-vă angajaţii despre viruşii ransomware şi asiguraţi-vă că aceştia cunosc metodele de prevenire a atacurilor ransomware.
  • Instalaţi în calculatorul dumneavoastră şi în ale angajaţilor un software anti-malware. Programaţi scanări de sistem automate şi regulate.
  • Dezactivaţi funcţia Macros în aplicaţiile Microsoft Office.
  • Actualizaţi regulat software-urile din calculator.
  • Evitaţi utilizarea conturilor de administrator, decât în cazurile în care sunteţi nevoit.
  • Creaţi copii ale celor mai importante date în mod regulat. Ideal, stocaţi copiile pe drive-uri externe şi deconectaţi-le de la calculator.
Despre autor
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Cercetător web pasionat

Gabriel E. Hall este o cercetătoare de malware-uri, pasionată, care lucrează pentru faravirus.ro de aproape un deceniu.

Contactați Gabriel E. Hall
Despre compania Esolutions

Citiţi în alte limbi