Ce este crack-uri şi cum se poate elimina

de Linas Kiguolis - - Actualizat | De tip: Crack-uri
12

Crack-urile sunt programe ilegale create pentru a elimina restricţiile de pe un software şi pentru a-l face egal cu versiunea completă. În funcţie de tipul lor, astfel de unelte/programe pot genera coduri de înregistrare, să modifice anumite părţi din software (să adauge valori de regiştri, fişiere şi alte componente similare) şi să cauzeze alte modificări în codul programului. Fiecare din aceste activităţi poate elimina restricţiile programului şi să ajute utilizatorul să evite plata în schimbul versiunii licenţiate. Un astfel de software este cunoscut ca şi „cracked”. În majoritatea ţărilor, oamenilor li se interzice utilizarea acestuia. O astfel de activitate este considerată ilegală şi nedreaptă.

Experţii din securitate observă multe probleme asociate unui program cracked. Cea mai importantă este că dezvoltatorii pot adăuga în acel software viruşi şi malware. Instalând o versiune piratată a programului şi neplătind banii pentru versiunea licenţiată, oamenii pot avea parte de alte pierderi, precum pierderea de date sensibile (nume de autentificare, parole, etc.), şi permisiunea de a-şi utiliza calculatoarele pentru activităţi ilegale precum Bitcoin mining şi atacuri DDOS.

Unelte folosite pentru cracking

Cele mai populare unelte utilizate pentru cracking sunt: Keygen, Patch, şi Loader. Fiecare din acestea poate fi utilizată pentru aceste activităţi:

 • Keygen (cunoscut şi ca Key Generator) este un program de calculator care generează numere de serie şi coduri de înregistrare necesare pentru utilizarea programului. Există două versiuni ale acestei unelte – licenţiată şi ilegală. Versiunile neautorizate generează coduri de licenţe ilegale şi ajută oamenii să evite plata programului. Totuşi, nu există vreo garanţie precum că acel cod generat va funcţiona. În plus, majoritatea acestor coduri conţin componente maliţioase care pot conduce victima la probleme asociate PC-ului;
 • Patch este un program utilizat pentru actualizarea software-ului şi descărcarea îmbunătăţirilor acestuia în sistem. Pachetele ilegale sunt de obicei create de către dezvoltatori terţi şi sunt utilizate pentru a actualiza gratuit programul. Acestea pot modifica codul programului adăugând fişierele executabile necesare şi alte componente necesare pentru o funcţionalitate normală a software-ului. Actualizările ilegale pot cauza probleme de performanţă, instabilitate şi alte probleme similare.
 • The loader este un program utilizat pentru modificarea iniţierii unui program. În loc să elimine protecţia, versiunea ilegală a Loader-ului face orice pentru a o evita. Astfel de unelte au fost activ utilizate pentru a trişa în jocuri.

Principalele riscuri la utilizarea unui program cracked

Nu este surprinzător faptul că Internetul este plin cu versiuni cracked ale unor diferite programe. Oamenii cred că economisesc bani şi efort utilizându-le pe acestea. Din nefericire, există multe riscuri asociate utilizării copiilor piratate, motiv pentru care ar trebui să le evitaţi. Utilizarea unui software cracked poate conduce la următoarele probleme:

 • Violarea legii de drepturi de autor. În majoritatea ţărilor, utilizarea crack-urilor şi a programelor cracked este considerată ilegală. În funcţie de locaţia calculatorului, puteţi intra în închisoare sau este posibil să vi se ceară să achitaţi o taxă. Doar în ocazii rare este legitimă utilizarea software-ului cracked.
 • Pierderea de informaţii importante. Un program cracked este capabil să obţină acces la orice informaţie stocată pe hard drive. Poate încerca să o şteargă sau să o cripteze fără a cere permisiunea. În majoritatea cazurilor, victimele rămân fără abilitatea de a recupera aceste date.
 • Infiltrarea de malware. Majoritatea programelor cracked conţin viruşi şi malware. Există multe tipuri de viruşi care pot fi instalaţi în sistem la pachet. Cu toate că unii dintre aceştia pot fi folosiţi doar pentru promovare sau răspândire de spam, alţii pot încerca să acceseze cardul de credit sau pot încerca să fure alte informaţii sensibile.
 • Redirecţionarea către site-uri nesigure. Crack-urile şi programele piratate sunt deseori promovate prin intermediul unor resurse considerate nesigure. Acestea pot conţine conţinut comercial, reclame agresive şi link-uri maliţioase ce îşi conduc victimele către website-uri infectate cu malware.
 • Probleme de performanţă şi instabilitate. Majoritatea programelor piratate nu pot fi utilizate fără a avea parte de probleme ce au legătură cu performanţa. Îngheţări, încetiniri, şi alte probleme pot fi aşteptate atunci când se utilizează astfel de programe. De asemenea, dacă un program cracked a fost programat greşit, pot fi aşteptate şi probleme asociate performanţei sistemului.
 • Fără actualizări automate. Programele piratate nu includ actualizări automate care apar din când în când. Deci, utilizatorii acestor programe trebuie să continue să viziteze website-uri ilegale care oferă versiuni nelicenţiate ale programelor care nu au fost actualizate. Astfel de vizite pot pune utilizatorul şi dispozitivul acestuia în pericol de a da peste malware.

Gânduri finale despre crack-uri

Din nefericire, există milioane de oameni care utilizează crack-uri şi programe cracked. Aproape toţi ştiu că crearea şi utilizarea lor este ilegală. Cea mai mare problemă aici este că utilizatorii înţeleg clar faptul că ei colaborează cu hackerii care creează astfel de fişiere executabile ilegale şi le promovează pe Internet. Totuşi, nimeni nu ştie că descărcând fişiere executabile maliţioase în calculatoare pot lăsa criminalii cibernetici să se conecteze la ei şi să adauge sau să şteargă informaţiile necesare. În plus, astfel de criminali pot încerca să instaleze malware în calculatoare şi să fure alte informaţii sensibile stocate în sistem.

Pentru a evita toate posibilele pericole, experţii din securitate recomandă să NU UTILIZAŢI SOFTWARE CRACKED. Dacă deja aţi descărcat unul în calculatorul dumneavoastră, asiguraţi-vă că efectuaţi paşii de mai jos:

 • Dezinstalaţi software-ul cracked din calculatorul dumneavoastră;
 • Scanaţi-vă calculatorul cu un anti-spyware demn de încredere. 

Dezinstalând programul piratat, nu puteţi fi sigur de faptul că maşina dumneavoastră este în siguranţă. Există multe componente dubioase care pot fi instalate cu crack-ul şi nu pot fi eliminate manual. De asemenea, malware-urile şi alte programe nedorite pot fi instalate fără autorizarea dumneavoastră. Cel mai uşor mod de a vă asigura că maşina dumneavoastră este în siguranţă este prin rularea unei scanări complete a sistemului cu un anti-spyware reputabil. Aici, sunt programele care vă pot ajuta să vă verificaţi detaliat calculatorul: Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus.

Ultimii viruşi adăugaţi bazei de date

Ce sunt reclamele de la Adsupply

Analiză Adsupply Adsupply este un program de tip adware larg răspândit, care a fost dezvoltat pentru a obţine venit din pay-per-click.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/reclamele-de-la-adsupply/">Mai mult
Aplicaţie adware Viruşi   Septembrie 15, 2017

şterge virusul de tip pop-up Popcash.net

De ce apar reclamele Popcash? Virusul Popcash vă poate amărî viaţa deoarece această infecţie cibernetică este înşelătoare şi aproape nedetectabilă.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-tip-pop-up-popcash-net/">Mai mult
Aplicaţie adware Viruşi   Septembrie 14, 2017

Baza de date Crack-uri

Septembrie 14, 2017

Reclamele Liveadexchanger.com

Fapte descoperite de către echipa noastră de cercetători despre reclamele Liveadexchanger: Mulţi dintre noi interacţionează cu calculatoarele şi navighează pe internet zilnic, şi programele precum virusul Liveadexchanger pot ruina complet această experienţă.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/reclamele-liveadexchanger-com/">Mai mult
Septembrie 13, 2017

Driver Restore

Este Driver Restore un program sigur? Ar trebui să îl utilizaţi? < a class="more_link" href="http://faravirus.ro/driver-restore/">Mai mult
Septembrie 13, 2017

Virusul YahLover.worm

Ce se ascunde în spatele alertelor de la YahLover.worm? Atunci când virusul YahLover.worm păşeşte pe browserele utilizatorilor, acesta va încerca să îi convingă de faptul că au fost victimele unui virus.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-yahlover-worm/">Mai mult
Septembrie 12, 2017

Escrocherie de tip suport tehnic "You Have A ZEUS Virus"

Ameninţat de virusul Zeus? Alerte, precum „You Have A ZEUS Virus”, pot alarma acei utilizatori care sunt mai puţin tehnici şi neştiutori de faptul că aceasta este o strategie comună utilizată de către escroci.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/escrocherie-de-tip-suport-tehnic-you-have-a-zeus-virus/">Mai mult
Septembrie 11, 2017

Virusul Search.searchytdav.com

Fapte cunoscute despre browser hijackerul Search.searchytdav.com Search.searchytdav.com este un program cu potenţial nedorit, dezvoltat de către Polarity Technologies, Ltd.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-search-searchytdav-com/">Mai mult
Septembrie 11, 2017

RevContent

Informaţii generale despre adware-ul RevContent: RevContent este o extensie de browser care colectează informaţii despre interesele dumneavoastră de pe istoricul de navigare şi furnizează o mulţime de reclame pe browserele Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox şi altele.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/revcontent/">Mai mult
Septembrie 08, 2017

Bara de unelte EasyDirectionsFinder

Bara de unelte EasyDirectionsFinder şi adevăratul ei scop în PC-ul dumneavoastră Bara de unelte EasyDirectionsFinder este un serviciu legitim de navigare ce oferă produse dezvoltate de către o companie numită Mindspark Interactive Network.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/bara-de-unelte-easydirectionsfinder/">Mai mult
Septembrie 08, 2017

Virusul Online.io

Poate cauza probleme sistemului de operare virusul Online.io? < a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-online-io/">Mai mult
Septembrie 07, 2017

Virusul de tip ransomware Cerber 4.1.6

A apărut o altă versiune remarcabilă a lui Cerber: virusul Cerber 4.1.6 Virusul Cerber 4.1.6 a apărut în public pe 22 noiembrie, 2016, şi până acum este ultima versiune a rău famatului ransomware Cerber.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-tip-ransomware-cerber-4-1-6/">Mai mult
Septembrie 06, 2017

Reclamele de tip pop-up de la MacKeeper

Conform utilizatorilor, MacKeeper NU este o aplicaţie demnă de încredere.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/reclamele-de-tip-pop-up-de-la-mackeeper/">Mai mult
Septembrie 05, 2017

Virusul “Error #268D3”

Cum pot identifica virusul “Error #268D3” în calculatorul meu? < a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-error-268d3/">Mai mult
Septembrie 05, 2017

Virusul de tip ransomware Bitpaymer

Virusul Bit Paymer atacă sectorul de sănătate şi cere plata a 50 de Bitcoins Bitpaymer, cunoscut ca şi ransomware-ul Bit Paymer, este un virus de criptare fişiere care a fost observat în iulie, 2017.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-tip-ransomware-bitpaymer/">Mai mult
Septembrie 04, 2017

Virusul NavSmart.info

Pot folosi NavSmart.info ca şi pagină de start? Virusul NavSmart.info poate părea ca şi o unealtă grozavă pentru căutare pe web.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-navsmart-info/">Mai mult
Septembrie 04, 2017

Virusul de redirecţionare Wyciwyg

Virusul de redirecţionare Wyciwyg deranjează utilizatorii de Mozilla Firefox Virusul de redirecţionare Wyciwyg este o versiune a virusului de redirecţionare Firefox.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-redirectionare-wyciwyg/">Mai mult
Septembrie 04, 2017

Virusul de redirecţionare Firefox

Ce este Virusul de redirecţionare Firefor? Virusul de redirecţionare Firefox este o infecţie cibernetică foarte periculoasă, ce poate cauza diverse probleme victimelor sale.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-redirectionare-firefox/">Mai mult
Septembrie 01, 2017

Virusul de tip ransomware Diablo6

Virusul Diablo6 lansează o altă campanie maliţioasă de spam Virusul Diablo6 operează ca ultima versiune a notoriului ransomware Locky .< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-tip-ransomware-diablo6/">Mai mult
August 31, 2017

Virusul de tip ransomware Arena

Ransomware-ul Arena se trage din familia de malware Dharma Ransomware-ul Arena este un nou virus maliţios.< a class="more_link" href="http://faravirus.ro/virusul-de-tip-ransomware-arena/">Mai mult

Informaţie actualizată: 2016-10-20

Sursa: http://www.2-spyware.com/cracks-removal

Citiţi în alte limbi

Fişiere
Software
Comparaţi
Urmăriţi-ne pe Facebook