Anti-Spyware-uri corupte

de Gabriel E. Hall - www - Actualizat | De tip: Anti-Spyware-uri corupte

Zilnic, creşte numărul de programe cu potenţial periculos ce sunt lansate, deci cererea pentru utilităţi contra viruşi este foarte înaltă. Dezvoltarea de unelte antivirus de încredere şi eficiente este o slujbă importantă şi necesită atenţie constantă, deoarece viruşii evoluează rapid, şi tehnologiile antivirus nu pot rămâne în urmă. Specialiştii din securitatea cibernetică au lansat deja numeroase programe antivirus care ajută utilizatorii să îşi păstreze dispozitivele în siguranţă. Majoritatea pot face lucruri grozave. Puteţi citi despre ele în aceste categorii:

Totuşi, criminalii cibernetici pot veni cu noi moduri de a înşela utilizatorii nebănuitori, prin lansarea unor utilităţi antispyware corupte, care le imită destul de bine pe cele legitime, însă de fapt, sunt proiectate pentru a obţine bani de la victimele lor. Acestea pot arăta ca antiviruşi capabili să vă informeze despre infecţii şi eliminarea lor din calculator. Chiar şi aşa, există un lucru important pe care trebuie să îl ştiţi înainte de a achiziţiona oricare dintre aceste programe – nu sunt capabile de a detecta sau elimina ceva.

Ce este un software anti-spyware corupt?

În primul rând, ar trebui să menţionăm faptul că aceste programe nu ar trebui confundate cu scareware. Scareware-ul, de obicei, este bazat pe reclame şi generat de viruşii de tip adware, în timp ce uneltele antivirus corupte sunt instalate în calculator ca şi aplicaţii legitime. Principiul acestor programe este foarte similar – acestea afişează informaţii înşelătoare despre o aşa zisă stare de deteriorare a sistemului calculatorului. Cunoscut ca şi anti-spyware fals, un astfel de software, de obicei, alertează despre infecţii malware şi utilizează alte tactici de inginerie socială pentru a încuraja victimele să cumpere versiunea completă a programului. În realitate, astfel de versiuni fie sunt inexistente sau complet nefuncţionale, şi create pentru a genera profit extra pentru creatorii de viruşi.

Din nefericire, deseori utilizatorii cad în această capcană şi descarcă în mod voluntar aceste programe deoarece sunt promovate ca şi unelte de securitate reputabile. Aceşti aşa zişi eliminatori de malware, de obicei, sunt promovaţi pe un website oficial care prezintă un design plăcut la vedere, care adaugă încredere produsului. Desigur, dacă decideţi să descărcaţi un astfel de program în PC-ul dumneavoastră, vă aşteaptă o surpriză destul de neplăcută.

Cum funcţionează aceste utilităţi false de securitate?

Imediat după ce uneltele corupte s-au infiltrat în sistemul calculatorului, acestea încep automat să îl scaneze în căutare de posibile ameninţări. Spre deosebire de utilităţile antivirus normale, cele false afişează rezultatele scanării mai rapid. După câteva secunde de scanare, acest malware va începe să afişeze notificaţii despre sute de ameninţări care au fost găsite în calculator, şi vor începe să îndemne victima să achiziţioneze versiunea completă a eliminatorului de malware pentru a fixa aceste probleme. Aceste notificări ameninţătoare nu se vor opri până când nu sunteţi de acord cu cumpărarea software-ului sugerat sau cu eliminarea scanerului fals din calculatorul dumneavoastră.

După ce plata este efectuată, programul nou actualizat poate raporta că toate ameninţările au fost eliminate cu succes, şi că PC-ul dumneavoastră este complet protejat. În realitate, acest software nu este capabil să vă protejeze calculatorul în vreun mod, ci pur şi simplu îi utilizează resursele şi ocupă spaţiul. Mai îngrijorător este faptul că aceste aplicaţii maliţioase pot încerca să intervină cu software-ul de securitate legitim pe care îl aveţi instalat în calculator, şi să îi scadă funcţionalitatea. Poate chiar să prevină instalarea altor unelte de încredere, blocând accesul la website-urile lor de distribuţie. În acest mod, aceste programe cu potenţial nedorit prind rădăcini în sistem şi agravează semnificativ eliminarea lor.

Specialiştii de la FaraVirus au analizat sute de rapoarte despre programele anti-spyware false, şi au pus la un loc o listă cu software-uri de securitate ce sunt corupte. Fiecare intrare din această listă oferă o descriere a software-ului şi introducere în dezavantaje. Puteţi oricând verifica lista pentru a vedea dacă utilitatea descărcată este legitimă şi sigură. Dacă nu o găsiţi în lista noastră, încă nu îi oferiţi lumină verde. Software-uri false sunt lansate zilnic, deci tot timpul este util să treceţi prin recenziile utilizatorilor pentru a vă asigura că programul pe care doriţi să îl descărcaţi nu este vreo ameninţare nouă pe care experţii noştri din securitate încă nu au descoperit-o.

Cum este distribuit antispyware-ul fals?

Cu toate că detectoarele false de malware pot fi descărcate direct de pe site-urile dezvoltatorilor lor, în majoritatea cazurilor, acestea se infiltrează în calculatoare prin intermediul mai multor tehnici înşelătoare. De obicei, acestea sunt instalate împreună cu software-uri legitime, folosind aşa numita tehnică „la pachet”, care permite adăugarea mai multor programe într-un singur pachet de software şi instalarea lor simultană. Nu este necesar ca aceste programe false să fie ataşate programelor legitime. Acestea pot fi puse la pachet şi cu alte malware-uri pentru a-şi mări raza de distribuţie.

În afară de tehnica la pachet, există şi alte moduri prin care aceste programe de securitate maliţioase pot intra în calculator. Le puteţi lăsa accidental să intre prin kituri de instalare de actualizări false, ataşamente de email sau reclame corupte. Mai pe scurt, un antispyware fals poate fi găsit oriunde. Prin urmare, este important să vă păstraţi sistemul protejat cu un software antivirus reputabil, pentru a preveni instalarea unui software fals. Dacă nu acţionaţi la timp, vă puteţi pregăti pentru un proces lung şi complex de eliminare viruşi.

Cum vă puteţi proteja calculatorul de astfel de malware?

După cum am menţionat deja, cheia protejării calculatorului de infecţii maliţioase este verificarea unei evaluări experte a software-ului respectiv, înainte de a-l descărca în PC. Cu toate acestea, este naiv să vă bazaţi doar pe experţii din securitate pentru a observa toate ameninţările noi care sunt lansate zilnic. În plus, este posibil să apăsaţi accidental pe o notificare online falsă, sau link-uri şi să instalaţi un antispyware fals în calculator. Deci, este important să aveţi un strat extra de protecţie pentru a vă apăra de ameninţările primare.

Iniţial, ar trebui să vă echipaţi dispozitivul cu un firewall puternic. Îl puteţi utiliza împreună cu alte firewall-uri de la diferiţi producători: în cazul în care ameninţarea cibernetică reuşeşte să se strecoare pe lângă unul dintre ele, celelalte îl vor opri cu siguranţă. De asemenea, ar trebui să obţineţi o utilitate antivirus reputabilă. Doar asiguraţi-vă că este sigură şi eficientă. În final, este important să acordaţi atenţie securităţii şi să evitaţi vizitarea website-urilor dubioase, să descărcaţi ataşamente ale email-urilor sau să apăsaţi pe reclame la întâmplare atunci când navigaţi pe net. O combinaţie între diferite măsuri de securitate ar trebui să vă permită să vă simţiţi în siguranţă şi să vă bucuraţi de navigare fără a fi bombardat cu ameninţări de la o unealtă falsă de securitate.

Ultimele recenzii ale programelor

Informaţie actualizată: 2017-11-08

Citiţi în alte limbi