Ce este crack-uri şi cum se poate elimina

de Linas Kiguolis - - Actualizat | De tip: Crack-uri

Crack-urile sunt programe ilegale create pentru a elimina restricţiile de pe un software şi pentru a-l face egal cu versiunea completă. În funcţie de tipul lor, astfel de unelte/programe pot genera coduri de înregistrare, să modifice anumite părţi din software (să adauge valori de regiştri, fişiere şi alte componente similare) şi să cauzeze alte modificări în codul programului. Fiecare din aceste activităţi poate elimina restricţiile programului şi să ajute utilizatorul să evite plata în schimbul versiunii licenţiate. Un astfel de software este cunoscut ca şi „cracked”. În majoritatea ţărilor, oamenilor li se interzice utilizarea acestuia. O astfel de activitate este considerată ilegală şi nedreaptă.

Experţii din securitate observă multe probleme asociate unui program cracked. Cea mai importantă este că dezvoltatorii pot adăuga în acel software viruşi şi malware. Instalând o versiune piratată a programului şi neplătind banii pentru versiunea licenţiată, oamenii pot avea parte de alte pierderi, precum pierderea de date sensibile (nume de autentificare, parole, etc.), şi permisiunea de a-şi utiliza calculatoarele pentru activităţi ilegale precum Bitcoin mining şi atacuri DDOS.

Unelte folosite pentru cracking

Cele mai populare unelte utilizate pentru cracking sunt: Keygen, Patch, şi Loader. Fiecare din acestea poate fi utilizată pentru aceste activităţi:

  • Keygen (cunoscut şi ca Key Generator) este un program de calculator care generează numere de serie şi coduri de înregistrare necesare pentru utilizarea programului. Există două versiuni ale acestei unelte – licenţiată şi ilegală. Versiunile neautorizate generează coduri de licenţe ilegale şi ajută oamenii să evite plata programului. Totuşi, nu există vreo garanţie precum că acel cod generat va funcţiona. În plus, majoritatea acestor coduri conţin componente maliţioase care pot conduce victima la probleme asociate PC-ului;
  • Patch este un program utilizat pentru actualizarea software-ului şi descărcarea îmbunătăţirilor acestuia în sistem. Pachetele ilegale sunt de obicei create de către dezvoltatori terţi şi sunt utilizate pentru a actualiza gratuit programul. Acestea pot modifica codul programului adăugând fişierele executabile necesare şi alte componente necesare pentru o funcţionalitate normală a software-ului. Actualizările ilegale pot cauza probleme de performanţă, instabilitate şi alte probleme similare.
  • The loader este un program utilizat pentru modificarea iniţierii unui program. În loc să elimine protecţia, versiunea ilegală a Loader-ului face orice pentru a o evita. Astfel de unelte au fost activ utilizate pentru a trişa în jocuri.

Principalele riscuri la utilizarea unui program cracked

Nu este surprinzător faptul că Internetul este plin cu versiuni cracked ale unor diferite programe. Oamenii cred că economisesc bani şi efort utilizându-le pe acestea. Din nefericire, există multe riscuri asociate utilizării copiilor piratate, motiv pentru care ar trebui să le evitaţi. Utilizarea unui software cracked poate conduce la următoarele probleme:

  • Violarea legii de drepturi de autor. În majoritatea ţărilor, utilizarea crack-urilor şi a programelor cracked este considerată ilegală. În funcţie de locaţia calculatorului, puteţi intra în închisoare sau este posibil să vi se ceară să achitaţi o taxă. Doar în ocazii rare este legitimă utilizarea software-ului cracked.
  • Pierderea de informaţii importante. Un program cracked este capabil să obţină acces la orice informaţie stocată pe hard drive. Poate încerca să o şteargă sau să o cripteze fără a cere permisiunea. În majoritatea cazurilor, victimele rămân fără abilitatea de a recupera aceste date.
  • Infiltrarea de malware. Majoritatea programelor cracked conţin viruşi şi malware. Există multe tipuri de viruşi care pot fi instalaţi în sistem la pachet. Cu toate că unii dintre aceştia pot fi folosiţi doar pentru promovare sau răspândire de spam, alţii pot încerca să acceseze cardul de credit sau pot încerca să fure alte informaţii sensibile.
  • Redirecţionarea către site-uri nesigure. Crack-urile şi programele piratate sunt deseori promovate prin intermediul unor resurse considerate nesigure. Acestea pot conţine conţinut comercial, reclame agresive şi link-uri maliţioase ce îşi conduc victimele către website-uri infectate cu malware.
  • Probleme de performanţă şi instabilitate. Majoritatea programelor piratate nu pot fi utilizate fără a avea parte de probleme ce au legătură cu performanţa. Îngheţări, încetiniri, şi alte probleme pot fi aşteptate atunci când se utilizează astfel de programe. De asemenea, dacă un program cracked a fost programat greşit, pot fi aşteptate şi probleme asociate performanţei sistemului.
  • Fără actualizări automate. Programele piratate nu includ actualizări automate care apar din când în când. Deci, utilizatorii acestor programe trebuie să continue să viziteze website-uri ilegale care oferă versiuni nelicenţiate ale programelor care nu au fost actualizate. Astfel de vizite pot pune utilizatorul şi dispozitivul acestuia în pericol de a da peste malware.

Gânduri finale despre crack-uri

Din nefericire, există milioane de oameni care utilizează crack-uri şi programe cracked. Aproape toţi ştiu că crearea şi utilizarea lor este ilegală. Cea mai mare problemă aici este că utilizatorii înţeleg clar faptul că ei colaborează cu hackerii care creează astfel de fişiere executabile ilegale şi le promovează pe Internet. Totuşi, nimeni nu ştie că descărcând fişiere executabile maliţioase în calculatoare pot lăsa criminalii cibernetici să se conecteze la ei şi să adauge sau să şteargă informaţiile necesare. În plus, astfel de criminali pot încerca să instaleze malware în calculatoare şi să fure alte informaţii sensibile stocate în sistem.

Pentru a evita toate posibilele pericole, experţii din securitate recomandă să NU UTILIZAŢI SOFTWARE CRACKED. Dacă deja aţi descărcat unul în calculatorul dumneavoastră, asiguraţi-vă că efectuaţi paşii de mai jos:

  • Dezinstalaţi software-ul cracked din calculatorul dumneavoastră;
  • Scanaţi-vă calculatorul cu un anti-spyware demn de încredere. 

Dezinstalând programul piratat, nu puteţi fi sigur de faptul că maşina dumneavoastră este în siguranţă. Există multe componente dubioase care pot fi instalate cu crack-ul şi nu pot fi eliminate manual. De asemenea, malware-urile şi alte programe nedorite pot fi instalate fără autorizarea dumneavoastră. Cel mai uşor mod de a vă asigura că maşina dumneavoastră este în siguranţă este prin rularea unei scanări complete a sistemului cu un anti-spyware reputabil. Aici, sunt programele care vă pot ajuta să vă verificaţi detaliat calculatorul: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner.

Ultimii viruşi adăugaţi bazei de date

CryptoLocker ghid de înlăturare

Cryptolocker. Cryptolocker  este un ransomware periculos, ce a fost în mod clar lansat de către același grup de criminali cibernetici ce sunt responsabili pentru lansarea FBI virus, Police Central e-crime Unit virus, Department of Justice virus și multe alte amenințări.

Informaţie actualizată: 2016-10-20

Citiţi în alte limbi

Fişiere
Software
Comparaţi