Administratori de parole

de Lucia Danes - - Actualizat | De tip: Administratori de parole

În cel mai general sens, administratorii de parole sunt programe care vă ajută să controlaţi securitatea tuturor conturilor online. Acestea includ, dar nu sunt limitate la înregistrarea şi redarea parolelor când sunt necesare, sau sincronizarea lor prin intermediul mai multor dispozitive. Există multe funcţii avansate şi utile, care pot fi oferite de astfel de administratori, totul depinde doar de programul pe care îl alegeţi.

Tipuri de Administratori de Parole

Mai exact, există patru tipuri de administratori de parole:

  1. Administratori implementaţi. Aceşti administratori sunt cel mai des întâlniţi ca şi funcţii adiţionale ale unor aplicaţii diferite, suite anti-virus, browsere şi sisteme de operare. Din acest motiv sunt cei mai utilizaţi. De exemplu, administratorii de parole implementaţi din browserele Google Chrome, Mozilla Firefox sau Microsoft Edge pot înregistra, salva şi reda mai multe credenţiale de autentificare, la cerere. Acest lucru înseamnă că atunci când vă autentificaţi o dată pe un site, credenţialele introduse sunt salvate şi completate automat atunci când vizitaţi din nou site-ul. Desigur, puteţi anula această funcţie. Unul dintre aceste programe vă poate permite să setaţi o autentificare în doi paşi, de exemplu, angajând un serviciu de notificare. Chiar şi aşa, astfel de aplicaţii, de obicei, oferă cea mai de bază protecţie, deci dacă sunteţi în căutarea unui strat extra de protecţie, vă sugerăm să vă uitaţi la cea de a doua categorie – software-ul în sine.
  2. Software-ul în sine. Software-ul în sine de administrare parole nu a fost proiectat doar pentru a păstra înregistrări cu parolele dumneavoastră şi pentru a facilita procesul de autentificare, ci şi pentru a asigura faptul că conturile dumneavoastră sunt bine protejate. Aceste programe, de obicei, oferă funcţii adiţionale precum generare parole, care ajută la crearea automată a unor coduri de autentificare unice şi complexe, şi le salvează automat în conturile dorite. Cea mai bună parte este că nu trebuie să reţineţi, să spunem, un şir de 16 litere la întâmplare, simboluri şi numere, deoarece software-ul va face acest lucru pentru dumneavoastră. Un alt plus constă în faptul că veţi putea sincroniza parolele schimbate pe dispozitivele dumneavoastră.
  3. Administratori Web-based. Administratorii de parole care sunt web-based oferă o alternativă pentru protejarea conturilor. Aceste sisteme online de administrare a parolelor vă permit să puneţi la un loc baze de date securizate cu parole pe care puteţi stoca informaţii sensibile precum numere de asigurări, notiţe importante sau informaţii despre cardul de credit. Aceste unelte web-based pot evidenţia parolele slabe şi să ofere soluţii mai puternice. În plus, astfel de aplicaţii nu ocupă spaţiul din calculatorul dumneavoastră.
  4. Administratori implementaţi în hardware. Administratorii implementaţi în hardware pot fi integraţi în calculator sau pot fi externi. Administratorii integraţi vin sub forma unui microcip care trebuie să fie introdus în placa de bază a maşinii. Parolele, împreună cu alte date confidenţiale pot fi stocate pe acest cip în loc de hard disk, deci sunt mai protejate în faţa atacurilor. Chiar şi aşa, există unele riscuri fizice, precum avarii mecanice sau furt, ce trebuie luate în considerare. Acelaşi lucru este valabil şi pentru administratorii externi care de obicei vin sub forma unui USB.

Unele programe de administrare a parolelor permit utilizatorilor să evalueze şi puterea parolelor lor. Trebuie să introduceţi toate credenţialele pentru conturi în administrator, iar acesta determină parolele slabe sau duplicate în mod automat. Cu ajutorul acestui software, parolele slabe vor fi înlocuite cu unele puternice, iar modificările vor fi sincronizate prin intermediul dispozitivelor.

De ce am nevoie de un administrator de parole?

Securitatea cibernetică devine din ce în ce mai greu de controlat, deoarece criminalii cibernetici devin din ce în ce mai avansaţi. Aproape că ne-am obişnuit să auzim despre numeroase conturi de reţele sociale şi afaceri, care au fost atacate şi expuse public. Luaţi, de exemplu, cele 200 de milioane de conturi de Yahoo care au fost puse la vânzare pe web-ul întunecat în august, 2016, sau cele 642 de milioane de credenţiale pentru Tumblr, Linkedin şi Myspace care au fost dezvăluite în iunie. Auzim despre astfel de incidente atât de des, însă rareori ne gândim că ar trebui să preluăm şi noi din responsabilităţi.

Să admitem, majoritatea nu ne protejăm conturile în mod adecvat. Analizarea conturilor ce au fost sparte arată că majoritatea utilizatorilor nu se deranjează să inventeze coduri complexe şi puternice, şi în schimb se bazează pe „123456,” „123abc” sau „password1„. Din păcate, există mii de conturi care sunt „protejate” în acest mod. Deci, nu este surprinzător faptul că după rularea unor scripturi maliţioase, hackerii reuşesc cu uşurinţă să extragă aceste parole şi să le utilizeze după cum doresc. Pentru a preveni ca hackerii să domnească peste datele personale, trebuie să luăm securitatea conturilor şi administrarea parolelor în serios. Din fericire, au fost create programe speciale pentru a ne ajuta să menţinem puternică securitatea online.

Potenţialele pericole ale administratorilor de parole:

Am discutat numeroase moduri prin care administratorii de parole ne pot îmbunătăţi experienţa online. Pe de altă parte, lăsând informaţiile sensibile unor alte terţe poate fi riscant. Tot timpul există minţi diabolice care pot încerca să profite de utilizatorii care caută securitate. Fără îndoială, există mai mult de un administrator fals de parole care aşteaptă online victimele nebănuitoare. Vă puteţi imagina consecinţele descărcării şi instalării în calculator a unei astfel de aplicaţii corupte. Cele mai grave dintre ele sunt:

  • furt de identitate;
  • pierderi de date;
  • dezastru financiar.

Din nefericire, acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care aţi avea de a face. În plus, nu este neapărată nevoie să obţineţi o aplicaţie coruptă pentru a vă pune în pericol datele. Chiar şi aplicaţiile legitime pot fi atacate, şi informaţiile cu care le încredinţaţi pot fi expuse. Din acest motiv, trebuie să examinaţi cu atenţie şi să selectaţi doar cel mai reputabil software care, în afară de faptul că vă ajută să vă protejaţi datele, este capabil să se protejeze.

Un internet complet sigur este o idee ambiţioasă, deci tot timpul trebuie să fiţi pregătit pentru ce e mai rău. Dacă plănuiţi să obţineţi un software de administrare parole, verificaţi blogurile de securitate reputabile şi treceţi prin recenziile utilizatorilor, pentru a selecta cel mai reputabil program. Chiar dacă nu sunteţi dispus să utilizaţi un astfel de software, cel puţin asiguraţi-vă de faptul că parolele dumneavoastră sunt puternice, unice şi actualizate în mod regulat.

Ultimele recenzii ale programelor

Informaţie actualizată: 2017-11-10

Citiţi în alte limbi